Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου ιστορικού Σπύρου Ασδραχά

Εμφάνιση ΣΠΥΡΟΣ ΑΣΔΡΑΧΑΣ 29.03.2018 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_Page_1.jpgΕμφάνιση ΣΠΥΡΟΣ ΑΣΔΡΑΧΑΣ 29.03.2018 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_Page_2.jpg
Εμφάνιση ΣΠΥΡΟΣ ΑΣΔΡΑΧΑΣ 29.03.2018 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.jpg
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τη μνήμη του Σπύρου Ασδραχά, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ιστορικούς, τιμούν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το περιοδικό Ιστορικά, πραγματοποιώντας εκδήλωση, αύριο Πέμπτη 29 Μαρτίου, στις 18:30, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Στην εκδήλωση θα χαιρετήσει και θα παραστεί ο Πρόεδρος της Βουλής
των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης.
Για τη δεσπόζουσα μορφή και το έργο του Σπύρου Ασδραχά θα μιλήσουν ο κ. Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής και Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η κυρία Αλεξάνδρα Σφοίνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής και Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η κυρία Ελευθερία Ζέη, ιστορικός (Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος, Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, ενώ θα χαιρετίσει η ιστορικός κυρία Νίκη Μαρωνίτη, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής.
Ο Σπύρος Ασδραχάς ονόμαζε τον εαυτό του ιστορικότροπο. Ήταν ένας εμπνευσμένος διανοητής, που ξεφεύγοντας από δογματισμούς και παραδοσιακές νόρμες, καλλιέργησε συστηματικά την ιστορική κουλτούρα και αφηγήθηκε την ιστορία, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από την πλευρά των άσημων και των αδύναμων.
Η είσοδος στην εκδήλωση προς τιμήν του είναι ελεύθερη για το κοινό, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.