Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Προϋπολογισμός 2019: Πέρασε με 154 ψήφους υπέρ και 143 κατά

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/06/vouli-500.jpg
Πέρασε ο Προϋπολογισμός 2019 με 154 ψήφους υπέρ και 143 ψήφους κατά. Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων ψήφισε υπέρ κάτι που σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά εκτός του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη και υπάρχει πλέον έντονο φλερτ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Όπως έχω δηλώσει, ψηφίζω σε όλα «ναι» στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη Βουλή. Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση, όπως οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, περνάνε από τη Βουλή, να περνάνε όλες από τη Βουλή», δήλωσε κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Το θέμα δεν είναι τι έχεις κερδίσει, αλλά τι μπορείς να διατηρήσεις» είναι η
φράση του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ που αξιοποίησε, λίγο πριν κλείσει η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2019, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να υπογραμμίσει ότι αυτό είναι το ζήτημα στο οποίο πρέπει να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και των εκλογών του 2019.
Ο υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο ίδιο ζήτημα ακόμη μια φορά. Ήταν ελάχιστα λεπτά προτού κατέβει από το Βήμα της Βουλής, όταν για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνθηκε με εμφανή φόρτιση στην εθνική αντιπροσωπεία, για να καταλήξει λέγοντας πως «τώρα και όχι αύριο, όχι όταν θα συμφέρουν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί, ο λαός θέλει να μάθει από τις πολιτικές δυνάμεις, πού θα πάει η χώρα – γιατί ο ελληνικός λαός έχει τόσα περάσει με την κρίση, που έχει κάθε δικαίωμα να τον νοιάζει το παρελθόν».
«Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω την ομιλία μου με μια προσωπική νότα: Το είπε και ο κ. Μητσοτάκης, ότι είμαστε η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση και άρα είμαι και εγώ ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών. Δυσκολεύτηκα. Τσακαλώθηκα, αλλά δεν με ενοχλεί ότι είμαι ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών των μνημονίων.
Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε σχολιάσει τις συνεχείς επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε τη μεσαία τάξη.
«Ποιο είναι το αφήγημα της ΝΔ; Ότι καταστρέψαμε τη μεσαία τάξη, ότι φτωχοποιήσαμε την κοινωνία και αυτά, ενώ ήταν στρωμένος ο δρόμος το 2014», είπε και παρουσίασε στοιχεία για τα μεσαία στρώματα, που δείχνουν ότι το 2014 μειώθηκε το εισόδημα τους σε ποσοστό 37% σε σχέση με το 2009, και στοιχεία που δείχνουν οριακές αυξήσεις την περίοδο 2014-2016.
«Οι αυξήσεις ήταν μικρές, αλλά μπορείτε να μου πείτε ποιος κατέστρεψε τη μεσαία τάξη όταν μιλάμε για μείωση 36% και 37%; Και μας λέτε ότι εμείς καταστρέψαμε τη μεσαία τάξη; Όταν εμείς τη σταθεροποιήσαμε και αυξήσαμε και λίγο το εισόδημα» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία για τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, που δείχνουν ότι το 2011, τα νοικοκυριά με τρία παιδιά ήταν σε κίνδυνο φτώχειας σε ποσοστό 21%, το 2015 το ποσοστό ήταν στο 30% και η κυβέρνηση το έφτασε στο 24%.
Επικαλέστηκε, επίσης, στοιχεία, που δείχνουν ότι η παιδική φτώχεια, τα δύο αυτά χρόνια μειώθηκε κατά 2,1 μονάδες, ενώ η υλική αποστέρηση που το 2010 βρισκόταν στο 28,4%, το 2014 είχε φτάσει στο 39,9% και η κυβέρνηση το έχει μειώσει κατά 3,5 μονάδες.