Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΝΔ 35% – ΣΥΡΙΖΑ 26%, τα πραγματικά ποσοστά τους


Ποτέ δεν έχει χάσει κόμμα που κερδίζει στην παράσταση νίκης

Πάνω από 30 δημοσκοπήσεις έχουν διενεργηθεί και έχουν δημοσιοποιηθεί τους τελευταίους 5 μήνες. Όλες έχουν μια σταθερή. Η ΝΔ άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη διαφορά κερδίζει σχετικά άνετα τις εκλογές. Όλες δηλαδή οι δημοσκοπήσεις ακόμα και των φιλοΣΥΡΙΖΑϊκών ΜΜΕ εκτιμούν ότι η ΝΔ θα
είναι πρώτο κόμμα.
Τα ΜΜΕ που κινούνται κοντά στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιούν με μικρές διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από 2% έως 5% και πάντα με πεντακομματική βουλή.
Τα ΜΜΕ που ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση εμφανίζουν μεγάλες διαφορές έως και 11-14 μονάδες υπέρ της ΝΔ και επίσης πεντακομματική βουλή.
Τι συμβαίνει όμως με τα ποσοστά των κομμάτων; Που κινούνται πραγματικά τα ποσοστά αυτά;
Η διαφορά κινείται περίπου στον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιούνται. Δηλαδή στο 8%-9%, άρα η πιθανότητα η ΝΔ να είναι δεύτερο κόμμα είναι μηδενική. Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά και αυτό επιβεβαιώνεται πάντα από την παράσταση νίκης που δεν είπε ποτέ ψέμματα και ποτέ δεν έπεσε έξω στις προβλέψεις των πολιτών που εκτίμησαν το κόμμα που θα είναι τελικά πρώτο.
Πέραν όμως της πρώτης θέσης που σίγουρα θα πάει στη ΝΔ, το ερώτημα είναι εάν θα προκύψει αυτοδυναμία. Φαίνεται λοιπόν ότι όλα εξαρτώνται από την πεντακομματική βουλή. Εάν μπουν πέντε κόμματα στη βουλή, η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη, εάν μπουν περισσότερα κόμματα στη βουλή, τότε θα παιχθεί ένα θρίλερ.Όπως πολύ σωστά επισημαίνει το bankingnews στη δική του ανάλυση: ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26% με 27% έχει δηλαδή μια διαφορά τουλάχιστον 8% που είναι ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι συντριβή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττάται αλλά δεν συντρίβεται πολιτικά.
Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή, έχει βρεθεί σε δημοσκοπήσεις ακόμη και 10,2% αλλά το 9% φαίνεται ότι θα το διασφαλίσει. Εάν τελικά πάρει αυτό το ποσοστό θα πρόκειται περί άθλου. Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα κόμματα δεξιά της ΝΔ και χωρίς την Χρυσή Αυγή τείνουν να συγκεντρώνουν ποσοστά 7%. Οι εκλογές αυτές θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μεγαλύτερο από όλες τις άλλες γιατί θα καταγραφούν ισχυρές συμμαχίες όχι μόνο στις περιφερειακές και τις δημοτικές αλλά και στις Ευρωεκλογές, μαζί φυσικά με τις εθνικές εκλογές. Έρχονται σημαντικές αλλαγές που θα μεταμορφώσουν το εκλογικό τοπίο.

Fimotro