Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

ΦΟΒΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Της Λέττας Καλαμαρά

Πρωτοφανή και αλλεπάλληλα πρόσφατα δημοσιεύματα τιτλοφορούνται παρουσιάζοντας τον διορισμένο χωρίς λαϊκή ψήφο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Αποστολάκη φοβικό απέναντι στο ενδεχόμενο ατυχήματος μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών στη Νοτιο-Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου . Ο τιτλοφορούμενος φόβος του κ.Αποστολάκη δεν έχει διαψευστεί από τον ίδιο μέχρι σήμερα.
Ο πρώην ΟΥΚας αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία και υπηρέτησε στο πλάι των Υπουργών Τζοχατζόπουλου και Παπαντωνίου ως Υπασπιστής τους, αποκτώντας και πολιτική εμπειρία. Ανήλθε στα ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας βγάζοντας τη στολή του εν μία νυκτί για να μετατραπεί σε σκληρός θιασωτής της ιδεολογίας ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και δεν δείχνει να τα καταφέρνει εξίσου καλά στα σύγχρονα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Μπορεί να βγάζει τη στολή ως στρατιωτικός και να βάζει το κοστούμι ως πολιτικός ανάλογα με τις περιστάσεις αλλά η ριζοσπαστική αριστερή ιδεολογία του ιδίου και του Υπουργικού Επιτελείου του τον στιγματίζουν αρνητικά, δυστυχώς. Το ίδιο και η παρουσία του στην αντι-εθνική Κυβέρνηση Τσίπρα, συνολικά.

Είναι ερώτημα πώς θα παραμείνει στη θέση του σε ένα τόσο ευαίσθητο πόστο την επ' αύριο μετά την κατάρρευση της καταστροφικής Κυβέρνησης Τσίπρα. Ένα εθνικό δυστύχημα το οποίο θα χειριστεί ο Υπουργός Άμυνας μίας ανύπαρκτης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με κλειστή τη Βουλή των Ελλήνων, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναβολή των εθνικών εκλογών και στη συγκρότηση μιας Οικουμενικής Κυβέρνησης. Κατά την ταπεινή δημοσιογραφική άποψή μου και ειλικρινά εύχομαι να διαψευστώ μέχρι την 8η Ιουλίου 2019 ο κ. Αποστολάκης είναι παντελώς ακατάλληλος πολιτικά να διαχειριστεί την άμυνα της χώρας και οφείλει να αντικατασταθεί από Υπηρεσιακό Υπουργό κοινής αποδοχής πριν να είναι αργά.

Στην τελευταία εβδομάδα της Κυβέρνησης-Κουρελού  ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Αποστολάκης σε αντίθεση με την κοινή λογική επέδειξε ασυνήθιστα έντονη πολιτική δραστηριότητα. Το άσκοπο χρονικά ταξίδι του απερχόμενου Υπουργού Αποστολάκη με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών στις ΗΠΑ ακολούθησε η τροπολογία στο τελευταίο Νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 300 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Κράτος, της δημόσιας επένδυσης 17,875 εκατομμυρίων ευρώ για τα πολύπαθα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Δεν γνωρίζουμε σε ποια μελέτη σκοπιμότητας στηρίχθηκε η δημόσια επένδυση του Υπουργείου Άμυνας του κ.Αποστολάκη και τι κέρδη αναμένει ο ελληνικός λαός από τη επένδυση αυτή, μακροπρόθεσμα. Το σίγουρο είναι ότι για τα καταχρεωμένα Ναυπηγεία η μισθοδοσία εργατικού προσωπικού και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές καθώς και η αντιμετώπιση λειτουργικών εξόδων θα αντιμετωπιστούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Μετά δεν μας είπε τι θα γίνει ο κ. Αποστολάκης. 11,95 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής υποβρυχίων και 5,925 εκατομμύρια ευρώ για ναυπήγηση τορπιλακάτων. Ακόμη μία τροπολογία του Υπουργού ΣΥΡΙΖΑ Αποστολάκη τις τελευταίες ημέρες προσέφερε στα επίσης προβληματικά Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα τη δυνατότητα να τους χορηγηθούν αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για επιπλέον έξι μήνες, από την 22 Ιουνίου 2019, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης! Μετά δεν μας είπε τι θα γίνει ο κ. Αποστολάκης. Επί 4 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ της ιδεολογίας Αποστολάκη δεν βρέθηκε λύση, παρά μόνο παρατάσεις και αναβολές.  


Ο κ.Αποστολάκης πάντως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πήγε προσκεκλημένος στη Σύρο από την εταιρεία ONEX SYROS SHIPYARDS, μετοχικού κεφαλαίου 24.000 ευρώ, που δραστηριοποιείται χωρίς να έχει κάποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Νεώριο Σύρου, και μίλησε για "...μεθόδευση μέσω του άμεσου και προφανώς οφέλους στην ικανότητά των ΕΔ λειτουργεί ενισχυτικά με την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας." Πράγματι, αποδείχτηκε αληθινός με τις πράξεις του και τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών. 

Σήμερα λίγα 24ωρα μετά τις αμυντικές τροπολογίες κρατικών προμηθειών ο κ.Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ.Χριστοδούλου και ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Τσουνής Νικόλαος βρίσκονται και πάλι στη Σύρο για την εκδήλωση "Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος". Το πρόγραμμα περιέλαβε επιδείξεις του Πολεμικού Ναυτικού μαζί φυσικά με τα σκάφη και τους άνδρες των ΟΥΚ. 

Στις εκδηλώσεις του παραπάνω Κράτους, εντός του "Μέγα της Ελλάδας Κράτος" ελπίζουμε, παρευρέθηκαν οι τοπικές αρχές και ο ευπατρίδης επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας, που, ενώ καταγραφόταν παλαιότερα ως "άφαντος", πρόσφατα επέδειξε ενδιαφέρον και για την εταιρεία "Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.". Δυστυχώς, ο κ.Ξενοκώστας ενώ αναφέρεται συχνά στις δραστηριότητες της "Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε." δεν έχει ακόμα αναλάβει την ιδιοκτησία τους. Αποτέλεσμα οι πιστωτές της τράπεζες, ALPHA BANK και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, δημόσιες υπηρεσίες, ΕΦΚΑ και Δημόσιο να αναμένουν την αποπληρωμή χρεών. Κυρίως οι κάτοικοι του νησιού πρώην εργαζόμενοι και προμηθευτές να αναμένουν ακόμα τα περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ από την ONEX SYROS SHIPYARDS. Η δικαστική απόφαση της 15ης Νοεμβρίου 2018 παραμένει ανεκτέλεστη από πλευράς της ONEX SYROS SHIPYARDS ενώ 9 μήνες μετά, την 15 Αυγούστου 2019, καθίσταται άκυρη, σε περίπτωση μη μεταβίβασης της "Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου Α.Ε." στην παραπάνω εταιρεία συμφερόντων του κ.Ξενοκώστα. Με πολλαπλά δημοσιεύματα και ομολογίες κρατικών αξιωματούχων η καθυστέρηση αποδίδεται σε άγνωστες στο κοινό ολιγωρίες των Υπηρεσιών του Κράτους. Κράτος που κυβερνάται όμως από την Κυβέρνηση του κ.Αποστολάκη, ο οποίος προφανώς συνεχίζει να μεθοδεύει την τελεσφόρηση των προσπαθειών εξυγίανσης των Ναυπηγείων.


Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το έγκυρο militaire.gr, το οποίο έχει διωχθεί δικαστικά από τον ευπατρίδη κ.Ξενοκώστα, ραντεβού μεταξύ του Υπουργού Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ κ.Αποστολάκη και του επιχειρηματία Ξενοκώστα. Τα θέματα που συζητήθηκαν δεν αποκαλύφθηκαν από το περιβάλλον Αποστολάκη. Mάλιστα σε σχετική ερώτηση του thedayaftergr το αρμόδιο Γραφείο Τύπου του υπουργού Αποστολάκη είχε απαντήσει πως "ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, πραγματοποιεί σειρά επαφών, εντός του εύρους των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές προσδιορίζονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου". Σημειώνεται ότι ο κ.Ξενοκώστας και η εταιρεία ONEX SA συμμετέχουν και σε εν εξελίξει διαγωνισμό προμήθειας του Υπουργείου Εθνικής Άμνυνας με τίτλο "Προμήθεια και εν Συνεχεία Υποστήριξη Ταχυπλόων Σκαφών μεταφοράς Προσωπικού" με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ο οποίος διεξάγεται από τη ΓΔΑΕΕ, αφορά 41 σκάφη των ΟΥΚ Στρατού συνολικής αξίας 16.020.000 ευρώ και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, με τελικό αναθέτη τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο κ.Αποστολάκης έχει επιδείξει σε πολύ μκρό σχετικά χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Άμυνας εκπληκτικό ενδιαφέρον με τις μεθοδεύσεις του όπως είχε υποσχεθεί και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Ως πολιτικός όμως με το να στέκεται φοβικός απέναντι στο ενδεχόμενο ενός ατυχήματος με τη σύμμαχο Τουρκία προκαλεί απορία ο σκοπός της παραμονής του στην εξουσία περαιτέρω από αύριο και μετά. Ασφαλώς θα έχει έργο να επιδείξει μέχρι την 8η Ιουλίου 2019 αλλά οφείλει να θυμάται τον Αγάθωνα. Η ασυλία του ως βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή, όπως το φέρουν δημοσιεύματα αποτελεί μια ασφάλεια αλλά η καταγραφή των πολιτικών επιτευγμάτων κατά τη διάρκεια του διορισμού του ως Υπουργό Εθνικής Άμυνας θα μας απασχολεί για πολύ καιρό αναμφίβολα. Ακόμα και χωρίς "ατυχήματα".

Παρά το φόβο Αποστολάκη,  που συμμερίζεται και ο "Πρωθυπουργός των Ιμίων" Σημίτης, όχι όμως σίγουρα όλοι οι Έλληνες, μετά και τη σημερινή εκδήλωση και παρουσία του απερχομένου ΣΥΡΙΖΑΙου κ.Αποστολάκη στη Νήσο Σύρο η ιστορική πολιτική αλήθεια οφείλει να αναγνωρίσει στον κ.Αποστολάκη την άοκνη προσπάθεια του για το "Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος".

Thedayaftergr