Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Αίσχος: Διέλυσαν το μεγαλειώδη συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με χημικάΜαχαιρώματα και αστυνομική βία

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/01/syllalitirio-syntagma-kosmos-geniko-500.jpg

Μεγαλειώδης ήταν για άλλη μια φορά η διαδήλωση για την Μακεδονία στο Σύνταγμα με χιλιάδες πολίτες να φτάνουν με τα πόδια ακόμα και από την αμερικανική πρεσβεία ή το ΦΙΞ προκειμένου να φτάσουν στην πλατεία και να διαδηλώσουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η συγκέντρωση των χιλιάδων πολιτών που «ψηφίζουν» ένα μεγάλο «όχι» λίγα 24ωρα πριν να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή, ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 2 το μεσημέρι
με τον Πέτρο Γαϊτάνο να ψάλει τον εθνικό ύμνο.
Στη συνέχεια στο βήμα ακολούθησαν οι υπόλοιποι ομιλητές ανάμεσα στους οποίους και οι μοναχοί εκπρόσωποι του Αγίου Όρους.
Οι διαδηλωτές συνέχιζαν να φτάνουν με κάθε τρόπο, ακόμα και πεζοί, καθώς η Αστυνομία έχει κλείσει όλους τους κεντρικούς δρόμους ενώ πάνω από 360 λεωφορεία από όλη τη χώρα έχουν φτάσει στην Αθήνα από το πρωί. Κόσμος περπατούσε ακόμα και από το ύψος του Φιξ στην λεωφόρο Συγγρού, καθώς οι κεντρικοί δρόμοι έχουν κλείσει και όλοι θέλουν να φτάσουν όσο πιο κοντά στο συλλαλητήριο.
Μέσω του μετρό, τραγουδώντας «Μακεδονία ξακουστή» και κατεβαίνοντας στους πλησιέστερους σταθμούς που λειτουργούν έφτασαν οι πολίτες στο Σύνταγμα. Παρόντες και εκατοντάδες νέοι από Χριστιανικά σωματεία Θεσσαλονίκης που άναψαν μπλε φωτοβολίδες για να δηλώσουν την παρουσία τους ενώ με ελληνικές σημαίες στα χέρια έδωσαν το «παρών» νέοι από τις Σέρρες.
Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα γίνεται ότι ενόχλησε πάρα πολλούς και μια χούφτα άνθρωποι τα έκαναν γης μαδιάμ στο Σύνταγμα προκειμένου να διαλύσουν την συγκέντρωση ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών καταπνίγηκε βιαίως από τα χημικά της Αστυνομίας η οποία βρήκε την καλύτερη αφορμή στο πρόσωπο ορισμένων κουκουλοφόρων.
Μετά την αποχώρηση των Ευζώνων μπροστά από το Σύνταγμα κάποιοι ανέβηκαν στα σκαλιά της Βουλής μέχρι το σημείο που έχουν κάνει φραγμό τα ΜΑΤ και εκτόξευσαν καπνογόνα και μπογιές στα ΜΑΤ τα οποία απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.
https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/01/epeisodia-syntagma-2.jpgΟλα ξεκίνησαν όταν στις 14:30 μικρή ομάδα κουκουλοφόρων προσπάθησε να κάνει ντου στο προαύλιο της Βουλής και επιτέθηκε με λοστάρια κατά των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων μέσα στο πλήθος. Με αφορμή την επίθεση από μία μικρή μερίδα περίπου 20-30 διαδηλωτών, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, προκαλώντας τη διάσπαση της μεγάλης συγκέντρωσης ακριβώς μπροστά στη Βουλή.
Για αρκετά λεπτά υπήρξαν συγκρούσεις, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες και άσπρες μπογιές στους αστυνομικούς. Ακολούθησαν νέες συγκρούσεις, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, διαλύοντας τον λαό που είχε κατακλύσει τον Άγνωστο Στρατιώτη, ακριβώς έξω από τη Βουλή επί της λεωφόρου Αμαλίας.
Χωρίς κανέναν λόγο ξανά περίπου στις 15:40, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και δακρυγόνων προς ρους διαδηλωτές, στο σημείο που βρίσκονται τα λουλουδάδικα, έξω από τη Βουλή, ενισχύοντας την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε ήδη, με συνέπεια πολύς κόσμος με παιδιά και ηλικιωμένους να αποχωρήσουν από το σημείο και να απομακρυνθούν από το κτίριο της Βουλής.Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν έχουν τραυματιστεί 10 αστυνομικοί της ομάδας ΥΜΕΤ.
https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/01/epeisodia-syntagma-8.jpgΜάλιστα καταγγελίες αναφέρουν ότι και αστυνομικοί με πολιτικά που βρίσκονταν στον χώρο έκαναν χρήση χημικών με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική και ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών που βρισκόταν στο σημείο, να απομακρυνθεί εσπευσμένα, με κίνδυνο να υπάρξουν τραυματισμοί. Στο μεταξύ ελληνικές σημαίες από διαδηλωτές για τη Μακεδονία έπαιρναν νωρίτερα, σύμφωνα με μαρτυρίες,  αντιεξουσιαστές σε δρόμους κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Οι αναρχικοί είχαν προγραμματίσει  αντισυγκέντρωση κατά του συλλαλητηρίου στα Προπύλαια.  Οι αναρχικοί γέμισαν μάλιστα με υβριστικά συνθήματα κατά του συλλαλητηρίου την πλατεία Συντάγματος.Η οδός Πανεπιστημίου θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο καθώς είχε κοπεί στα δύο και από την μία πλευρά υπήρχαν τα ΜΑΤ που συνέχιζαν να κάνουν εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση χημικών και από την άλλη πλευρά υπήρχαν αναρχικοί που είχαν στήσει το δικό τους πάρτι.Σύμφωνα με τι μαρτυρίες έριξαν χημικά ακόμη και μέσα σε πεζόδρομους που υπήρχαν καφέ με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και εκεί πολύς κόσμος και να μην ξέρει πως θα προφυλαχτεί.
Την ώρα του παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, άγνωστοι μαχαίρωσαν έναν άντρα ηλικίας περίπου 35 ετών στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος.
Οι αρχικές πληροφορίες ότι τραυματίας έχει μαχαιρωθεί στον μηρό και στους γοφούς περίπου 11 φορές, δεν επιβεβαιώνονται. Η διοίκηση του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» όπου μεταφέρθηκε ο τραυματίας επισημαίνει ότι ο 35χρονος φέρει μεγάλο τραύμα στον μηρό και αναφέρει ότι οι γιατροί επιχειρούν τη συρραφή του τραύματος. Μέχρι τώρα δεν έχει διασαφηνιστεί αν ο τραυματίας συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο τραυματίας έφερε πάνω του την ελληνική σημαία. Οι άγνωστοι που μαχαίρωσαν τον άντρα έκαψαν και τη μοτοσικλέτα του.
Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζομένων του ΕΚΑΒ κ. Γιώργο Μαθιόπουλο έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ιπποκράτειο» έξι άτομα με αναπνευστικά και ορθοπεδικά προβλήματα, ενώ ένας άνδρας που βρισκόταν στην οδό Βουκουρεστίου τραυματίστηκε στο κεφάλι και μετέβη στην περιοχή ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.
Τα χημικά, όμως, αυτά είχαν ως συνέπεια να κάνουν τον κόσμο να τρέχει να διαφύγει της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί. Νέοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, διέφυγαν στα γύρω στενά προκειμένου να μπορέσουν να ανασάνουν αφού όλοι τους ήταν θύματα της βιαιότητας των ΜΑΤ. Η Αστυνομία, ωστόσο, παρά την κατακραυγή αυτοαποθεώθηκε!
«Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές» ενήργησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν αλόγιστη χρήση χημικών στο Σύνταγμα τονίζει σε ανακοίνωσή της η ελληνική Αστυνομία.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:
Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου.
Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων.
Την ώρα που ΜΑΤ και μία χούφτα κουκουλοφόροι παίζουν το δικό τους παιχνίδι προσπαθώντας να διαλύσουν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία η ΕΛΑΣ στην πρώτη της εκτίμηση μιλά για 60.000 κόσμο σχετικά με την συμμετοχή!
Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος». Σε σχέση με τα λεωφορεία που έφτασαν στην Αθήνα, η Αστυνομία κατέγραψε συνολικά 326 οχήματα.
Η αρχική εκτίμηση της αστυνομίας ήταν ακόμη μικρότερη και έκανε λόγο για 45 με 50.000 κόσμου. 
Εκτίμηση που μόνο γέλιο και ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει από την στιγμή που οι εικόνες και τα βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Υπενθυμίζεται ότι περίπου στις 2 μετά το μεσημέρι οι διαδηλωτές είχαν κατακλείσει ολόκληρη την πλατεία Συντάγματος, την Ερμού, την Βασιλίσσης Σοφίας και όλους τους γύρω δρόμους.
Οι συμμετέχοντες στην μεγαλειώδη διαδήλωση έκαναν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, ενώ οι οργανωτές από το βήμα του συλλαλητηρίου μίλησαν για δύο εκατομμύρια ανθρώπους που έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το Μαξίμου ρίχνει την ευθύνη σε Χρυσαυγίτες για τα επεισόδια

Σε ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής αποδίδει τα επεισόδια που έγιναν στο Σύνταγμα το γραφείο του πρωθυπουργού.
Από εκεί και πέρα αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην αλόγιστη χρήση χημικών από την αστυνομία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.
Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».
Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.
Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα.

ΝΔ: Η κυβέρνηση-κουρελού έδειξε το αυταρχικό της πρόσωπο

Την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και Κατερίνας Παπακώστα, ζητά με ανακοίνωσή της, μετά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τη χρήση χημικών από την αστυνομία, η Νέας Δημοκρατία.
«Η κυβέρνηση – κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο. Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακωστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν», αναφέρει η Πειραιώς.

Ε.Τ.