Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Το Δημόσιο είναι αυτοί! Και οι Έλληνες υπάλληλοί τους!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Εδώ και μέρες, με αφορμή την συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στα «Νέα» και τη δέσμευσή του έναντι του εκτρωματικού νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση επιδίδεται στην προσφιλή της πρακτική της στρεψοδικίας:
Την ώρα που όλοι έχουν νιώσει στο πετσί τους τις συνέπειες αυτού του νόμου (4387/16), την ώρα που όλοι γνωρίζουν πως ο νόμος αυτός ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμη επώδυνης συμφωνίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους δανειστές, τη στιγμή που όλοι στενάζουν υπό το αφόρητο βάρος των ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση, η υπουργός Εργασίας, ο πρόεδρος της Βουλής και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχουν εξαπολύσει μια ακόμη αήθη προπαγάνδα σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και τι λένε; Ότι τάχα η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και η αντικατάστασή του από ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα είναι πραγματικά ανταποδοτικό και όχι απλά εξοντωτικό και χωρίς αντίκρισμα, είναι το… «μνημόνιο Μητσοτάκη»!
Υποστηρίζουν δηλαδή ότι είναι λογικό το Κράτος να εισπράττει εξοντωτικές εισφορές και να παρέχει τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει σήμερα!
Στην πραγματικότητα, ταυτίζουν τον εαυτό τους με το Δημόσιο και έχουν μετατρέψει όλους τους Έλληνες σε υπαλλήλους τους. Οι οποίοι πρέπει να δουλεύουν για το Δημόσιο, δηλαδή γι’ αυτούς! Αυτούς που είναι ανίκανοι να προστατέψουν τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον και περνούν τον καιρό τους αμπελοφιλοσοφώντας, και βολτάροντας στις Πρέσπες και στη Μακρόνησο.
Λογικό, διότι και ο Μαδούρο κάτι τέτοιο υποστηρίζει: Ότι όλα πρέπει να τα κάνει το Κράτος και αν δεν τα κάνει, δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να τα κάνει κανένας άλλος. Και κυρίως, στο πλαίσιο μιας απόλυτα ισοπεδωτικής λογικής, ουδείς έχει το δικαίωμα της επιλογής. Πρέπει όλοι να επιλέγουν το σύστημα ΜαδουροΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Και οποιανού του αρέσει!
Αυτά δεν συμβαίνουν σε καμιά ελεύθερη οικονομία. Δεν υπάρχει χώρα της οποίας το ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργεί ως φορολογικό.
Διότι αυτό έκανε ο νόμος Κατρούγκαλου: Συνέδεσε τις εισφορές με το εισόδημα, οδηγώντας σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
Και τώρα τι μας λένε; Ότι είναι σωστό κάποιος ο οποίος εργάζεται να καταβάλλει το 80% του εισοδήματός του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Και πως αν αυτό καταργηθεί, τότε θα είναι ένα… νέο μνημόνιο!
Τα λένε αυτά τα πράγματα ανερυθρίαστα, οχυρωμένοι πίσω από έναν αφόρητο σοβιετικού τύπου κρατικισμό και κραυγάζοντας υπέρ ενός Δημοσίου που αρπάζει ανεξέλεγκτα ό,τι μπορεί – κάτι που δεν μπορεί, κι’ ας θέλει, να πράξει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος σε ένα ευνομούμενο κράτος πρέπει να ελέγχεται.
Με λίγα λόγια, το Δημόσιο μπορεί να συμπεριφέρεται ως το μεγαλύτερο αρπακτικό, αλλά… απαλλάσσεται επειδή φέρει αυτή την ονομασία: Δημόσιο! Στο όνομα του ωραιοποιημένου δημοσίου θεωρούνται όλα φυσιολογικά.
Καταγγέλλουν, λοιπόν, τον Μητσοτάκη, που θέλει να μένουν χρήματα στις τσέπες αυτών που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θεωρούν πως μπορούν να κοροϊδεύουν, λέγοντάς τους ότι τους τα προσφέρει όλα το περίφημο Δημόσιο! Ενώ τα πληρώνουν όλα από την τσέπη τους και μάλιστα με τον πιο ληστρικό τρόπο.
Έτσι, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν κάθε δικαίωμα να αυξήσουν το ποσοστό εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για το σύνολο των κύριων  συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος  και να επιβάλουν -για πρώτη φορά - εισφορά 6% υπέρ υγείας στις επικουρικές συντάξεις.
Αυτό θεωρούν φυσιολογικό ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κατρούγκαλος, η κ. Αχτσιόγλου και οι λοιποί. Κατά τα λοιπά, όλα τα προσφέρει το Δημόσιο! Όχι επειδή προσελκύει επενδύσεις και δημιουργεί δουλειές που ενισχύουν το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά επειδή τα πληρώνουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι από τις σάρκες τους.
Είχαν επίσης κάθε δικαίωμα να προχωρήσουν σε επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων από 1/6/2016 και σε περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.170 ευρώ καθαρά (1.300€ μικτά).
Διότι αυτοί είναι το Δημόσιο!
Και αυτοί ακριβώς που καθυβρίζουν τον Μητσοτάκη και τον συκοφαντούν είναι αυτοί που μπορούσαν να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική σύνταξη (ETEA) κατά 1 ποσοστιαία μονάδα συνολικά (από 3% για ασφαλισμένο και 3% για εργοδότη, σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα) για τα έτη 2016-2018 και κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για τα έτη 2019-2022. Μπορούσαν επίσης να επιβάλουν ρήτρα βιωσιμότητας στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.
Διότι το Δημόσιο είναι αυτοί!
Και την ώρα που καταγγέλλουν τον Μητσοτάκη για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, οι ίδιοι επιβάλλουν τα πιο σκληρά μέτρα στο όνομα του αδηφάγου δημοσίου τους. Γι’ αυτό και θεωρούν φυσιολογική την μείωση (από 1/1/2016) στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών υπαλλήλων μεσοσταθμικά κατά 35%, να αυξήσουν την μηνιαία εισφορά κατά 12,5% από 4% σε 4,5% και να επιβάλουν ρήτρα βιωσιμότητας.
Βέβαια! Διότι μιλάμε για το Δημόσιο!
Μπορούσαν επίσης να προχωρήσουν σε μειώσεις στα εφάπαξ (μέχρι 31/12/2013) κατά τουλάχιστον  20%, ενώ για τα εφάπαξ από 1/1/2014 ο υπολογισμός τους θα γίνεται σύμφωνα με το μοντέλο Νοητής Κεφαλαιοποίησης και μέχρι σήμερα επιστρέφονται μόνο οι καταβληθείσες εισφορές ατόκως. Και αυτό μπορούσαν να το κάνουν!
Και βέβαια, μπορούσαν μια χαρά να προχωρήσουν σε σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και στην αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής μέχρι τις 31/12/2019. Μπορούσαν δηλαδή να προχωρήσουν σε μειώσεις (από 1/1/2016 μέχρι 31/12/2019) της τάξης των 900 εκ. ευρώ (όσα στο σύνολό του το περίφημο μέιλ Χαρδούβελη), κόβοντας και άλλα 108 εκ. το 2018.
Και τι άλλα μπορούσαν να κάνουν; Τα εξής:
-Περικοπή των   συντάξεων χηρείας σύμφωνα με το ν. 4387/2016 μετά τις 13/5/2016  τουλάχιστον κατά 42% σε σχέση με το 2014 και θέσπιση τόσο  ηλικιακού ορίου όσο και περιορισμού της καταβαλλόμενης σύνταξης. Πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς με μείωση στο 50% της σύνταξης ή στο 25% εάν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή.
-Κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος συζύγου στις κύριες συντάξεις, καθώς και πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων στις επικουρικές συντάξεις.
-Μειώσεις μεσοσταθμικά κατά 44% των επικουρικών από 1/1/2015.
-Μείωση της Εθνικής Σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας. Τα 384 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της Εθνικής Σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% χορηγείται το 50%.
-Αύξηση του κόστους εξαγοράς για την αναγνώριση πλασματικών ετών. Μέχρι 13/5/2016 το μηνιαίο κόστος εξαγοράς ήταν στο 25πλάσιο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη που είχε ορισθεί στις 31/12/2011, με το ν.4387/2016  το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται με το μισθό ή εισόδημα του τελευταίου μήνα πριν την εξαγορά (δηλ. με τα όρια  586€ έως 5860€ μηνιαίως)
-Μείωση σε ποσοστό 60% του ποσού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, των δικαιούχων που αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και σε ποσοστό 100% στους δικαιούχους που απασχολούνται στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ.
-Αλλαγή στη βάση  υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών - αυτοαπασχολούμενων και  αγροτών.
-Επιβολή εισφορών υπέρ Υγείας στους αγρότες και επιστήμονες 6,95% από το    2017.
-Πάγωμα όλων των συντάξεων μέχρι και το 2022. Επιπλέον, για όλες τις συντάξεις με προσωπική διαφορά πάνω από 18%, θα υπάρξει συμψηφισμός με δυνητικές αυξήσεις μέχρι την πλήρη εξάλειψή της.
-Οι συντάξεις που εκδίδονται από τις 12.5.2016 και μετά, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 35%-40% σε σχέση με το 2014.
-Περικοπή τμήματος της προσωπικής διαφοράς κυρίων και επικουρικών καταβαλλόμενων συντάξεων μέχρι 18%, και επιπλέον περικοπή οικογενειακών επιδομάτων από 1/1/2019.
Μετά από όλα αυτά, τολμούν (με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού) να κατηγορούν τον Μητσοτάκη, λέγοντας ότι στις προθέσεις του είναι… «απολύσεις, μειώσεις μισθών, ιδιωτική ασφάλιση και απορρύθμιση».
Και επειδή προφανώς δεν πείθουν – διότι αυτοί έπραξαν ήδη όσα κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι «θα» πράξει – εξαπολύουν ύβρεις περί εμπάθειας, αλαζονείας και ακροδεξιάς.
Βέβαια! Διότι αυτοί είναι οι «αριστεροί» και μπορούν να ληστεύουν κάνοντας βόλτες στην Μακρόνησο!
Και το Δημόσιο είναι πάνω απ’ όλα… αριστερό! Και σερβίρει άφθονο σανό!

elzoni.gr