Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1: Αυτοκτονία στο ΟΑΚΑ

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/10/aek_telos-768x478.jpg

Οι Πειραιώτες αν και κρατούσαν στα χέρια τους το διπλό το έχασαν στις καθυστερήσεις όταν ο Μπακασέτας ισοφάρισε το γκολ του Φορτούνη. Από ένα δοκάρι οι δύο ομάδες και απίθανη χαμένη ευκαιρία στο 94' από τον Φετφατζίδη.
Οι δύο συνεχόμενες ήττες σε ματς που άξιζε να πάρει κάτι παραπάνω είχαν "πληγώσει" τον Ολυμπιακό που ήθελε πάση θυσία να φύγει από το Μαρούσι με τους τρεις βαθμούς σε ένα σημαντικό ματς για το πρωτάθλημα. Οι
Πειραιώτες έμειναν στο 1-1 με την ΑΕΚ σε ένα ματς που είχαν ένα κακό πρώτο ημίχρονο, αλλά στην επανάληψη κατάφεραν να το ισορροπήσουν, να προηγηθούν και να πάθουν τη ζημιά στις καθυστερήσεις. Ολυμπιακός και ΑΕΚ είχαν και από ένα δοκάρι στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ, αλλά αυτό που μένει για τους φιλοξενούμενους είναι πως για τρίτο σερί παιχνίδι δεν κατάφεραν να πάρουν κάτι, ενώ για δεύτερο σερί ματς δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το υπέρ τους σκορ. Στην τελευταία φάση του αγώνα ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει σκοράρει και να έχει φύγει νικητής. Ο Γκερέρο έστρωσε ωραία τη μπάλα στον Φετφατζίδη, αλλά αυτός δεν κατάφερε από πλεονεκτική θέση και χωρίς πίεση να σκοράρει.
Σε σχέση με το ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε μία αλλαγή στην ενδεκάδα, αφού προτίμησε τον Γκιγιέρμε αντί του Μπουχαλάκη, ενώ συγκριτικά με την αναμέτρηση απέναντι στη Μίλαν ο Ολυμπιακός είχε δέκα αλλαγές στην αρχική του ενδεκάδα. Οι "ερυθρόλευκοι" προέρχονταν από δύο συνεχόμενες ήττες (ΠΑΟΚ και Μίλαν) και ήθελαν τη νίκη για πολλούς λόγους απέναντι σε μία ΑΕΚ που είχε τις απουσίες της. Οι "κιτρινόμαυροι", ωστόσο, από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης έδειξαν πως έχουν μπει καλύτερα στο γήπεδο. Πατούσαν πιο γερά και πήγαιναν πιο δυνατά στις μονομαχίες. Ήταν πάντα πρώτοι στις μπάλες με αποτέλεσμα να κερδίσουν από νωρίς τη μάχη του κέντρου. Σιμόες και Γαλανόπουλος κυριάρχησαν σε αυτόν τον τομέα. Από την άλλη οι Γκιγιέρμε, Καμαρά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν μπάλα και να οργανώσουν το παιχνίδι. Αρνητικοί ήταν και οι ακραίοι Λάζαρος, Ποντένσε και με την ΑΕΚ να βγάζει φάσεις όποτε ήθελε.
Στο 14' ο Λιβάια έκανε ένα καλό σουτ με τον Γιαννιώτη να πέφτει στη γωνία του και να απομακρύνει, ενώ στο επόμενο λεπτό μπλόκαρε το σουτ του Μπακασέτα. Στο 19' η ΑΕΚ είχε ακόμα ένα σουτ με τον Γκάλο και τον Γιαννιώτη να μπλοκάρει, ενώ στο 22' το σουτ του Μπακασέτα έξω από την περιοχή σταμάτησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του 26χρονου πορτιέρε. Ο Ολυμπιακός σε όλο αυτό το διάστημα δεν είχε καταφέρει να βρει τρόπο για να απειλήσει την εστία του Μπάρκα και με την ΑΕΚ να πρεσάρει καλά και να δυσκολεύει την πρώτη πάσα. Από τη μέση και μπροστά εκείνος που προσπαθούσε να φτιάξει κάτι ήταν ο Φορτούνης, αλλά δεν ήταν καθόλου απλό, αφού δεν υπήρχε κίνηση από τους συμπαίκτες του. Στο 44', όμως, ο Φορτούνης είδε τον Χασάν να κινείται ωραία προς την περιοχή της ΑΕΚ, του πέρασε μία εξαιρετική πάσα, αλλά το σουτ του Αιγύπτιου σταμάτησε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Μπάρκα, ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Κάπως έτσι το 0-0 δεν άλλαξε με τον Ολυμπιακό να μην είναι καλός και να έχει παγιδευτεί στη συμπαγή ΑΕΚ που τον πίεζε πολύ και του δυσκόλευε την ανάπτυξη.
Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα στο γήπεδο, περιορίζοντας κατά κύριο λόγο τους κινδύνους για την εστία του Γιαννιώτη. Με πιο συμπαγή κέντρο οι "ερυθρόλευκοι" έκλεισαν τους διαδρόμους πίεσαν καλύτερα την ΑΕΚ και δεν την άφησαν να κυκλοφορεί τη μπάλα με την ίδια ευκολία που το έκανε στο πρώτο μέρος. Παράλληλα οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς περίμεναν με υπομονή να βρουν την ευκαιρία για να… χτυπήσουν στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός έδειχνε να είναι πιο επικίνδυνος από την ΑΕΚ και να πατάει πιο γερά στο γήπεδο. Κινητήριος μοχλός των Πειραιωτών παρέμενε ο Φορτούνης, ο οποίος ζητούσε μπάλες και έδειχνε διάθεση για να δημιουργήσει.
Στο 58' ο Φορτούνης τροφοδότησε τον Ποντένσε στα δεξιά εκείνος πάσαρε ξανά στον Θεσσαλό χαφ και εκείνος με ένα εξαιρετικό σουτ έξω από την περιοχή νίκησε τον Μπάρκα για το 0-1. Ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα και από εκείνο το σημείο επιχείρησε να διαχειριστεί το ματς και το υπέρ του σκορ. Στο 75' έφτασε πολύ κοντά στο δεύτερο γκολ με τον Ποντένσε από αριστερά να κάνει τη σέντρα, τον Χασάν να πιάνει την κεφαλιά και ο Μπάρκας δύσκολα να πέφτει στη γωνία του και να αποκρούει, ενώ ο Τσιμίκας δεν κατάφερε με δεύτερη προσπάθεια να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Σε όλο αυτό το διάστημα η ΑΕΚ δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει επικίνδυνη κατάσταση για την εστία του Γιαννιώτη, ο οποίος είδε να απειλείται για πρώτη φορά στο 80' από ένα σουτ του Μοράν που πέρασε άουτ. Κατά τα άλλα ο Ολυμπιακός παίζοντας πιο ώριμα και βγάζοντας περισσότερη ενέργεια στην επανάληψη πήγε το παιχνίδι όπως ήθελε, ενώ οι γηπεδούχοι επιχειρούσαν να γίνουν επικίνδυνοι κυρίως με στημένες φάσεις. Ο Ολυμπιακός στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο προσπαθώντας να κρατήσει το υπέρ του σκορ. Η ΑΕΚ έκανε τις απέλπιδες προσπάθειες για να σώσει κάτι από το ματς και το κατάφερε στο 92' όταν ο Γκάλο έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Γκιγιέρμε έχασε τον Μπακασέτα και αυτός με κεφαλιά νίκησε τον Γιαννιώτη για το 1-1.
Ο Ολυμπιακός στο 94' θα μπορούσε να έχει πάρει τη νίκη, αλλά ο Φετφατζίδης δεν μπόρεσε από πλεονεκτική θέση να σκοράρει. Οι Πειραιώτες αν και είχαν στα χέρια τους το παιχνίδι και με την ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο να μην έχει καταφέρει επί της ουσίας να τους βάλει δύσκολα, πήραν μόνο τον βαθμό της ισοπαλίας.

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης (77' Μπογέ), Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Γαλανόπουλος (60' Μοράν), Γκάλο, Κλωναρίδης (50' Γιακουμάκης), Μπακασέτας, Λιβάια
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Καμαρά, Χριστοδουλόπουλος (74' Φετφατζίδης), Φορτούνης (81' Τουρέ), Ποντένσε, Χασάν (84' Γκερέρο).