Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Κοχενίλη ή Καρμίνη ή Ε120, κόκκινη χρωστική, από έντομα, για τρόφιμα, ποτά, γλυκά, καλλυντικά Κοχενίλη ή Καρμίνη ή Ε120, κόκκινη χρωστική, από έντομα, για τρόφιμα, ποτά, γλυκά, καλλυντικά


 
Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για το κόκκινο χρώμα που μπαίνει σε τρόφιμα και ποτά και προέρχεται από έντομα. Μάλιστα έχει γραφτεί ότι προέρχεται από κατσαρίδες! ή ότι ψημένα σκαθάρια μπαίνουν στο πιάτο μας!.
Το κόκκινο χρώμα είναι κάτι που το ήξεραν από την αρχαιότητα και τότε
το χρησιμοποιούσαν στο βάψιμο ρούχων και φυσικά στη βαφή αγγείων κλπ.
Το Πορφυρό της Τύρου παραγόταν από ένα κοχύλι γνωστό σε μας σαν "πορφύρα". Η πορφύρα, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων σαν βασιλική βαφή, ήταν η ωραιό­τερη και ακριβότερη βαφή της αρχαιότητας. Επί αιώνες ο όρος πορφύρα προκα­λούσε σύγχυση, διότι χρησιμοποιήθηκε τόσο για τα κοχύλια, από τα οποία παρα­λαμβάνεται η βαφή, όσο και για την ίδια τη βαφή, που ο Αριστοτέλης την είχε ονο­μάσει «άνθος», καθώς και για τα βαμμένα ενδύματα με χρήση της ίδιας της βαφής. ....................