Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

«Εφυγε» σε ηλικια 86 ετων ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ .

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/09/zak-sirak-re-85-500.jpg
Ένας από τους πολιτικούς που σημάδεψε την πολιτική ζωή της Γαλλίας τα τελευταία 40 χρόνια, ο Ζακ Σιράκ, έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας του.
Παριζιάνος εκ γενετής, ο Ζακ Σιράκ πέρασε σαράντα δύο χρόνια στην πολιτική ζωή της Γαλλίας. Εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της χώρας, διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός, ενώ υπήρξε δήμαρχος των Παρισίων επί δεκαοκτώ χρόνια. Ο πρώην πρόεδρος υπήρξε σημαντική φυσιογνωμία της γαλλικής δεξιάς, η μακρόχρονη διαδρομή του οποίου, ανάμεσα σε λαμπρές επιτυχίες και
συντριπτικές ήττες, έδειξε την εξαιρετική του ικανότητα επιβίωσης. Μέσα από την συνεχή αλλαγή θέσεων και πολιτικών απόψεων κέρδισε τα προσωνύμια «Χαμαιλέων Βοναπάρτης» και «Ανεμοδούρας».
Εκτός από μεγάλος πολιτικός ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ήταν μεγάλος γόης με μακρά λίστα κατακτήσεων. Η σύζυγός του Μπερναντέτ γνώριζε τα παραστρατήματά του, όμως τα παράβλεπε «γιατί είχε παιδιά», όπως υποστηρίζουν φίλοι του ζευγαριού.
Τα «άπλυτα» του Ζακ Σιράκ έβγαλε στη φόρα το βιβλίο των δημοσιογράφων Κρ. Ντελουάρ και Κρ. Ντιμπουά, υπό τον τίτλο:« Sexus Politicus» που κυκλοφόρησε το 2006.
Περιληπτικά, στον κατάλογο με τις ερωμένες του Σιράκ συμπεριλαμβάνονται: η Ελίζαμπεθ Φρίντριχ, δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου AFP στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Oταν τηλεφωνούσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, το κωδικό όνομα ήταν «Κύριος Νικολά». Συνήθιζε να τις κάνει δώρα κολιέ μεγάλης αξίας.
Στη ζωή του πρώην προέδρου της Γαλλίας υπήρχε και μία μυστηριώδης δημοσιογράφος της «Figaro». Το όνομά της δεν αποκαλύπτεται ωστόσο, για χάρη της ο Σιράκ φέρεται να ήταν έτοιμος να σαμποτάρει την πολιτική του καριέρα και της αφιερωθεί ολοκληρωτικά. Το 1974, η εν λόγω δημοσιογράφος ανέλαβε να κάνει ένα πορτρέτο του Σιράκ. Τον ακολούθησε σε επίσημο ταξίδι του στη Ρουμανία κι εκεί ξεκίνησε η σχέση τους: δώρα, μυστικά ραντεβού, φλογερά γράμματα. Ο Σιράκ φαίνεται ότι εξασφάλισε ένα διαμέρισμα στην ερωμένη του και δεν δίστασε να της ανακοινώσει ότι σκόπευε να χωρίσει την σύζυγό του Μπερναντέτ. Το 1976, μετά από πιέσεις, τηλεφώνησε στην ερωμένη του για να της πει τα δυσάρεστα: «Τελείωσε. Μου απαγορεύουν να σε ξαναδώ». Λέγεται ότι η δημοσιογράφος έπαθε κατάθλιψη και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.
Ο Ζακ Σιράκ ήταν γευσιγνώστης, λάτρης των τεχνών και του ποδόγυρου. Για την σύζυγό του, Μπερναντέτ, ο Σιράκ ήταν ο μεγάλος έρωτάς της ζωής της, όπως γράφει το γαλλικό περιοδικό Closer. Για τις ερωμένες του, ήταν ένας υπέροχος εραστής, ένας bon viveur, ανοιχτοχέρης που ήξερε πώς να γοητεύσει μία γυναίκα.
Από το 2007 άρχισε να απομακρύνεται από τη δημόσια ζωή. Αντιμετώπιζε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα,συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης. Kατά την διάρκεια της θητείας του, ο Ζακ Σιράκ επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2003 δυο φορές, προκειμένου να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.