Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΥΠΕΣ: Σε ποιες ειδικότητες εργαζομένων μειώνεται το ωράριο (εγκύκλιος)


Εγκύκλιος για τις ειδικότητες των εργαζομένων στις περιφέρειες που απασχολούνται αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο σε εξωτερικά συνεργεία, και με βάση την πρόσφατη ΣΣΕ εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως τονίζεται στην ΕΓΚΥΚΛΙΟ:
-Μειώνεται ο χρόνος της εβδομαδιαίας απασχόλησης σε τριανταπέντε (35) ώρες – μία (1) ώρα ημερησίως – χωρίς μεταβολή των αποδοχών και του τρόπου
υπολογισμού των αποζημιώσεων από την αιτία αυτή και
-Χορηγείται δύο (2) ημερών επιπλέον κανονική άδεια τον χρόνο στους εργαζόμενους, στις παρακάτω εργασίες ή ειδικότητες :
  1. στη ρίψη ασφάλτου και τη σήμανση των δρόμων (τεχνίτες, οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων, χειριστές μηχανημάτων έργων, κλπ)
  1. στο πράσινο, σε κήπους και άλση (κηπουροί, κλπ)
III. στα συνεργεία του εναέριου ηλεκτροφωτισμού και της φωτεινής σηματοδότησης
οδικού δικτύου
  1. στην καθαριότητα εξωτερικών χώρων (εργάτες και επιβλέποντες)
  2. στους απολυμαντές και στο προσωπικό που απασχολείται σε συνεργεία απολύμανσης – εντομοκτονιών, κλπ
  1. στους χειριστές μηχανημάτων έργου και τους οδηγούς ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων
VII. στους γεωτεχνικούς & τους τεχνολόγους γεωπονίας, σε άλλες ειδικότητες ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και υπηρετούν στις Δ/νεις αυτές, καθώς και στα Δημοτικά και Βιομηχανικά Σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα Αγροτικά Κτηνιατρεία των Περιφερειακών Ενοτήτων (τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής, βοηθοί κτηνιάτρων, εργάτες, σπερματεγχύτες, νοσοκόμοι ζώων, σταυλίτες, υπάλληλοι που διενεργούν αιμοληψίες και εμβολιασμούς ζώων κλπ), στους επόπτες δημόσιας υγείας και τους ελεγκτές των Τμημάτων Εμπορίου, στους οδηγούς, στους μηχανικούς ΠΕ & ΤΕ (που εκτελούν εποπτεία δρόμων, έργων κλπ) και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Ο καθορισμός όλων των κατά τα ανωτέρω δικαιούχων υπαλλήλων του μειωμένου ωραρίου γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, μετά από εισήγηση των Διευθυντών των συγκεκριμένων υπηρεσιών και κοινοποιείται στους Συλλόγους – Μέλη της Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε..
Επισημαίνεται ότι στους εργαζόμενους που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία περιστασιακά, η μείωση των ωρών εργασίας θα γίνεται κατ’ αναλογία.
 Κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 2 χορηγείται διάλειμμα δεκαπέντε (15) λεπτών επιπλέον του προβλεπόμενου στο άρθρο 4 του π.δ. 88/1999 (Α΄ 94) στους υπαλλήλους κλάδου ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ Πληροφορικής, οι οποίοι:
α) εργάζονται σε υπηρεσιακές μονάδες, που σύμφωνα με τον οικείο οργανισμό έχουν αρμοδιότητες ανάπτυξης ή υποστήριξης συστημάτων πληροφορικής, και
β) απασχολούνται με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση μπροστά σε οθόνες οπτικής καταγραφής.
Το διάλειμμα αυτό δεν επιτρέπεται να χορηγείται συνεχόμενα με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάζει το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 

aftodioikisi.gr