Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Ανασκόπηση 2019: Όλα όσα έγιναν στον αθλητισμό την χρονιά που φεύγει

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/11/tsitsipas-500-1.jpg https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/03/stefanidi-500.jpg
Στέφανος Τσιτσιπάς, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Κατερίνα Στεφανίδη ύψωσαν τη γαλανόλευκη σημαία σε δυσθεώρητα ύψη. Η Στεφανίδη το έχει ξανακάνει. Το κάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας μετάλλια στο επί κοντώ. Ο Αντετοκούνμπο κατακτά τη μία κορυφή μετά την άλλη στον ανταγωνιστικό κόσμο του ΝΒΑ. Οσο για τον Τσιτσιπά, με τις διαδοχικές επιτυχίες του, έβαλε πλώρη για την κορυφή του παγκόσμιου τένις και ο δρόμος του δεν
έχει γυρισμό.
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο άφησε το στίγμα του ο ΠΑΟΚ, κατακτώντας τους τίτλους.
Εκτός των τειχών, το γεγονός της χρονιάς ήταν η επιστροφή της Λίβερπουλ στην κορυφή της Ευρώπης. Οι «κόκκινοι» του Γιούργκεν Κλοπ διεκδικούν μέσα σε λίγους μήνες τρόπαια που στερήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.
Χρονιά απόλυτης αναγνώρισης ήταν το 2019 για τον Τσιτσιπά. Μέτρησε μια σειρά από επιτυχίες που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο. Τον Αύγουστο του 2019 ο Στέφανος φτάνει στο Nο5 της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ και Τίεμ, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για Ελληνα ή ελληνόφωνο τενίστα.
Κατέκτησε δύο ΑΤΡ 250 τίτλους, τον Φεβρουάριο στη Μασσαλία και τον Μάιο στο Εστορίλ. Το καλύτερο όμως το άφησε για το τέλος της χρονιάς. Σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στο ATP Finals του Λονδίνου, νικώντας στον τελικό τον Τίεμ με 2-1.
Πρόκειται για το τουρνουά στο οποίο μετέχουν οι 8 κορυφαίοι τενίστες του κόσμου.
Στα… highlights της χρονιάς συγκαταλέγεται η νίκη του Τσιτσιπά στον προημιτελικό του τουρνουά Masters της Σαγκάης με 2-1 επί του Τζόκοβιτς, με τον Σέρβο να βρίσκεται στο Νο1 της κατάταξης.
Επίσης τον Ιούνιο χάνει από τον Ελβετό Βαβρίνκα με 3-2 για το Ρολάν Γκαρός, σε ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία ως το μεγαλύτερο σε διάρκεια ματς στην καριέρα του και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η διάρκειά του ήταν 5 ώρες και 9 λεπτά.

Το 2019 ήταν χρονιά καταξίωσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο! Ο «Greek Freak» ήταν ο πιο άγνωστος παίκτης του Ντραφτ του NBA του 2013. Εξι χρόνια αργότερα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δικαίωσε και με το παραπάνω την επιλογή των Μπακς. Αναδείχθηκε MVP του «μαγικού κόσμου» μετά από εξαιρετική σεζόν όπως δείχνουν και οι αριθμοί του. Ο «Greek Freak» είχε μέσους όρους 27,7 πόντους, 12,5 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και 1,5 κοψίματα.
Η προσφορά του Αντετοκούνμπο, ωστόσο, είναι πολυδιάστατη: Αναβάθμισε σε όλα τα επίπεδα το Μιλγουόκι, που απέκτησε το 2018 νέο γήπεδο, έχει γίνει από τις πιο εμπορικές ομάδες του NBA και από τις τελευταίες αγωνιστικά πριν τον «Greek Freak», την περασμένη περίοδο προκρίθηκε για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια στους τελικούς της Ανατολής!

Η Κατερίνα Στεφανίδη, ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο επί κοντώ, για μια ακόμα χρονιά δικαίωσε τις προσδοκίες και με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στην Ντόχα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού στίβου σε διεθνές επίπεδο στη χρονιά που ολοκληρώθηκε.
Η 28χρονη σπουδαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια, νικήτρια επίσης της σειράς αγώνων Diamond League της IAAF και κάτοχος ενός ακόμα διαμαντιού, χρειάστηκε επίδοση 4,85 μ. στο κορυφαίο ραντεβού της σεζόν στην Ντόχα για να προσθέσει άλλη μια σπουδαία επιτυχία στο ενεργητικό της. Παράλληλα «έσωσε» το γόητρο του ελληνικού στίβου σε μια σεζόν που η εθνική ομάδα δεν κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης.

Το 2019 προστέθηκε στη μακρά λίστα των αποτυχημένων ετών για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Στις 29 Ιουνίου 2014 η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου χάνει στα πέναλτι την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας από την Κόστα Ρίκα. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2019 η Εθνική ομάδα φεύγει από το ΟΑΚΑ ταπεινωμένη καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη με το Λιχτενστάιν. Στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 έφτασε με ταχύτατους ρυθμούς από το ζενίθ στο ναδίρ. Ο αποκλεισμός από ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση (Euro 2020) προκάλεσε αλλαγές στην τεχνική ηγεσία, με τον Τζον Φαν’τ Σιπ να αντικαθιστά τον Αγγελο Αναστασιάδη. Ο Ολλανδός τεχνικός από τον προηγούμενο Οκτώβριο έθεσε σε εφαρμογή το πλάνο Κατάρ που θα ακολουθήσει την Εθνική το 2020. Σε αυτό το πλάνο οι παλιές και έμπειρες καραβάνες (Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Σάμαρης) είναι εκτός μέχρι νεωτέρας και ο Ολλανδός δείχνει πολύ μεγάλη προτίμηση σε νέα παιδιά.

 Τέτοια χρονιά, όπως το 2019, δεν έχει ξαναγίνει για τον ΠΑΟΚ. Και τούτο γιατί στη διαδρομή του έτους που μας αποχαιρετά λίαν συντόμως ο «Δικέφαλος του Βορρά» όχι απλά επέστρεψε στον θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας για πρώτη φορά έπειτα από 34 χρόνια αλλά το κατάφερε και δίχως να επιτρέψει σε κανέναν να τον νικήσει ενώ παράλληλα πανηγύρισε και το παρθενικό του νταμπλ διατηρώντας για 3η σερί περίοδο το τρόπαιο του Κυπέλλου. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης αρνήθηκε να κάνει πίσω ακόμα και όταν το περασμένο καλοκαίρι ο αρχιτέκτονας των επιτυχιών Λουτσέσκου πήγε αλλού να βγάλει το ψωμί και το παντεσπάνι του. Υπό τις οδηγίες του Αμπέλ Φερέιρα αυξάνει ένα σωρό ρεκόρ στο πρωτάθλημα και αν δεν υπήρχε η παραφωνία του αποκλεισμού από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας τον περασμένο Αύγουστο στα προκριματικά του Europa League, τότε η χρονιά θα χαρακτηριζόταν ως ανεπιφύλακτα μαγική.Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λίβερπουλ (νίκησε την Τότεναμ στον τελικό με 2-0) και η επιστροφή της στον ευρωπαϊκό θρόνο μετά από 14 χρόνια ήταν το πιο τρανό ποδοσφαιρικό γεγονός σε συλλογικό επίπεδο μέσα στο 2019. Σε μια αγωνιστική περίοδο που κυριάρχησαν οι Αγγλοι και η Τσέλσι κέρδισε το Γιουρόπα Λιγκ (4-1 την Αρσεναλ), το πρώτο μετά το 2013. Η Φλαμένγκο υπερίσχυσε στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Σε εθνικό επίπεδο γνώρισαν διακρίσεις: η Πορτογαλία κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Εθνών (Nations League) στην ιστορία, η Βραζιλία κέρδισε το Κόπα Αμέρικα για πρώτη φορά μετά το 2007. Εκτός Ευρώπης: Η Αλγερία υπερίσχυσε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Το Κατάρ κέρδισε το παρθενικό τρόπαιό του στο Κύπελλο Εθνών Ασίας. Το Μεξικό αναδείχθηκε η κορυφαία εθνική ομάδα στη Βόρειο, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική. Σε ατομικό επίπεδο κυριάρχησε ο Λιονέλ Μέσι. Κέρδισε το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας», το έκτο στην καριέρα του.
Το 2019 το ελληνικό μπάσκετ έπιασε… πάτο! Η αφορμή για να ξεφύγει από κάθε όριο η κόντρα των«αιωνίων αντιπάλων» δόθηκε με τον ορισμό των διαιτητών (Π. Αναστόπουλος, Μάνος και Παναγιώτου) για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, της 13ης Φεβρουαρίου.
Και οι τρεις ήταν ανεπιθύμητοι για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι αποχώρησαν μετά τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου (40-25 για τους «πράσινους») από το ΟΑΚΑ. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός μετά την αποχώρηση ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει σε αγώνα εγχώριας διοργάνωσης εφόσον οριστούν οι Π. Αναστόπουλος, Μάνος και Παναγιώτου και σε αναμέτρηση με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα να διευθύνουν τα ντέρμπι ξένοι διαιτητές.
ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ είπαν «όχι» στους ξένους διαιτητές σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατέβηκαν στα ματς με αντιπάλους τους «πράσινους» και ο αθλητικός δικαστής εφάρμοσε τον κανονισμό. Ο Ολυμπιακός υποβιβάστηκε στην Α2, στην οποία αγωνίζεται με τη δεύτερη ομάδα του.