Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ποιος θα σώσει το Ξυλόκαστρο και την Ευρωστίνη;

http://isthmos.gr/images/images-uploads/7178/tsiotos-andrikopoulos-big__art-big.jpg
   

Είχαμε γράψει προ καιρού για την κίνηση των νερών στον «πάτο» της πολιτικής πραγματικότητας σε Ξυλόκαστρο και Ευρωστίνη που στο τέλος θα προκαλέσει «τρικυμία». Προς το παρόν η «κίνηση» συνεχίζεται, οι πρώτες ανακοινώσεις ονομάτων ξεκίνησαν, όπως και οι ασφαλτοστρώσεις και οι φωτογραφήσεις, το «ζουμί» πάντως παραμένει αλλού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο Δήμαρχος, Ηλίας Ανδρικόπουλος, εξακολουθεί να παραμένει σε δυσμένεια
από μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινής γνώμης και οι κατηγορίες παραμένουν οι ίδιες παρά τα «μικρο-μπαλώματα» που επιχειρούνται τον τελευταίο καιρό: στασιμότητα, αδράνεια, ατολμία, ευθυνοφοβία, έλλειψη οράματος, «μπον-βιβερισμός με άδειες τσέπες».
Ο Δήμαρχος τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε μία αντεπίθεση στο Facebook με ανακοινώσεις υποψηφίων και τα πρώτα συμπεράσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τον ίδιο. Τα «δυνατά» ονόματα απουσιάζουν, η Ν.Δ. (με την οποία εξελέγη την προηγούμενη φορά) απουσιάζει, το Ξυλόκαστρο (κυρίως αλλά) και η Ευρωστίνη του «γύρισαν την πλάτη».
Ουσιαστικά του μένει μια «σανίδα σωτηρίας» από κάποιους συμβούλους του οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν «βιδωμένοι» στις θέσεις τους και από κάποιους πολιτικούς ή αυτοδιοικητικούς παράγοντες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις εκλογές στην περιοχή για άλλους σκοπούς, προσωπικούς ή κομματικούς.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Το μεγάλο ερώτημα των Δημοτικών εκλογών σε Ξυλόκαστρο και Ευρωστίνη είναι ένα : «ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ για να μπορεί ο κύριος Ανδρικόπουλος να υποδύεται το Δήμαρχο;»
Όλοι το βλέπουν, ότι η πρωτεύουσα του Δήμου, το Ξυλόκαστρο έχει καταλήξει εδώ και χρόνια σαν ένα μικρό χωριό, χωρίς αίγλη, χωρίς διασκέδαση, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς ζωή τελικά. Η Ευρωστίνη, δε, παραπαίει και οι καταγγελίες από την περιοχή πέφτουν βροχή για την εγκατάλειψη που βίωσε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

ΠΟΙΟΣ; ΠΟΙΟΣ; ΒΑΛ’ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ
Η αγωνία στην περιοχή μπορεί να θυμίσει μόνο την αγωνία του Βασίλη Σκουντή στον ημιτελικό του 2005 με τη Γαλλία. Με το χρόνο να τελειώνει και με το φάσμα του αποκλεισμού ορατό, κάποιος έπρεπε να βρεθεί να σώσει την κατάσταση ακόμη κι αν δεν είναι ο ήρωας που όλοι φαντάζονται.
Στην περιοχή είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο μοναδικός ο οποίος έχει τη δυναμική να τερματίσει τη δημαρχιακή απραξία του Ηλία είναι ο Βλάσσης Τσιώτος.
Ίσως κάποιοι θα τον ήθελαν πιο δυναμικό και φασαριόζο, οι εποχές όμως άλλαξαν. Τώρα υπάρχει απλή αναλογική, ο κόσμος δεν θέλει πόλωση και εχθρικά καφενεία, θέλει εργατικότητα, σχεδιασμό και αποτέλεσμα, όχι φανφάρα αι κόκκινα παντελόνια..
Ο Βλάσσης Τσιώτος στα 5 χρόνια που πέρασαν ουσιαστικά έκανε το «αγροτικό» του. Κατέθεσε συγκεριμένες προτάσεις, εναντιώθηκε σε λύσεις που θα υποβάθμιζαν το Δήμο (π.χ. με τα σκουπίδια και το ΧΥΤΑ), απέκτησε εμπειρίες, έχτισε σχέσεις με μία ομάδα που «ψήθηκε» σε μία δύσκολη τετραετία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Οι εκλογές θα έρθουν και θα περάσουν. Το Ξυλόκαστρο και η Ευρωστίνη θα παραμείνουν εκεί. Και είναι στο χέρι των δημοτών αν θέλουν να την πάνε 5 βήματα παραπέρα ή να την αφήσουν στο έλεος του .. Ηλία.
Τα αποτελέσματα τα βλέπουν όλοι. Και αν δεν μιλάμε για πλήρη αποτυχία, είναι βέβαιο ότι κανείς, ούτε καν ο ίδιος ο Δήμαρχος, δεν μπορεί να βγει και να πει ότι «παιδιά, τελικά πετύχαμε. Κάναμε αυτά για τα οποία μας ψηφίσατε».
Και σε τελική ανάλυση τον κόσμο του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης δεν τον ενδιαφέρει αν ο Δήμαρχος τους τα έσπασε με τον Τατούλη, με τη Ν.Δ., με τα Τρίκαλα, με τους υπαλλήλους ή τους καταστηματάρχες. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει να δει αποφασιστικότητα, να δει ευθύνη, να δει κίνηση, να δει αποτελέσματα. Και όχι φουλάρια και κόκκινα παντελόνια.  
Και τελικά οι καλύτερες και απλούστερες λύσεις είναι πάντα δίπλα μας.

isthmos.gr