Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Σαρωτικές αλλαγές στο ΑΣΕΠ -Τι προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΔΑ

 
 Το νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, παρουσίασε σήμερα Τετάρτη, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Το νομοσχέδιο, που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, φέρνει κυριολεκτικά σαρωτικές αλλαγές και με την εφαρμογή του αναμένεται να δημιουργήσει νέες συνθήκες τόσο στη διαδικασία των προσλήψεων, όσο και των ελέγχο των αιτήσεων των προκηρύξεων αλλά και στη δομή και λειτουργία του
ΑΣΕΠ.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο, με τίτλο: Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», μεταξύ άλλων προβλέπει:
— Ειδική ρύθμιση, που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, για τις αποσπάσεις υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης για ένα ακόμα.
— Αλλάζει ο έλεγχος των αιτήσεων των  υποψηφίων στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Η αίτηση υποψηφίου, θα έχει και χαρακτηριστικά υπεύθυνης δήλωσης σε ότι αφορά τα τυπικά προσόντα, προκειμένου να δεσμεύεται και νομικά ο υποψήφιος ως προς την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που παρουσιάζει.
— Πριν την έκδοση των προσωρινών πινάκων, αριθμός υποψηφίων ίσος με αυτών των θέσεων προκήρυξης + 50% που θα είναι να ενταχθούν σε αυτούς, θα πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους. Όποιος δεν τα υποδεικνύει αυτόματα θα διαγράφεται από τους προσωρινούς πίνακες.  Με το συγκεκριμένο μέτρο το υπουργείο εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν μέχρι και πέντε μήνες για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων.
— Υλοποίηση προσλήψεων. Θα υπάρχει ετήσιος προγραμματισμός για τις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο. Τα υπουργεία και όλοι οι φορείς θα είναι υπεύθυνα να αποστέλλουν τον Σεπτέμβριος κάθε έτους, τον προγραμματισμός των προσλήψεων τους, τόσο σε τακτικό, όσο και σε εποχικό προσωπικό. Ώστε στις αρχές Ιανουαρίου να υπάρχει το ετήσιο πρόγραμμα. Ο προγραμματισμός θα αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ και θα είναι πάντα εντός των δημοσιονομικών πλαισίων και απόλυτα στοχευμένος για την κάλυψη αναγκών.
— Θα ενοποιούνται αιτήματα φορέων για προσλήψεις σε ενιαία προκήρυξη. Σε περίπτωση που αιτήματα φορέων του ετησίου προγράμματος μπορούν να ενοποιηθούν κατά κλάδους και ειδικότητες αυτό θα πραγματοποιείται ώστε να εκδίδεται ενιαία προκήρυξη. Για παράδειγμα, εφόσον περισσότερες από μια υπηρεσίες ζητούν μηχανικούς, θα βγαίνει μια προκήρυξη και οι επιτυχόντες θα μοιράζονται στη συνέχεια.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  
Περισσότερα στο .aftodioikisi.gr