Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Θα είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια.

Με πανηγυρικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το 4ο Φόρουμ των Δελφών ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα Σκόπια, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας «για την εμβάθυνση της συνεργασίας» στο εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό,
«μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία».κρατίας είναι προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Χαρακτήρισε «χαρμόσυνα» τα νέα για το κοίτασμα φυσικού αερίου και υποστήριξε πως αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της Κύπρου στο διεθνές πεδίο. Απευθυνόμενος σαφώς στην Άγκυρα ο κ.Τσίπρας έστειλε μήνυμα σε όσους προχωρούν σε απειλές μα αφορμή τις εξελίξεις σαν την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε «μαγική εικόνα» για την κατάσταση της οικονομίας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και, εμμέσως, προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με 10ετές ομόλογο τις επόμενες ημέρες. «Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα από τη μνημονιακή περιπέτεια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, με την κοινωνία όρθια», δήλωσε και επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.