Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν χωριά


Πολύ σοβαρή η κατάσταση στην Εύβοια. Η φωτιά έχει διασπαστεί σε τρία μέτωπα. Τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός εκκενώθηκαν. Τώρα εκκενώνεται και η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου που βρίσκεται στο Μακρυμάλλι. Προληπτικά θα εκκενωθεί και το χωριό. Δυστυχώς το ένα από τα μέτωπα αυτή την ώρα κινείται προς τα Ψαχνά.
«Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατόν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, υποστηρίζει.
Οι καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό της ευρύτερη περιοχή και φτάνουν και μέχρι τα Ψαχνά, ενώ την ίδια στιγμή η πυροσβεστική αυξάνει συνεχώς τη δύναμη της. Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί 28 οχήματα με 62 πυροσβέστες, ενώ παράλληλα κινούνται και άλλα οχήματα από διάφορα σημεία της Στερεάς Ελλάδας με κατεύθυνση τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί αυτή την ώρα έχουν φτάσει λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα.
Ήδη στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.
Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα στο χωριό Σταυρός ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που συγκλήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των κατοίκων για προληπτικούς λόγους από τα χωριά και τις περιοχές που κινδυνεύουν.
Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια
Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.