Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

Πρωταπριλιά σήμερα..

https://4.bp.blogspot.com/-i1RjoqSTPXI/TZbEcASSM0I/AAAAAAAACss/CuMPe_cMZ-k/s1600/pinokio+kor+orizontes.jpg
Τηρώντας το έθιμο της πρωταπριλιάς όπου σοφιζόμαστε διάφορα ψέματα , κατασκευάσαμε και σας μεταδώσαμε ως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ μας είδηση για  "Ξαφνικές αλλαγές με τον «Καλλικράτη» στην Κορινθία" και με σχετική φωτογραφία τον χάρτη της Κορινθίας. 
Ο χάρτης αυτός που ο είχε αποτυπώσει ο υπογράφων πριν 24 χρόνια περίπου, παρουσίαζε τις μεγαλύτερες πόλεις - κομωπόλεις - χωριά με κοινά γράμματα και το Δερβένι με τεράστια. 
Βάση της εικόνας αυτής , και μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΣ γιά αλλαγές στον «Καλλικράτη» γράψαμε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Ξαφνικές αλλαγές στον «Καλλικράτη» σημειώθηκαν απόψε στην Κορινθία. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες ύστερα από νυχτερινή σύσκεψη στο ΥΠΕΣ των αρμόδιων φορέων με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αποφασίστηκε και έχουν ισχύ απο σημερα το πρωϊ τα παραακάτω μέτρα:


1)      Οι Δήμοι της Π. Ε. Κορινθίας από 6 ( έξη)  γίνονται 7 (επτά). 2) Διασπούνται  οι Δήμοι Κορινθίων , Σικυώνας  και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

2)      Η περιφερειακή Δημοτική ενότητα Τενέας αποσπάται από το Δήμο Κορινθίων και ενώνεται   στον Δήμο Νεμέας

3)      Μειώνονται σε 2 οι περιφερειακές ενότητες του Δημου Σικυώνας , καθώς αποσπάται η Δ. Ενότητα Φενεού.

4)      Διασπάται ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης  και μετονομάζεται σε Δήμο Ξυλοκάστρου, ενώ αποσπάται  η περιφερειακή Δημοτική Ενότητα Ευρωστίνης και

5)      Η Δημοτική ενότητα Ευρωστίνης  αποσπάται από τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και μαζί με τη Δημοτική Ενότητα Φενεού , που αποσπάται από τον Δήμο Σικυώνας , αποτελούν από αύριο το πρωί τον 7ο Δήμο της Π.Ε. Κορινθίας  με την επωνυμία  «Δήμος Ευρωστίνης – Φενεού) με έδρα το Δερβένι και ιστορική έδρα την Ζάχολη 
( Ευρωστίνη).

Το σχέδιο που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΣ, περιλαμβάνει αυξημένη χρηματοδότηση ως «προίκα» στον νέο δήμο αλλά και σωρεία πρόσθετων εργαλείων ώστε να αντιμετωπίσουν κατάλληλα τα όποια προβλήματα ή δυσλειτουργίες ενδεχομένως εμφανιστούν καθώς και τις αυξημένες ανάγκες λόγω   διαχωρισμού των υπηρεσιών και της σύστασης των νέων διαδημοτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα δοθεί επαρκής χρόνος ως μεταβατικό διάστημα για τη λειτουργία των νέων δήμων, παράλληλα με τις υπάρχουσες δομές των ενιαίων ΟΤΑ που έως σήμερα λειτουργούν.
Η εξειδίκευση της «προίκας» αυτής θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες για τον νέο δήμο που δημιουργήθηκε ενώ θα υπάρξει στενή συνεργασία για όλο το μεταβατικό διάστημα του Υπουργείου Εσωτερικών με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τις υπηρεσίες των υπό διάσπαση δήμων.
 Φυσικά όλα αυτά ήταν μια επινόηση του γράφοντος απλά για να τηρήσει το έθιμο. Αλλαγές στον «Καλλικράτη» θα υπάρξουν , όπως τα μέτρα για την χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ, η αποκέντρωση , η συνολική αναβάθμιση και επέκταση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων και η  “προίκα” στους δήμους.  Εκείνο που δεν έγινε ήταν η νυχτερινή σύσκεψη στο ΥΠΕΣ...όπου αποφασίστηκαν τα παραπάνω...
Φυσικά ούτε κανένας Δήμος δεν διασπάται, ούτε με αποσπάσεις δημιουργείται κανένας νέος Δήμος , αλλά οι Δήμοι της Π.Ε.  Κορινθίας παραμένουν ως έχουν , δηλαδη 6 (έξι)...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΛΟΣ