Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Συμμετοχή κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης


Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα μετάσχει στις εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διεξαχθούν στο Στρασβούργο, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2019. Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Φωτεινή Πιπιλή, Δημήτριος Καϊρίδης, Νίνα Κασιμάτη, Γεώργιος Κατρούγκαλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Σωκράτης Φάμελλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Λιάνα Κανέλλη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, θα
συζητηθούν οι ακόλουθες εκθέσεις:
-Η βελτίωση της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
-Ο θεσμός του Διαμεσολαβητή στην Ευρώπη - η ανάγκη για ένα σύνολο κοινών προτύπων.
-Η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης: συμβολή στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.
-Προστασία και υποστήριξη των θυμάτων της τρομοκρατίας.
-Διάλογος post monitoring με τη Βόρεια Μακεδονία για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
-Μαιευτική και γυναικολογική βία.
-Νομικό καθεστώς για τους πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
-Η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
-Προστασία της εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
-Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού από την Ανατολική Ευρώπη και ο κοινωνικός και δημογραφικός αντίκτυπος στις χώρες αυτές.
Επίσης θα παρουσιαστεί η Έκθεση Προόδου του Προεδρείου και της Μόνιμης Επιτροπής και θα πραγματοποιηθεί εκλογή δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εκ μέρους της Πορτογαλίας.
Με την ευκαιρία της φθινοπωρινής συνόδου, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Emmanuel Macron, θα απευθυνθεί στη Συνέλευση και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών την Τρίτη 1η Οκτωβρίου.
Επίσης θα απευθυνθούν στη Συνέλευση και θα δεχθούν ερωτήσεις η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, προεδρεύουσα της Επιτροπής Υπουργών, κ. Amélie de Montchalin και η νεοεκλεγείσα Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Marija Pejcinovic Buric.
Ο νικητής του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2019, κ. Václav Havel, θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Εξάλλου, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου οι βουλευτές θα λάβουν μέρος σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 70ής επετείου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης