Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την ομιλία Τσίπρα


Η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών.
Οι κυριότερες, έχουν ως εξής:


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός.
Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις είτε  με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες:
Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική;

Ανακοίνωση γραφείου Τυπου Κινήματος Αλλαγής
για την ομιλία του Πρωθυπουργού
στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο κ. Τσίπρας μετά το κυνικό και απεχθές show που έστησε το βράδυ της καταστροφής, προχώρησε σήμερα στο δεύτερο μέρος ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου. Ο κ.Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή.
Η προσπάθεια να βρει άλλοθι στο παρελθόν, «στη χώρα που παρέλαβε» είναι προκλητική, προσβλητική και αποδεικνύει τον πανικό τους.

Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι αν αυτοί που φέρουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες, μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη , δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος.


ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ του ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΗN ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το “τα κάναμε όλα καλά” μέχρι το “αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη”, δεν μπορεί να κρύψει την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού, να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αν. Αττική. Ακριβώς ότι έκαναν και οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησης του, πρόλαβε, όμως, να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, να συνεχίσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Πρόλαβε κι αυτός να βάλει στα αζήτητα τα αναγκαία, για τη ζωή του λαού, έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν προσφέρονται για κέρδη και επενδύσεις. Όσο, για τη γνωστή τακτική της “καμένης γης”, που αντιγράφει από τους προηγούμενους, δεν πείθει πια κανέναν.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον πρωθυπουργό, τέσσερα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, ένα πράγμα επιβεβαιώνει, ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πολιτική αναισθησία, προκειμένου να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ – Ανάληψη ευθύνης δίχως παραιτήσεις δεν υπάρχει. Είναι


H κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική παράσταση των υπουργών του χθες, ανάγκασε τον κ.Τσίπρα να αλλάξει ρεπερτόριο. Προσπαθώντας να καταλαγιάσει λίγο την αγανάκτηση των πολιτών, είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.
Την ίδια στιγμή ο ίδιος και οι υπουργοί του επιμένουν ότι όλα έγιναν καλά και δεν υπήρξε κανένα λάθος. Πολιτική ευθύνη σημαίνει αναγνώριση λαθών και παραλείψεων και η ανάληψή της οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις.
Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει.


Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε.
Παν. Λαφαζάνης: H ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Τσίπρα, χωρίς την παραίτηση του, αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό του ελληνικού λαού

Ο Παν. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«H ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Αλ. Τσίπρα για μια τέτοιων διαστάσεων εθνική τραγωδία, κατά την οποία, μέχρι τώρα, 87 συμπολίτες έχουν βρει φρικτό θάνατο, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα όταν δεν συνοδεύεται με παραίτηση από το αξίωμά του.
Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Αλ. Τσίπρα, χωρίς παραίτηση, μόνο ως κίνηση κοροϊδίας μπορεί να χαρακτηριστεί, ως πράξη υπεκφυγής και ως διάτρητη ασπίδα απέναντι στην γενική κατακραυγή σε βάρος του ιδίου και της κυβέρνησης του.

Η ανάληψη, πάντως, της πολιτικής ευθύνης από τον Αλ. Τσίπρα, ανεξάρτητα από την υποκριτική της διάσταση, δείχνει ότι η κυβέρνηση, έχοντας βυθίσει τον τόπο και τον ελληνικό λαό στον πόνο και σε μεγάλα αδιέξοδα, ψυχορραγεί και καταρρέει και σύντομα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.
Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Τσίπρα με κανέναν τρόπο, όμως, δεν δικαιώνουν τη ΝΔ ούτε τα άλλα συστημικά κόμματα και τις ακροδεξιές αποφύσεις του συστήματος.
Η αυθαίρετη δόμηση ασφαλώς και δεν μπορεί να δώσει κανένα συγχωροχάρτι στις πολιτικές και ποινικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις φωτιές και τους δεκάδες νεκρούς και ούτε μπορεί να διασώσει μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο Γιώργος Σταθάκης αναγνώρισε πως νομιμοποίησε αυθαίρετα στο Κόκκινο Λιμανάκι.
Ωστόσο, το καθεστώς των αυθαιρέτων αποτελεί ανεξίτηλο στίγμα για την ΝΔ και όλες τις, δήθεν, αντιπολιτευόμενες συστημικές δυνάμεις, οι οποίες, ξεχνώντας τα έργα και τις ημέρες τους, πολιτεύονται με περισσή αλαζονεία και χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής, δείχνοντας τι περιμένει τον ελληνικό λαό αν επιστρέψουν στην εξουσία.
Η Ελλάδα της πελατειακής ψήφου, της μίζας και της διαπλοκής πρέπει να τελειώσει.
Και αυτό σημαίνει να συρρικνωθεί και να ηττηθεί πολιτικά, εκλογικά και κοινωνικά όλο το κατεστημένο πολιτικό τόξο από τον ΣΥΡΙΖΑ έως τη ΝΔ και τις ακροδεξιές και νεοναζιστικές δυνάμεις του συστήματος.
Αυτό σημαίνει ισχυρή ΛΑ.Ε. μέσα στην Βουλή, στο πλαίσιο ενός μεγάλου μετώπου ριζοσπαστικών αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων που μάχονται για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της πατρίδας μας.




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει τη δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Κορίνα Κρέτσου η οποία -ανταποκρινόμενη θετικά στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ-  ανέφερε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία  και θα διευκολύνει την ένταξη της Ελλάδας στο  Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες από την πυρκαγιά στην Αττική.
Η αλληλεγγύη είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι όταν αυτό αποδεικνύεται στην πράξη».