Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Οι Αντιπεριφερειάρχες του Κλεισθένη – Τι να προσέξεις σε αυτές τις εκλογές

 
« Ποιον βάζει εδώ για Αντιπεριφερειάρχη; ». Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση των ημερών, όταν η συζήτηση φθάνει σε κάποιον Υποψήφιο Περιφερειάρχη,ιδίως από συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, από ψηφοφόρους στην επαρχία και γενικότερα από όσους δεν παρακολούθησαν ηλεκτρονικά το “σίριαλ” του “Κλεισθένη Ι”.

Κανείς δεν βάζει για Αντιπεριφερειάρχης.
Η Κυβέρνηση κατήργησε την εκλογή των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών την ημέρα των εκλογών.

Νομοθέτησε ότι το μονοπρόσωπο όργανο, ο Περιφερειάρχης, θα ορίζει ως χωρικό Αντιπεριφερειάρχη όποιον θέλει από τους Συμβούλους, θα τον ανακαλεί όποτε θέλει, θα ορίζει άλλον και γενικά θα τους αλλάζει όπως του αρέσει ή όπως τον εξαναγκάσουν...
Μάλιστα Αντιπεριφερειάρχης (χωρικός ή θεματικός) θα μπορεί να οριστεί Σύμβουλος που θα εκλεγεί σε διαφορετική Παράταξη από αυτή του Περιφερειάρχη.

Με απλά λόγια:
Θα ψηφίσεις το Πρόγραμμα ενός συγκεκριμένου Συνδυασμού. 
Θα πανηγυρίσεις το βράδυ των εκλογών την εκλογή του Περιφερειάρχη που επέλεξες.
Μετά, όμως, υπάρχουν πιθανότητες να τον δεις να διορίζει “ηγέτη” στο Νομό σου κάποιον Σύμβουλο του αντίπαλου Συνδυασμού, εκείνον που εσύ θα έχεις καταψηφίσει και όλη την προεκλογική περίοδο τους παρακολουθείς να “σφάζονται” σε τηλεοπτικά παράθυρα, ραδιόφωνα και πλατείες.

Για να τα αποτυπώσουμε πιο νομικά, το σχετικό θεσμικό πλαίσιο ορίστηκε στο αρ.93 του Κλεισθένη (ν.4555/2018), που τροποποίησε το αρ.160 του Καλλικράτη (ν.3852/2010).Εκεί προβλέπεται ότι:
- Τoν Περιφερειάρχη επικουρούν οι Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ και ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ με Απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
- Οι θέσεις των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών καλύπτονται υποχρεωτικά, με ορισμό από τον Περιφερειάρχη, μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων που εκλέγονται στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.
- Οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες ορίζονται δυνητικά από τον Περιφερειάρχη, μεταξύ όλων των Περιφερειακών Συμβούλων.
- Αντιπεριφερειάρχης δεν μπορεί να οριστεί Σύμβουλος που ανήκει ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ περιφερειακή Παράταξη από αυτή του Περιφερειάρχη, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των Συμβούλων της Παράταξης στην οποία ανήκει ο Σύμβουλος αυτός.  
- Η θητεία των Αντιπεριφερειαρχών δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο  ετών. Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ του Αντιπεριφερειάρχη πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη Απόφαση του Περιφερειάρχη.

Στις διατάξεις του ανωτέρω άρθρου, αξίζει να προστεθούν οι προβλέψεις του αρ.168 του Καλλικράτη, όπως αντικαταστάθηκαν από το αρ.101 του Κλεισθένη.  Βάσει αυτών:
- Περιφερειακός Σύμβουλος, ο οποίος ανεξαρτητοποιείται από την Παράταξη με την οποία ο λαός θα τον εκλέξει, θα μπορεί ΝΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ Παράταξη (παρ.11).
- Παρατάξεις που τώρα βλέπεις να κατεβαίνουν με διαφορετικά Προγράμματα και να συγκρούονται, μετά τις εκλογές θα μπορούν ΝΑ ΣΥΝΕΝΩΝΟΝΤΑΙ σχηματίζοντας ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου (παρ.12).

Η σημασία του ανωτέρω θεσμικού πλαισίου –“κινούμενης άμμου”ενεργοποιείται ιδίως στις περιπτώσεις μη εκλογής Περιφερειάρχη την Α’ Κυριακή. 
Ο νικητής Β’ Κυριακής δεν θα έχει την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Συνεπώς, για να καταφέρει στοιχειωδώς να διοικήσει την Περιφέρεια και “να μην του σκάσει στα χέρια” μέχρι μια επόμενη Κυβέρνηση να ανατρέψει το σύστημα του Κλεισθένη,καθίσταται πρακτικά έρμαιο εκβιασμών και ανταλλαγμάτων, που θα ζητά κάθε ηττημένος Συνδυασμός/Σύμβουλος σε κάθε συνεδρίαση για να ψηφίζει.
Μέσα στα ανταλλάγματα, ο ορισμός Αντιπεριφερειάρχη που ο λαός ΔΕΝ έχει εμπιστευτεί στην κάλπη, όπως προαναφέραμε.

Το νέο αυτοδιοικητικό θεσμικό πλαίσιο, πουθεσπίστηκε αντιστοίχως και για τους Δήμους,είναι,δυστυχώς,ακόμη παντελώς άγνωστο σε πολίτες που θα ψηφίσουντην Κυριακή. 
Η ενημερωτική καμπάνια του ΥΠΕΣεξαντλείται στο να παρουσιάζει τους νέους δήθεν πανευτυχείς και ενθουσιασμένους από χαρά, και ανθρωπάκια να ψηφίζουν από αίθουσα Α σε αίθουσα Β χωρίς να συναντούν όχι ουρά, ούτε μισό άλλο ψηφοφόρο.
Ας μην ξεχνάμε πως η ενημερωτική καμπάνια της ΚΕΔΕ για τον Κλεισθένη, όταν εγκαίρως προσπάθησε να ενημερώσει και να προειδοποιήσει τους πολίτες, δέχθηκε λυσσαλέα επίθεση από την Κυβέρνηση.

Οι Αποφάσεις στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια “σφραγίζουν” την καθημερινότητα της ζωής σου.  Μην εμπιστεύεσαι τη “σφραγίδα”στον καθένα.  Ακόμα προλαβαίνεις. Ψάξε,ενημερώσου και στήριξε με τη δύναμή σου στο Δήμο και την Περιφέρεια μόνο όσους έχουν δείγματα γραφής ότι δεν κάνουν “kolotoumba” (κατά το διεθνή πλέον όρο) από τις δεσμεύσεις τους. Μόνο όποιον αποδεδειγμένα το αξίζει.

ΑΙΡΕΤΟΣ.GR