Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Super League 1 (5η αγωνιστική): Ο Oλυμπιακός μόνος πρώτος στην κορυφή της βαθμολογίας μετά την ισοπαλία της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-2: Ματσάρα με δυο... χαμένους και κερδισμένο τον Ολυμπιακό.
Ο Ολυμπιακός με νέα πρόσωπα στην 11αδα και με σκόρερ τους Σουντανί, Ελ Αραμπί νίκησε τη Λαμία 2-0 που άντεξε στο «Γ. Καραϊσκάκης» ένα ημίχρονο.
Έβγαλε αντίδραση ο Ολυμπιακός μετά το 1-1 στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και με τον Πέδρο Μαρτίνς να προχωράει σε αλλαγές στην ενδεκάδα. Οι Πειραιώτες νίκησαν 2-0 τη Λαμία με τα γκολ των Σουντανί και Ελ Αραμπί στο
δεύτερο ημίχρονο και πήραν αυτό που ήθελαν λίγες ημέρες πριν το ταξίδι στο Βελιγράδι για το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα. Στη χθεσινή αναμέτρηση οι "ερυθρόλευκοι" φωνάζουν και για δύο περιπτώσεις πέναλτι, μία σε κάθε ημίχρονο. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλο που παρατάχθηκε με αμυντικούς προσανατολισμούς.Οι Πειραιώτες ήταν αυτοί που πήραν την κατοχή της μπάλας από το ξεκίνημα της αναμέτρησης. Στα πόδια τους ήταν η μπάλα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και παρά τη σφιχτή άμυνα της Λαμίας βρήκαν τρόπο να φτιάξουν φάσεις. Στο 9' ο Σουντανί βρέθηκε μόνος απέναντι από τον Βελλίδη, αλλά πλάσαρε πάνω του χάνοντας μεγάλη ευκαιρία. Στο 13' ο Κούτρης ευνοήθηκε από τις κόντρες, αλλά το σουτ που έκανε βρήκε σε σώματα και η μπάλα πέρασε κόρνερ. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει με Βαλμπουενά και Ποντένσε να είναι οι κύριοι εκφραστές των επιθέσεων. Ο Ελ Αραμπί έκανε ωραία ενέργεια στο 17', αλλά πάλι η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 26' πάλι ο Σουντανί βρέθηκε σε θέση βολής, όμως, το σουτ που έκανε απέκρουσε ο Βελλίδης.Από το 30' και μετά ο ρυθμός είχε αρχίσει να πέφτει και ο Ολυμπιακός παρά το γεγονός πως είχε την μπάλα στα πόδια του δεν έφτιαχνε τόσο συχνά φάσεις απέναντι σε μία ομάδα που είχε οργανωθεί καλά στην άμυνα της. Στο μεταξύ στο 41' οι Πειραιώτες φωνάζουν για πέναλτι πάνω στον Σουντανί. Οι ποδοσφαιριστές της Λαμίας σπάνια επιχείρησαν να βγουν στην επίθεση και είναι χαρακτηριστικό πως ο Αντωνίου από τον πάγκο έκανε νοήματα στους παίκτες του να βγουν μπροστά. Κάπως έτσι το 0-0 έμεινε μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να σκοράρει απέναντι στη Λαμία.
Στην επανάληψη η Λαμία μπήκε στο γήπεδο με σκοπό να πιάσει στον ύπνο τον Ολυμπιακό και να τον αιφνιδιάσει στο ξεκίνημα. Κάπως έτσι στο 48' έγινε μία μπαλιά στην πλάτη της άμυνας και ο Καραμάνος μπήκε στην περιοχή, αλλά το σουτ που έκανε μπλόκαρε χωρίς πρόβλημα ο Σα. Στο 50' έγινε άλλη μία ίδια φάση, αλλά ο Σα την διάβασε και βγήκε εκτός περιοχής για να απομακρύνει με το κεφάλι. Ο Ολυμπιακός έλαβε το μήνυμα από την ομάδα της Φθιώτιδας και έβαλε το πόδι στο γκάζι και αμέσως έβγαλε αντίδραση στο γήπεδο. Ο Πορτογάλος στην επανάληψη διαφοροποίησε το σύστημα του περνώντας τον Σουντανί δίπλα στον Ελ Αραμπί και παίζοντας με Βαλμπουενά, Ποντένσε στα άκρα κάνοντας το 4-4-2.
Οι Πειραιώτες στο 51' είχαν καλή ευκαιρία, αλλά υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ ο Ποντένσε. Ένα θέμα που είχε η ομάδα του Πειραιά στην αναμέτρηση με τη Λαμία ήταν με τις πολλές υποδείξεις οφσάιντ και ειδικά ο Ελ Αραμπί. Οι "ερυθρόλευκοι" με τον Ποντένσε να έχει κέφια και τον Γκιγιέρμε να παίζει ωραίο κάθετο ποδόσφαιρο συνέχισαν να σφίγγουν τον κλοιό. Στο 60' διαμαρτυρήθηκαν έντονα για πέναλτι σε χέρι του Σκόνδρα εντός περιοχής. Δευτερόλεπτα μετά όμως (61') ο Ολυμπιακός βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Ελ Αραμπί πήρε την πάσα από τον Ποντένσε γύρισε για τον Σουντανί που αυτή τη φορά σκόραρε για το 1-0.
Στο 63' ο Μαρτίνς πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Λοβέρα, ο οποίος ήταν ορεξάτος και έδειξε να μπαίνει στο κλίμα της αναμέτρησης επιχειρώντας κάποιες ατομικές προσπάθειες. Το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού ήρθε στο 70' με τον Κούτρη να βγάζει τη σέντρα από αριστερά και ο Ελ Αραμπί πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και με προβολή έκανε το 2-0 για τους Πειραιώτες. Στα είκοσι λεπτά που απέμεναν οι ποδοσφαιριστές έβγαλαν το πόδι από το γκάζι και περισσότερο έκαναν διαχείριση δυνάμεων κάτι που φάνηκε και από τις αλλαγές που έκανε ο Πέδρο Μαρτίνς. Έτσι οι Πειραιώτες επέστρεψαν στις νίκες στο ελληνικό πρωτάθλημα και ετοιμάζονται για το ταξίδι τους στο Βελιγράδι.
Ολυμπιακός: Σα, Ελαμπντελαουί, Μπα, Σεμέδο (88' Παπαδόπουλος), Κούτρης, Γκιγιέρμε, Καμαρά, Ποντένσε (78' Μπενζιά), Βαλμπουενά (63' Λοβέρα), Σουντανί, Ελ Αραμπί
Λαμία: Βελλίδης, Αντέντζο, Πλιάτσικας (43' Τζανετόπουλος), Καραμάνος, Μπεχαράνο, Ρόμανιτς, Δημούτσος, Σκόνδρας, Βύντρα, Βάντερσον, Σάλιακας (60' Τουράμ).

Η ΑΕΛ έκανε την ανατροπή της χρονιάς καθώς ενώ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 στο 12΄κατάφερε να επιστρέψει και να πάρει τη νίκη 3-2 επί του Άρη με γκολ του Ουάρντα στο 74΄. 
Οι γηπεδούχοι φάνηκε να "καθαρίζουν" από νωρίς το παιχνίδι. Ο Φραν Βέλεθ με κεφαλιά στο 10', έπειτα από κόρνερ του Χαβιέ Ματίγια άνοιξε το σκορ και δυο λεπτά αργότερα ο Μπρούνο Γκάμα διπλασίασε τα τέρματα του Άρη, παίρνοντας το "ριμπάουντ" από την απόκρουση του Όγκμουντουρ Κρίστινσον στο σουτ του Νικολά Ντιγκινί! Οι "βυσσινί", όμως, αντέδρασαν και, αφού τα σουτ των Έργκις Κάτσε και Μανώλη Μπέρτου δεν βρήκαν εστία, κατάφεραν να μειώσουν με τον Μάρκο Νούνιτς στο 20ο λεπτό! Ο 26χρονος Σλοβένος, έστειλε και πάλι την μπάλα στα δίχτυα του Έμαν, αυτή τη φορά με προβολή έπειτα από σέντρα του Αμρ Ουάρντα, φέρνοντας το ματς στα ίσια στο 33'!
Ο Άρης μπήκε φουριόζος και στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Μπράουν Ιντέγε ήταν ο μοιραίος για την ομάδα του, οι Ματίγια και Ντιγκινί στάθηκαν άτυχοι - είχαν δοκάρι, ο πρώτος με φάουλ στο 47', ο δεύτερος με σουτ στο 64' - και ο... άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου "μίλησε" στο 74', με τον Ουάρντα να κάνει με κεφαλιά το 2-3! Οι "κίτρινοι" πίεσαν" έχασαν κι άλλες ευκαιρίες ενώ στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων - για τόσα ήταν η υπόδειξη του τέταρτου διαιτητή - ο Μανώλης Σκουλάς έδειξε αρχικά την άσπρη βούλα σε χέρι του Τζόναθαν Μπούστος, ωστόσο ο Θεσσαλός ρέφερι συμβουλεύτηκε το VAR, ακυρώνοντας την υπόδειξή του, με το παιχνίδι να ολοκληρώνεται στο 103'!
ΑΡΗΣ (Απόστολος Τερζής): Έμαν, Σούντγκρεν, Βέλεθ, Ρόουζ, Κόρχουτ, Μπα (70' Ντουάρτε), Ματίγια, Γκάμα (62' Λάρσον), Ντιγκινί, Φετφατζίδης (77' Μαρτίνες), Ιντέγε
ΛΑΡΙΣΑ (Μιχάλης Γρηγορίου): Κρίστινσον, Μιχαήλ, Ουάρντα (90' Γκοϊκοβιτς), Μιλοσάβλιεβιτς (66' Φατιόν), Μόρας, Σεσέροβιτς (77' Μπούστος), Μπέρτος, Κάτσε, Μπράλιτς, Νούνιτς, Στάνκοβιτς
Η Ξάνθη επέστρεψε στις νίκες μετά την ήττα της από τη Λάρισα και μάλιστα με εμφατικό τρόπο καθώς επικράτησε στην έδρα της με σκορ 3-1 του Βόλου. Οι ακρίτες έχουν κάνει πολύ καλό ξεκίνημα με 4 νίκες σε πέντε παιχνίδια κάτι που αναμφίβολα αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα.
Παρόλα αυτά οι βολιώτες είχαν την υπεροχή στο πρώτο μέρος, έχασαν κάποιες ευκαιρίες, αλλά δεν μπόρεσαν να σκοράρουν. Το έκαναν όμως οι γηπεδούχοι με τον Εντουάρντο στο 40’ και στη συνέχεια με το 2-0 από τον Σόσα έκαναν ακόμα πιο εύκολη τη… ζωή τους.
Ο Βόλος έκανε αλλαγές και έγινε ακόμα πιο επιθετικό το σχήμα του, αλλά δεν μπόρεσε να απειλήσει την εστία του Αμπάντ, ενώ παράλληλα αναγκάστηκε να παραχωρήσει χώρους στην Ξάνθη.
Οι ακρίτες τους εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο βγαίνοντας στις αντεπιθέσεις και σε μια από αυτές έκαναν το 3-0 «σφραγίζοντας» την επικράτησή τους.
Ο διαιτητής Τζήλος δεν είχε τη δύσκολη φάση και μάλλον είναι τυχερός γι’ αυτό διότι για περίπου είκοσι λεπτά στο β’ μέρος δεν υπήρχε VAR λόγω τεχνικού προβλήματος!
ΞΑΝΘΗ (Ραμίρεθ): Αμπάντ- Ντίρεσταμ, Καρασαλίδης, Μαλεζάς, Σόσα- Κοβάτσεβιτς, Μουλέν- Ντε Αμορίμ (λ.τ. 81’ Μπαριέντος), Εντουάρντο (65’ Τερκί), Στάρτζεον –Ρενέλα (76’ Φοσέ).
ΒΟΛΟΣ (Φεράντο): Γκαραβέλης- Ντεντάκης, Μπασόνγκ, Δημόπουλος, Φεράρι- Τσοκάνης (67’ Μαξ), Μπαλογιάννης (60’ Μάντζης)-Μουνίθ, Τόρες, Μυστακίδης (57’ Ατιγιάτ) -Γέντρισεκ.


Ο Ατρόμητος από γκολ του Μανούσου στην αρχή και στο τέλος του ματς λύγισε την αντίσταση του Παναιτωλικού 2-0 προς μεγάλη ανακούφιση του Γιάννη Αναστασίου.
Ο Ατρόμητος ξεκίνησε με γκολ από τα «αποδυτήρια» και συγκεκριμένα μόλις στο 1ο λεπτό, όταν ο Μανούσος εκμεταλλεύτηκε την ασίστ του Ούμπιντες, κι αφού προηγουμένως ο Βρέσκας συμβουλεύτηκε το VAR.
Στο 19ο λεπτό ο Γούτας «σημάδεψε» με κεφαλιά το δοκάρι του Κνετ. Στο 71΄ ακυρώθηκε γκολ του Μοράρ, πάλι καθ΄ υπόδειξη του VAR, σε πολύ δύσκολη φάση, με αποτέλεσμα να αποβληθεί στις διαμαρτυρίες ο βοηθός του Λουίς Κάστρο.
Τη νίκη για τους γηπεδούχος «κλείδωσε» ο Μανούσος με το δεύτερο τέρμα του στον αγώνα, που σημειώθηκε στο 87ο λεπτό. Στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Γιοβάνοβιτς. Η ομάδα του Αγρινίου παραμένει χωρίς βαθμό στο πρωτάθλημα.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Αναστασίου): Μανδάς, Κιβρακίδης, Κατράνης, Ρισβάνης, Γούτας, Χαρίσης, Μπαένα, Νταβιώτης(84' Γιακουμάκης), Ρόσα(64' Μάντσον), Ούμπιδες(79' Ανδρούτσος), Μανούσος
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Κάστρο): Κνετ, Μπαλμπί, Λουσέρο, Ρότσα, Μαλής, Ντίαζ(61' Ρομάν), Σανιά(90+1' Καββαδίας), Γιοβάνοβιτς, Μοράρ, Αριγίμπι(84' Nτουάρτε), Nτάλτσιο


 O ΟΦΗ μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Λουίς Φερνάντεθ ωστόσο κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να επικρατήσει του Αστέρα Τρίπολης με 3-1.
Ανώτερος ο ΟΦΗ νίκησε δίκαια τον Αστέρα Τρίπολης με 3-1 και ανέβηκε σημαντικά στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας πιάνοντας έστω και προσωρινά στη δεύτερη θέση τον ΠΑΟΚ! Η ομάδα της Κρήτης ήταν ανώτερη σε όλη τη διάρκεια του ματς, συνέχισε τις καλές εμφανίσεις της, είχε κι άλλες ευκαιρίες για γκολ, με τρία δοκάρια και πολλές αποκρούσεις του Παπαδόπουλου. Αλλά το κυριότερο έβγαλε άμεση αντίδραση όταν ο Αστέρας προηγήθηκε κόντρα στη ροή του ματς.
Στο πρώτο ημίχρονο ο ΟΦΗ είχε το πρώτο δοκάρι με τον Σεμέντο μόλις στο 2' και το δεύτερο στο 36' με τον Φιγκεϊρέδο, ενώ ο Αστέρας μπορούσε να σκοράρει με τον Μαρκ Φερνάντεθ στο 22' σε χαμένο τετ-α-τετ με τον Σωτηρίου.
Στην επανάληψη η ομάδα της Τρίπολης άνοιξε το σκορ με τον Λούις Φερνάντεθ στο 51', με τον ΟΦΗ να αντιδρά άμεσα και να ισοφαρίζει με τον Φιγκεϊρέδο στο 57' από μπαλιά του Ναμπί. Στο 61' αποβλήθηκε σωστά με δεύτερη κίτρινη ο Ιγκλέσιας, κάτι που εκμεταλλεύτηκε άμεσα ο ΟΦΗ με το δεύτερο γκολ από τον Νέιρα στο 65'. Η κρητική ομάδα συνέχισε να παίζει πολύ καλά και έφτασε στο 87' σε ένα τρίτο γκολ με τον Σεμέντο που ήταν εντυπωσιακός στη διάρκεια του ματς αλλά δεν είχε την ουσία. Στο φινάλε ο ΟΦΗ είχε κι άλλο δοκάρι με τον επίσης πολύ καλό Τσιλιανίδη.
ΟΦΗ (4-2-3-1): Σωτηρίου – Μαρινάκης, Νάστος, Γιαννούλης, Κοροβέσης – Μεγιάδο 7,5 (71’ Κουτρουμπής), Νέιρα – Τσιλιανίδης, Βαζ 7 (54’ Ναμπί), Σεμέδο 7,5 – Φιγκεϊρέδο 7,5 (89’ Μάνος)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (4-3-3):
Παπαδόπουλος – Κώτσιρας, Πασαλίδης (53’ Αντζουλάς), Βαλιέντε, Μαρτίνεθ – Μουνάφο, Καπίγια, Ιγκλέσιας – Ριέρα (66’ Μπόρχα Φερνάντεθ), Μαρκ Φερνάντεθ, Λουίς Φερνάντεθ (76’ Μπαράλες)
 

Ο Παναθηναϊκός με γκολ του Ζαχίντ απέδρασε από την έδρα του ουραγού Πανιωνίου και γεύτηκε για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν τη χαρά της νίκης.
Οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι, δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες και θα μπορούσαν να νικήσουν με λιγότερο άγχος. Αν δεν τα κατάφεραν υπεύθυνος είναι ο γκολκίπερ Κότνικ.
Ο Κότνικ νικήθηκε μόνο στο 20΄ από το θαυμάσιο γυριστό σουτ του Ζαχίντ. Ο Παναθηναϊκός είχε και δοκάρι με τον Ινσούα στο 45'.
Ο Πανιώνιος απείλησε με μία κεφαλιά του Αραμπούλι στο 16' και στο στο 72' με τον Τσιλούλη που άργησε και τον πρόλαβε ο Σένκεφελντ.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Παπαβασιλείου): Κότνικ, Ρέντζας, Ευαγγέλου, Σταυρόπουλος, Σαραμαντάς, Άρτσε(66' Μιλόγεβιτς), Μανιάτης(57' Kaμαρά), Κόρμπος, Μαξίμοβιτς, Τσιλούλης, Αραμπούλι
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Δώνης): Διούδης, Πούγγουρας, Σένκεφελντ, Γιόχανσον, Ινσούα, Δώνης, Κουρμπέλης, Μπουζούκης(88' Χατζηθεοδωρίδης), Ζαχίντ, Περέα(67' Κολοβός), Μολό(71' Μπεκ)

 Στο ντέρμπι των «δικεφάλων» ο αγώνας δεν ανέδειξε νικητή καθώς η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έμειναν στο 2-2. Οι «ασπρόμαυροι» προηγήθηκαν δύο φορές αλλά οι «κιτρινόμαυροι» είχαν τις λύσεις στην επίθεση παίρνοντας έτσι τον βαθμό της ισοπαλίας.
Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο ΟΑΚΑ αλλά η ΑΕΚ είχε κάθε φορά απάντηση (2-2), γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να μείνει μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας με διαφορά δύο βαθμών από τον ΠΑΟΚ και έναν από τη δεύτερη Ξάνθη.
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης με την ισοπαλία αυτή παρέμεινε αήττητη επί 40 αγώνες.
Ο ΠΑΟΚ έχασε πέναλτι με τον Μπίσεσβαρ στο 23ο λεπτό κι ενώ το σκορ ήταν στο 0-1.
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης προηγήθηκε στο 16΄ και το 58΄ με τον Σβιντέρσκι, όμως οι γηπεδούχοι επέστρεψαν και τις δύο με τον Τσιγκρίνσκι στο 54΄ και τον Ντέλετιτς στο 79΄ ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Παουλίνιο (46΄ Γιακουμάκης), Λόπες, Γαλανόπουλος, Κρίστιτσιτς, Μάνταλος (85΄ Κλωναρίδης), Αλμπάνης (46΄ Ντέλετιτς), Λιβάγια
ΠΑΟΚ (Άμπελ Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Μίσιτς, Ντούγκλας Αουγκούστο, Καντουρί, Λημνιός (77΄ Ζαμπά), Μπίσεσβαρ (88΄ Μαουρίτσιο), Σβιντέρσκι (65΄ Άκπομ)

Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής

Άρης - ΑΕΛ 2-3 (10΄Βέλεθ, 12΄Γκάμα - 20΄, 32΄Νούνιτς, 74΄ Ουάρντα)
Ολυμπιακός - Λαμία 2-0 (61' Σουντανί, 70' Ελ Αραμπί)
Ατρόμητος - Παναιτωλικός 2-0 (1΄, 86΄ Μανούσος)
ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης 3-1 (57' Φιγκεϊρέδο, 65' Νέιρα, 87' Σεμέντο - 51' Λουίς Φερνάντεθ)
Ξάνθη – Βόλος Ν.Π.Σ. 3-1 (40΄Εντουάρντο, 56΄Ντε Αμορίμ, 86΄Φοσέ - 91΄Ατιγιάτ)
Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 0-1 (20' Ζαχίντ)
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-2 (54' Τσιγκρίνσκι, 79' Ντέλετιτς - 16', 58' Σβιντέρσκι) 

Η βαθμολογια