Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ο Χρίστος Δήμας στο Thessaloniki Summit 2019 «Στόχος μας είναι να συνδέσουμε την Έρευνα με την επιχειρηματικότητα»

 
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας μοντέλο όσον αφορά την Έρευνα, το οποίο θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τα αντίστοιχα διεθνή και όχι να αντιγράψουμε το μοντέλο κάποιας άλλης χώρας » τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, από το βήμα των εργασιών του Thessaloniki Summit 2019.

«Φιλοδοξία μας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας στα Βαλκάνια και την Νοτιανατολική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, μία εκ των οποίων είναι η ίδρυση δύο Κέντρων Καινοτομίας, ένα στην Αθήνα κι ένα στη Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται για φυσικούς χώρους Καινοτομίας, όπου Ερευνητικά Κέντρα, εταιρίες και startupers θα συνεργάζονται ώστε να δημιουργούνται συνέργειες Καινοτομίας. Κύρια επιδίωξή μας είναι η Έρευνα που παράγεται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα να έχει αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία».

Ο Υφυπουργός μίλησε επίσης και για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Πράγματι, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει περισσότερο πολιτικό ρόλο παρά εμπορικό. Εμείς έχουμε καταθέσει κάποιες προτάσεις για το πώς μπορούμε να επανακτήσουμε πάλι τον εμπορικό χαρακτήρα της έκθεσης. Όταν έχουμε τον πλούτο των ερευνητικών κέντρων όλης της Ελλάδας, τα σημαντικά αποτελέσματα που παράγουν, έχουμε μία πολύ καλή βάση από τις start- up επιχειρήσεις. Κανονικά θα έπρεπε να βλέπαμε το πώς θα μπορούσε η ΔΕΘ να γινόταν ένα διεθνές "road show", πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις, funds που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε απαραιτήτως το πολιτικό σκέλος της ΔΕΘ. Αυτό το οποίο λέω είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε η ΔΕΘ, το εμπορικό της κομμάτι, να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Άρα το να τιμά ο πρωθυπουργός της χώρας με την παρουσία του τη ΔΕΘ είναι κάτι ωραίο, από εκεί και πέρα όμως πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε το εμπορικό κομμάτι της έκθεσης», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, λέγοντας ότι «υπάρχει μια πολύ καλή συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας» και ειδικά στο κομμάτι της έρευνας υπάρχει προσπάθεια «να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της νέας εποχής».
Στόχος, τόνισε ο κ. Δήμας, «είναι να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τα κίνητρα, όχι μόνο σε εταιρείες να έρθουν να επενδύσουν στο κομμάτι του R+D στη χώρα μας, αλλά να δώσουμε και επιπλέον φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα να επενδύσουν στο κομμάτι της έρευνας».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Δήμας, την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί με μέλη της Κυβέρνησης στις Η.Π.Α για το συνέδριο με τίτλο «Νέες Στρατηγικές – Νέες Προοπτικές» όπου, οι θεματικές συζητήσεις θα αφορούν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, οικονομίας και ανάπτυξης, με σκοπό τη σύσφιξη σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ ΗΠΑ και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στην Ελλάδα.
Το διήμερο συνέδριο πραγματοποιείται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα Καθημερινή, σε συνεργασία με το Hellenic American Leadership Council, τη σημαντική δεξαμενή σκέψης στις ΗΠΑ.