Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Εκδήλωση: Ημέρα Πράξης Σεβασμού

Εμφάνιση ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.jpg 
Στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης με θέμα: «Η Εικόνα και το Βλέμμα - The Image and the Glance», που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, στον Πολυχώρο Τέχνης TRII ART (Δράκου 9 Κουκάκι, σταθμός Μετρό Συγγρού Φιξ) η οποία εγκαινιάζεται στις 19 Οκτωβρίου,   πραγματοποιείται παράλληλα μια δυναμική πρωτοβουλία εκδήλωσης σεβασμού, από την Ιστορικό Τέχνης, Μαρίνα Γκόντα και επιπλέον 23 καλλιτεχνών, με την ΙΔΕΑ: Καθιέρωση της 23ης Οκτωβρίου κάθε
χρόνου, ως μια  καινούργια  ημέρα  στον πλανήτη,  «Ημέρα Πράξης Σεβασμού και Προσφοράς στον  Συνάνθρωπο». Απώτερος στόχοςείναι ο έμπρακτος σεβασμός στην ‘’Ζωή’’ και την‘’Προσφορά’’ στον αναξιοπαθούντα Συν- Άνθρωπο μας.
Η εκδήλωση  σεβασμού θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στις 7:00 μμ,  και τελεί  υπό την αιγίδα του  Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και έχει ελεύθερη είσοδο.
-Την εκδήλωση θα  χαιρετήσουν οι:
Μαρίνα Γκόντα, Επιμελήτρια της έκθεσης, Διδάκτωρ Σορβόννης στην Ιστορία Τέχνης
Ιωάννης Μαρωνίτης, Ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων & Μέλος το Εκτελεστικού  Συμβούλιου της Παγκόσμιας  Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA)
Δρα Αικατερίνη Γλυκού – Φωτεινιά, Αντιπρόεδρο «Σωματείου Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων» Χ.Ο.Ν
Κυριάκος Μαριδάκης, Αντιπρόεδρος στο «Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς»
-Θα πραγματοποιηθούν επίσης ολιγόλεπτες ομιλίες από τους:
Γιώργο Καρβουντζή,  Σκηνοθέτης – Ηθοποιός, Πρόεδρος του «Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών»
Δημήτρη Αθανασίου,  Δάσκαλος – Θεολόγος
-Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί από την καλλιτεχνική Ομάδα «Μεταμόρφωση», απόσπασμα από το θεατρικό έργο, «Η δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα» της Κωνσταντίνας  Γιαμπουράνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί: Λίζα Αναγνωστοπούλου, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Γιώτα Παπά και Μαριλένα Σολωμού.
Στην έκθεση παρουσιάζονται εκτός από εικαστικά έργα και κατασκευές, ένα επίσης σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το θεατρικό έργο «Η δημοκρατία με το τι Μάτι του Λυγκέα», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό το 2009 στο θέατρο Μεταξουργείο.
Σύμφωνα με την Ιστορικό Τέχνης Μαρίνα Γκόντα που υπογράφει και την επιμέλεια της έκθεσης, εμπνέονται από τον κόσμο μας  και έχουν την δύναμη να επικοινωνήσουν μηνύματα κοινωνικά ανθρωπιστικά που εγγυώνται ένα άρτιο αποτέλεσμα γεμάτο προβληματισμό για την πορεία του σύγχρονου ανθρώπου.
Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η Rap Media, όπου οι εμπνευστές και δημιουργοί της, Παναγιώτης & Δημήτρης  Ραψωματιώτης, ενώνουν τις δυνάμεις τους, για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού στόχου που είναι η καθιέρωση της Ημέρας αλλά και η πραγμάτωση όλων όσων πρεσβεύει.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ
‘’Η αντίληψη του να μην περιοριζόμαστε στο ‘’Εγώ’’ ή το ‘’Εμείς’’ αλλά στις αυτονόητες, ξεχασμένες όμως παγκόσμιες ανθρώπινες αλληλένδετες αξίες, σαν αυτές του σεβασμού και της αγάπης, προς τους συνανθρώπους μας πανταχόθεν της γης.’’
Η ιδέα γεννήθηκε, στις 16 Μαΐου του 2004 στην Ελλάδα από την Κων/να Γιαμπουράνη σε μία πολύ σημαντική πολιτιστική-φιλανθρωπική εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στο θέατρο Τζένη Καρέζη στην Αθήνα, με το θεατρικό έργο του Δημήτρη Ποταμίτη «Το λουρί του Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη, που διοργανώθηκε από τον  Δήμο Σικυωνίων και το Προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα, μετά από πρόταση της σκηνοθέτιδας του έργου να δοθεί μια θεατρική παράσταση με σκοπό τα έσοδα  να διατεθούν για  τα παιδιά του Ορφανοτροφείου ‘’Ελλάς’’ που εδρεύει  στην Ακτή Ελεφαντοστού. 
Μετά από 6 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2011, η «Ελληνική δράση Αφρικής» στηρίζει την Ιδέα  και μαζί με την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών κ. Μέρω Κεσεσίογλου, το προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού με την καλλιτεχνική Ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» ανέλαβαν  την πρωτοβουλία να καθιερωθεί η 23η Οκτωβρίου κάθε χρόνου ως μια καινούργια Παγκόσμια μέρα Πράξης Σεβασμού στην Ζωή και  Προσφοράς στον Συνάνθρωπο. Συνδιοργανώνοντας  ανάλογη πολιτιστική φιλανθρωπική εκδήλωση στην Αθήνα, στην ‘’ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ’’, όπου  παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του Θωμά Χαλβατζή «Το Μυστικό της Ζωής», από την Παιδική Σκηνή Μουλκίου Κορινθίας και τα έσοδα δόθηκαν στην Ακτή Ελεφαντοστού. Όλοι μαζί  με τα μικρά παιδιά της θεατρικής σκηνής μεταφέρουν την Φλόγα της Προσφοράς,  στην μακρινή Αφρική, συμπληρώνοντας  έτσι  και το όραμα της «Ελληνικής Δράσης Αφρικής» για έναν καλύτερο κόσμο, που με την πολυετή δράση αγωνίζεται να ισχυροποιήσει το παγκόσμιο κίνημα για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Εν συνεχεία, το 2011 η Ομάδα «Μεταμόρφωση» ανταποκρινόμενη  στο κάλεσμα του ΟΗΕ «Σκεφτόμαστε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, δρούμε ΤΟΠΙΚΑ»  προτείνει  την Ημέρα Πράξης Σεβασμού στην Ζωή και Προσφοράς  στο Συνάνθρωπο να καθιερωθεί στον Δήμο Σικυωνίων και οργανώνει  στις   23 Οκτωβρίου 2011 φιλανθρωπική εκδήλωση  με το θεατρικό έργο «Νεφέλες» του Αριστοφάνη  σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρβουντζή. Τα έσοδα δόθηκαν στην οικογένεια ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο έχριζε άμεσης επέμβασης στην Αμερική. Παράλληλα δε υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας  μεταξύ των: Δήμου Σικυωνίων,  Ελληνική Δράση Αφρικής , «Ομάδα Μεταμόρφωση», Προξενείου της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα, Παιδική Σκηνή Μουλκίου  την «Σικυώνια Σκηνή». Ενώ υπογράφουν όλοι ως : Ομάδα Πρωτοβουλίας.


Στις 23 Οκτωβρίου γίνεται ο πρώτος  επίσημος εορτασμός, από το Κέντρο Πολιτιστικών και Ιστορικών Μελετών Ανάπτυξης και Ποιότητας Ζωής "ΣΙΚΥΩΝ ΩΔΗ", με πρωτοβουλία της κ. Μαρίνας Γκόντα-Διδάκτωρος Ιστορίας Τέχνης στην Σορβόννη και διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κιάτου μια εορταστική ημερίδα με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα Πράξης Σεβασμού και Αλληλοβοήθειας στον Συνάνθρωπο».
Η ομάδα «Μεταμόρφωση» στις 3-10-2012 καλεί τον Δήμο Κορινθίων να υποστηρίξει την πρωτοβουλία αυτή. Έτσι, στις 17-11-2012 ο Δήμος Κορινθίων υπογράφει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Koρινθίας και της παραπάνω ομάδας Πρωτοβουλίας και έτσι συνέβαλε  δυναμικά στην ανάδειξη, τη διάδοση της ‘’ΙΔΕΑΣ’’ και υλοποίηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Πράξης Σεβασμού στην Ζωή και Προσφοράς στον Συνάνθρωπο» σε τοπικό επίπεδο.   Πραγματοποιήθηκε μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση αλληλεγγύης, όπου τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ.
Όραμα της «Μεταμόρφωσης» είναι ουσιαστικά η μεταμόρφωση του κόσμου, το διαχρονικό δηλαδή όραμα που έχουν όλοι οι άνθρωποι πάνω στην Γη.
Στοχεύει να  περάσει το μήνυμα, ότι μπορούμε να οραματιστούμε έναν καινούριο Κόσμο και να δημιουργήσουμε μια νέα ποιότητα Πολιτισμού, που θα  φωτίσει με έναν άλλο τρόπο όλο τον  κόσμο και θα δώσει τέλος στους πολέμους, θα εδραιώσει την παγκόσμια Ειρήνη, θα φέρει την πλήρη Ενότητα, την Ομόνοια και την Ευημερία σε όλους τους ανθρώπους.
Ημέρα εκδήλωσης 23 Οκτωβρίου και ώρα 18:30, στο ‘’TRII ART HUB’’, Δράκου 9 Κουκάκι (Σταθμός Μετρό Συγγρού Φιξ) 11742.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: UNESCO -  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ -  ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΑΛΑΜΙΣ1. RapMedia ΕΠΙΣΗΜΟ-ΤΕΛΙΚΟ