Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019

Κλείνει το deal Forthnet – Nova με την Alter Ego του Μαρινάκη

 
 Για ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά τη συμφωνία απόκτησης της Forthnet από την Alter Ego του Ομίλου Μαρινάκη κάνουν λόγο τραπεζικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές (Alter Ego και τράπεζες) βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης της συμφωνίας, η οποία προβλέπει την καταβολή τιμήματος 44 εκατ ευρώ καθώς και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 με 30 εκατ. ευρώ.
Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν παραχωρήσει στην Αlter Ego δικαίωμα

αποκλειστικής διαπραγμάτευσης το οποίο λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα ανέθεσαν στη Νomura και στην Grand Thorton να αξιολογήσουν την πρόταση της Αlter Ego προκειμένου στη συνέχεια τα δύο πορίσματα να τεθούν υπόψη των αρμόδιων τραπεζικών επιτροπών, οι οποίες και θα λάβουν τις αποφάσεις.
Παράλληλα οι τράπεζες ανέθεσαν στα νομικά τους τμήματα την προετοιμασία των συμβάσεων που θα υπογράψουν με την Αlter Ego.
Όσον αφορά το τραπεζικό δανεισμό του Ομίλου οποίος ανέρχεται στα 330 εκατ ευρώ αναμένεται να κουρευτεί κατά 80% αναφέρουν στο bankingnews στελέχη που συμμετέχουν στις συζητήσεις.
Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η τράπεζες ανακτούν περί τα 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο του δανεισμού της εισηγμένης.
Από την άλλη πλευρά στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς κρατούν επιφύλαξη για το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και κάνουν λόγο για «αρκετό ακόμη δρόμο που πρέπει να διανυθεί».

Το χρονικό των εξελίεξων
Η νέα πρόταση του Ε. Μαρινάκη, αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στην πολυετή προσπάθεια των τραπεζών για ανεύρεση επενδυτή, καθώς τον Οκτώβριο του 2019 συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που οι τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο της Forthnet και ξεκίνησαν οι διασικασίες για την πώληση της.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια  εμφανίστηκαν ως διεκδικητές επενδυτικά σχήματα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν διάφορες προτάσεις, όπως αυτές των Vodafone-Wind με ένταξη στο πτωχευτικό άρθρο 106Β, του ANT1 με κούρεμα των δανείων κατά 70%-90%, αλλά και άλλες προτάσεις μεγάλων επενδυτικών funds του εξωτερικού, όπως του Apollo και της Odyssey που πρότειναν επενδύσεις και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2016, οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha Bank, Attika  Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς) απέκτησαν μέσω της κάλυψης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας,  το δυνητικό  έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο δανεισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ είχε συμφωνηθεί το 2008 με στόχο την εξαγορά της πλατφόρμας της Nova από την εισηγμένη εταιρία στο Χ.Α, τη  Forthnet.
Με δύο διαδοχικές μετατροπές μέρους του Ομολογιακού Δανείου οι τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Από τα τέλη του 2016 οι τράπεζες ξεκίνησαν διαδικασία εύρεσης επενδυτή σχετικά με τα ανοίγματά τους (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της εταιρείας, και προσέλαβαν ως σύμβουλο τους την επενδυτική τράπεζα Nomura.