Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Η Μαρία Θελερίτη συμμετείχε στις εργασίες της 18ης Χειμερινής Συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στη Βιέννη.



 
Η βουλεύτρια Κορινθίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μαρία Θελερίτη, από κοινού με τους βουλευτές της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχε στις εργασίες της  18ης Χειμερινής Συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη, 21 και 22 Φεβρουαρίου 2019, με την συμμετοχή  βουλευτριών και βουλευτών από τα κράτη-μέλη, κάνοντας παρεμβάσεις που αφορούσαν την καταπολέμηση της διαφθοράς και της
νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες/εγκληματικές δραστηριότητες & απάτη («ξέπλυμα»).
Η βουλεύτρια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της λειτουργίας  θεσμών και δομών συντονισμού, οι οποίοι θα έχουν την αρμοδιότητα της παρακολούθησης, του ελέγχου, αλλά και της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εξυγίανση των δημοσίων υπηρεσιών. Αντίστοιχος θεσμός στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία συστάθηκε με το νόμο 4320/2015 του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και υπάγεται στον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τόνισε επίσης, τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την πάταξη της διαφθοράς, με πρωταρχικό ρόλο την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το «πόθεν έσχες» για τα πολιτικά και αιρετά πρόσωπα, αλλά και ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, με στόχο την αποφυγή φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς του παρελθόντος, που απασχολούν και πάλι την δημόσια πολιτική ατζέντα μετά από τις πρόσφατες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως.
Από την άλλη, για να ενισχυθεί η χρηστή διακυβέρνηση απαιτεί παιδεία και ενημέρωση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, η βουλεύτρια αναφέρθηκε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των νέων με τίτλο: «παίζω τίμια, οι νέοι και οι νέες αλλάζουν το παιχνίδι». Στόχος του είναι αφενός να ενισχύσει την εντιμότητα των νέων και αφετέρου να συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς.
Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα της ανταλλαγής καλών πρακτικών, μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών και την επανεξέταση του ρόλου των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, στη χρηστή διαχείριση και διακυβέρνηση.

Κόρινθος 22 Φεβρουαρίου 2019
Γραφείο Τύπου Μ. Θελερίτη, βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας