Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Επισκεψη Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αναστασίου Γκιολή στις ανασκαφές της Αρχαίας Τενέας ( Χιλιομόδι.)



Κόρινθος 01/10/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής χθες Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 επισκέφθηκε τις ανασκαφές στο Χιλιομόδι Κορινθίας, την Αρχαία Τενέα - «την Τροία της Ελλάδας» όπως αποκαλεί και η αρχαιολόγος δρ. Κόρκα Έλενα όπου τον υποδέχθηκε στο χώρο.

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε το 2013. Περιλαμβάνει ανασκαφή, ευρείας έκτασης επιφανειακή έρευνα αλλά και γεωφυσικές διασκοπίσεις. Αφορμή για την ενασχόληση με το χώρο υπήρξε ο εντοπισμός το 1984 ευρημάτων όπως μία ολόλιθη σαρκοφάγος αρχαϊκών χρόνων κ.α, που στη συνέχεια συμπεριέλαβαν την Αρχαία Τενέα στο τοπ 5 των σημαντικότερων αρχαιολογικών ανακαλύψεων του 2018.

Ο χώρος της ανασκαφής εντυπωσιάζει με τα ευρήματά του και προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον μύθο, οι πρώτοι κάτοικοι της Τενέας ήταν Τρώες αιχμάλωτοι τους οποίους ο Αγαμέμνονας μετέφερε στην περιοχή μετά την πτώση της Τροίας για τη φύλαξη των Μυκηνών και του Άργους.

Η έμπειρη και δραστήρια αρχαιολόγος με την ισχυρή προσωπικότητά της είναι εκείνη που εμμένει και επιμένει στην ανάδειξη όλων των ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Τενέας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας στηρίζουν κάθε προσπάθεια της ομάδας της δρ. Έλενας Κόρκα προκειμένου να επιτευχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι στόχοι της.

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη