Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Ομιλία Γ. Ψυχογιού στην Ολομέλεια της Βουλής για 120 δόσεις: Η καλύτερη απόδειξη ότι η χώρα μας έχει περάσει σε μια νέα εποχή


Ο Γιώργος Ψυχογιός κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις, επισήμανε πως «αυτό το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 η χώρα μας έχει περάσει σε μια νέα εποχή, μια νέα εποχή που είναι εκτός μνημονίου, αλλά μια εποχή που υπάρχουν ακόμα αδικίες, δυσκολίες, προβλήματα, που όμως μια κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα με ένα άλλο μείγμα
πολιτικής να σχεδιάζει παρεμβάσεις, στοχεύοντας στην ανακούφιση και στην ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, της κοινωνίας που σήκωσε όλο το βάρος της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας».
Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την τοποθέτησή του απαριθμώντας τα βήματα και τα θετικά μέτρα που έχει λάβει  ήδη η Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα. Επίσης, ανέλυσε το πλαίσιο της ρύθμισης για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία κλπ, μίλησε για τον απεγκλωβισμό 80.000 δικαιούχων συνταξιοδότησης μέσω αυτής της ρύθμισης, για τη διασφάλιση και βελτίωση των όρων στις συντάξεις χηρείας, ενώ ανέδειξε κι άλλες σημαντικές διατάξεις που στοχεύουν στην  περαιτέρω προστασία και ενίσχυση του κόσμου της εργασίας.
Τέλος ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη  περί ξεπερασμένου 8ωρου, 7ημερης εργασίας και ασφαλιστικού Πινοσέτ, σχολιάζοντας πως «νομίζουν όλοι ότι αυτά σας ξεφεύγουν ή ότι είναι βούτυρο στο ψωμί μας. Ε, λοιπόν, ούτε σας ξεφεύγουν, γιατί είναι το πρόγραμμά σας, αλλά  ούτε και είναι βούτυρο στο ψωμί μας, διότι εμείς δεν χαιρόμαστε. Αυτά είναι άκρως επικίνδυνα και δεν μπορούμε να παίρνουμε αψήφιστα αυτά που απειλούν την κοινωνία». Ο βουλευτής έκλεισε λέγοντας ότι ο Λαός δε θα επιτρέψει ούτε θα κάνει τη χάρη στη ΝΔ να επανέλθει στην εξουσία.

Ακολουθεί το βίντεο και το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γιώργου Ψυχογιού:
«Κυρία και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 η χώρα μας έχει περάσει σε μια νέα εποχή, μια νέα εποχή που νομίζω θα συμφωνήσουμε - τουλάχιστον σε αυτό- ότι είναι εκτός μνημονίου, αλλά μια εποχή που υπάρχουν ακόμα αδικίες, δυσκολίες, προβλήματα, που όμως μια κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα με ένα άλλο μείγμα πολιτικής να σχεδιάζει παρεμβάσεις, στοχεύοντας στην ανακούφιση και στην ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, της κοινωνίας που σήκωσε όλο το βάρος της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας.
Ήδη έχουμε ψηφίσει την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και αντί αυτού δίνουμε 13η σύνταξη κλιμακωτά σε όλους τους συνταξιούχους. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και καταργήσαμε τον εξευτελιστικό υποκατώτατο. Ψηφίσαμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό του 2019 μετά από εννέα χρόνια σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, πράγμα το οποίο μας έδωσε το δικαίωμα να κάνουμε μια σειρά παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα οι μονιμοποιήσεις στην Πυροσβεστική, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η καταβολή των αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια, οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή, αλλά και στη γενική παιδεία και πολλά αλλά μικρά και μεγάλα βήματα, σε έναν δρόμο ο οποίος είναι δύσκολος, που είμαστε, όμως, σε θέση να τον ανοίξουμε και να τον βαδίσουμε μαζί με την κοινωνία.
Με το νομοσχέδιο που έχουμε υπό συζήτηση, φέρνουμε καταρχάς την πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων. Με απλά λόγια, ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές και να ανασάνουν μετά από χρόνια.
Το καινοτόμο στοιχείο που περιλαμβάνει η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία -και δεν υπήρχε στις προηγούμενες-, είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής. Επίσης, μέσω της ρύθμισης, θα γίνεται κούρεμα των προσαυξήσεων σε όλους κατά 85%, με αποτέλεσμα τα δύο αυτά κουρέματα να δίνουν μια μείωση της τάξης του 65% με 70% στο σύνολο, η οποία θα εξοφλείται σε έως 120 δόσεις και με ελάχιστο το ποσό των 50 ευρώ. Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οφειλές των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους, με στόχευση κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% στην εφάπαξ εξόφληση και κατά 50%, εάν γίνει εξόφληση σε δόσεις.
Πρέπει εδώ να πούμε ότι, εκτός αυτής της κίνησης, η Κυβέρνηση επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων έως είκοσι πέντε και έως είκοσι εννέα ετών, πράγμα το οποίο θα δώσει το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να κάνουν ενδεχομένως και νέες προσλήψεις.
Επίσης και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα, αλλά και την ενέργεια πιάνει το σύνολο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Ένα, επίσης, πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο επιλύεται με το νομοσχέδιο αυτό και είναι κάτι που και εμείς το είχαμε ζητήσει πολλαπλώς από τα αρμόδια Υπουργεία, είναι το γεγονός ότι απεγκλωβίζονται πάνω από ογδόντα χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης, οι οποίοι λόγω των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούσαν να λάβουν αυτό το δικαίωμα. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν αμέσως να λάβουν σύνταξη και μετά από μια μικρή παρακράτηση, έναν συμψηφισμό που θα γίνεται στη σύνταξή τους, θα μπορούν να αποπληρώσουν και το υπόλοιπο της οφειλής.
Ειδικά για τους αγρότες, αλλάζει το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο. Η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα είναι 4.000 ευρώ, ώστε να λάβει τη σύνταξη, και πλέον γίνεται 6.000 ευρώ για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν εν μέσω κρίσης για τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια και ενώ πλήρωναν είκοσι πέντε και τριάντα χρόνια στο ασφαλιστικό σύστημα, πετάχτηκαν εκτός και έμειναν χωρίς συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Πολύ σημαντική είναι και η ρύθμιση οφειλών στην εφορία, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, η οποία περιλαμβάνει ανάλογες θετικές παραμέτρους με ορισμένα κριτήρια.
Πρέπει, όμως, να πούμε το εξής σε αυτό το σημείο: Πώς οδηγηθήκαμε σε όλο αυτό. Οδηγηθήκαμε με ένα ντόμινο της οικονομίας που επεκτάθηκε στην πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών και που από το 2009 περίπου μέχρι το 2015 έπληξε τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί, λοιπόν, πετάχτηκε εκτός ασφαλιστικού δικαιώματος μια πολύ μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, γιατί δεν μπορούσε να καλύψει τις υπέρογκες οφειλές. Πετάχτηκε έξω από το συνταξιοδοτικό σύστημα για τους λόγους που είπαμε. Πετάχτηκε έξω από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το κοινωνικό κράτος και τις ασφαλιστικές ενημερότητες. Και βέβαια, εκτός όλων αυτών, έχασε τη δουλειά του, αλλά είχε και το αυτόφωρο να αντιμετωπίσει. Μην το ξεχνάμε αυτό, ότι δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι χρωστούσαν ακόμα και 1.000 ή 1.500 ευρώ, σύρονταν στα αστυνομικά τμήματα, προκειμένου εκεί να πιεστούν για να διακανονίσουν τους οφειλές. Αυτό με τον νόμο 4337/15 καταργήθηκε και πλέον είναι έως 100.000 ευρώ για τη χρήση του αυτοφώρου.
Επίσης, περιλαμβάνονται διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, με τις οποίες κάνουμε πράξη δίκαια αιτήματα των δικαιούχων, αλλά και η ενίσχυση της θέσης των εργαζόμενων μέσα από την αιτιολογημένη απόλυση, όπου αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος, αυτή θεωρείται άκυρη και ο εργαζόμενος μπορεί να έχει δικαίωμα επαναπρόσληψης και λήψης των μισθών υπερημερίας που του οφείλει ο εργοδότης.
Τέλος, πρέπει να σταθούμε και στις λοιπές σημαντικές παρεμβάσεις για το πλαίσιο προστασίας που μπαίνει για τους διανομείς, τους εργαζόμενους σε delivery, που είχαμε και πολλούς θανάτους σε εργατικά ατυχήματα το τελευταίο διάστημα, και ήταν στο πλήρες κενό. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν κανόνες για το delivery.
Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο -και δεν θα μακρηγορήσω, κύριε Πρόεδρε- έχουμε τις εξαγγελίες ή καλύτερα τις απειλές του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την επταήμερη εργασία, για το ξεπερασμένο οκτάωρο -όπου πρέπει να πάτε στις τράπεζες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και να σας πουν οι εργαζόμενοι εκεί που πλέον περνούν μηνύματα για να φεύγουν στις 17.00΄ υποχρεωτικά, για να δείτε τι σημαίνει τήρηση του ωραρίου μετά τον έλεγχο του ΣΕΠΕ-, για το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για τον ταξικό γεωγραφικό περιορισμό ή προσδιορισμό για το Περιστέρι και άλλες περιοχές. Νομίζουν όλοι ότι αυτό είναι κάτι που σας ξεφεύγει ή ότι αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί μας. Ε, λοιπόν, ούτε σας ξεφεύγει, γιατί είναι το Πρόγραμμά σας, αλλά ούτε και είναι βούτυρο στο ψωμί μας, διότι εμείς δεν χαιρόμαστε. Αυτά είναι άκρως επικίνδυνα και δεν μπορούμε να παίρνουμε αψήφιστα αυτά που απειλούν την κοινωνία.
Μας έρχεται στο μυαλό το ενδεχόμενο να επανέλθετε στην εξουσία -που σας έχει δει η κοινωνία- και να κάνετε τα ίδια που κάνατε και να ξηλώσετε κάθε τι θετικό δικό μας. Όμως, ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει αυτό. Δεν θα σας κάνει τη χάρη. Ένας λαός ο οποίος πέρασε τόσα, ο οποίος λοιδορείται, υποτιμάται και απειλείται από εσάς συστηματικά, θα σας δώσει την απάντηση που πρέπει. Εμείς θα νικήσουμε και πάλι και θα προχωρήσουμε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, και σε μεγαλύτερες τομές και σε αποκατάσταση αδικιών με μόνο γνώμονά μας τις ανάγκες των πολλών.
Ευχαριστώ». 

Ψυχογιός Γεώργιος