Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Οι "μάχες" του β΄γύρου στους Δήμους της περιφέρειας Πελοποννήσου

Ο α΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν θριαμβευτικά για τους υποψηφίους της ΝΔ στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.
Η εκλογική αναμέτρηση την περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πάρει τη μορφή «θρίλερ» με τον Παναγιώτη Νίκα και τον Πέτρο Τατούλη να παλεύουν στήθος με στήθος στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Συγκεκριμένα ο νυν περιφερειάρχης έχει περάσει μπροστά με το ποσοστό του 34,09%, ενώ ο Παναγιώτης Νίκας ακολουθεί με μικρή διαφορά σημειώνοντας 33,60%. 
ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Στον δήμο Κορινθίων το αποτέλεσμα θα κριθεί ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό, ο οποίος έκοψε δεύτερος το νήμα στην κούρσα του δήμου με ποσοστο 23,75%, καθώς την πρωτιά του α΄ γύρου κατοχύρωσε ο Βασίλης Νανόπουλος με ποσοστό της τάξεως του 25,53%.
Πρώτος το νήμα στον δήμο Λουτρακίου έκοψε ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης, με 34,36% ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στον αξίωμα του δημάρχου απέναντι στη Μαρία Πρωτοπαππά που ακολουθεί με 23,74%.
Στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης πρώτος έκοψε το νήμα ο Βλάσιος Τσιώτος,με ποσοστό 27,49% ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο σημερινός δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος με ποσοστό 31,37%. Παράλληλα στον δήμο Σικυωνιών ο νυν δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος τερμάτισε πρώτος με 48,51% και στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθεί με τον Μάρκο Λέγγα. που ακολουθεί με ποσοστό 18,30%
Στον δήμο Βέλου – Βόχας, ο νυν δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος κατετάγη στην πρώτη θέση με 46,92% και ακολουθεί ο Θανάσης Μανάβης με ποσοστό 28,61% , ενώ στον δήμο Νεμέας στις επαναληπτικές εκλογές θα «κονταροχτυπηθούν» ο Κώστας Φρούσιος που τερμάτισε πρώτος με ποσοστό 33,76% και ο Βαγγέλης Ανδριανάκος με ποσοστό 30,09% .
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Μόνο στον δήμο Ερμιονίδας το αποτέλεσμα θα κριθεί στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον Γιάννη Γεωργόπουλο  που τερμάτισε πρώτος με ποσοστό 39,03% και τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Σφυρή που τερμάτισε δεύτερος με ποσοστό 30,70%.
Στους υπόλοιπους δήμους της  Αργολίδας το τοπίο ξεκαθάρισε από τον πρώτο γύρο με τον νυν δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο να επανεκλέγεται στον δημαρχιακό θώκο με ποσοστό 50,52%, αλλά και ο Δημήτρης Καμπόσος ανανέωσε την θητεία στον δήμο Άργους – Μυκηνών του από την πρώτη κιόλας Κυριακή, με ποσοστό 55,86%. Την μάχη του δήμου Επιδαύρου κέρδισε εύκολα ο Αναστάσιος  Χρόνης με 52,85%. 
ΑΡΚΑΔΙΑ
Στον δήμο Τρίπολης ο εκλεκτός της ΝΔ Γιάννης Σμυρνιώτης είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου σημειώνοντας το ποσοστό του 33,45% και θα αναμετρηθεί στην τελική μάχη της επόμενης Κυριακής με τον Κώστα Τζιούμη, ο οποίος περνάει στον δεύτερο γύρο με 28,02%. Παράλληλα φαίνεται ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής πλήρωσε ακριβά το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ηττήθηκε κατά κράτος, κόβοντας τρίτος το νήμα με ποσοστό 15,72%.
Στον δήμο Γορτυνίας την νίκη από την πρώτη Κυριακή προσέγγισε ο Στάθης Κούλης καταγράφοντας το ποσοστό του 48,20%, όπου θα αναμετρηθεί στις επαναληπτικές εκλογές με τον σημερινό Δήμαρχο Γιάννη Γιαννακόπουλο που πήρε ποσοστό 29,02%.
«Θρίλερ» αναμένεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Μεγαλόπολη με τους Κώστα Μιχόπουλο και Θανάση Χριστογιαννόπουλο, να περνάνε στην δεύτερη Κυριακή με 32,74% και 31,32% αντίστοιχα.
Στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας ο Γιώργος Καμπύλης με ποσοστό 46,95% εκτόπισε τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Μαντά στην δεύτερη θέση, με ποσοστο 38,73%. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί την  Κυριακή.
Στο μόνο δήμο που το αποτέλεσμα κρίθηκε την πρώτη Κυριακή ειναι στον δήμο Νότιας Κυνουρίας ο νυν δήμαρχος Χαράλαμπος Λυσίκατος επικράτησε των αντιπάλων του με 52,36%.
ΛΑΚΩΝΙΑ
Μόνο σε δύο δήμους εξελέγησαν Δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο. Πρόκειται για τους δημους Ελαφονήσου όπου η Ευσταθία Λιάρου κέρδισε την μάχη του δήμου από την πρώτη Κυριακή με 64,3% και Μονεμβασιάς όπου δήμαρχος   αναδείχθηκε εκ νέου ο Ηρακλής Τριχείλης με ποσοστό 56,25%.
Στον δήμο Σπαρτιατών ο δεύτερος γύρος θα είναι οικογενειακή υπόθεση, καθώς το νήμα έκοψε πρώτος ο «γαλάζιος»  Σταύρος Αργειτάκος , ενώ αντίπαλός του την δεύτερη Κυριακή θα είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Πέτρος Δούκας, με ποσοστά 39,59% και 30,29% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νυν δήμαρχος και υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Βαλιώτης δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο τερματίζοντας τρίτος με ποσοστό 23,77%.
Στον δήμο Ευρώτα στον β΄ γύρο περνάει ο Δήμος Βέρδος και ο Γιώργος Μαρούδας, με ποσοστά 39,79% και 31,30% ,αντίστοιχα. 
Στον δήμο Ανατολικής Μάνης την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο νυν δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος με ποσοστό 47,19% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μιχαλολιάκος με ποσοστό 27,60%.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Τον δήμαρχο Μεσσήνης και εκλεκτό της Κουμουνδούρου Γιώργο Τσώνη εκτόπισε στην δεύτερη θέση ο «γαλάζιος» Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος μάλιστα δεν θα χρειστεί δεύτερο γύρο καθώς εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με 51,57%.
Στους υπόλοιπους μήνες θα χρειασθεί δεύτερος γύρος.
Στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας την πρώτη θέση στην προτίμηση των δημοτών της Καλαμάτας κέρδισε ο διάδοχος του Παναγιώτη Νίκα, Θανάσης Βασιλόπουλος με 22,53%, ενώ 7,5 μονάδες πίσω και ποσοστό 14,99%, βρίσκεται ο ανεξάρτητος Βασίλης Κοσμόπουλος.
Στον δήμο Τριφυλίας στον δεύτερο γύρο περνάει πρώτος ο Γιώργος  Λεβεντάκης  με 26,95%, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο σημερινός δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας με 17,92%. Τον δημαρχιακό θώκο Οιχαλίας, διεκδικούν στον δεύτερο γύρο οι «γαλάζιο» Παναγιώτα Γεωργακοπούλου με 34,56% και Γιάννης Αδαμόπουλος με 23,17%.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αντώνη Σαμαρά, ο νυν δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης περνάει στον δεύτερο γύρο με 37,33%, όπου θα αναμετρηθεί με τον Παναγιώτη Καρβέλα που πήρε ποσοστό 31,41%.
Στο δήμο Δυτικής Μάνης θα διεκδηκήσουν στο δευτερο γύρο ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας με ποσοστό 28,94% και ο Δημήτριος Γιαννημάρας με ποσοστο 20,94%