Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ξεκίνησε το 18o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

 http://www.hcia.gr/userfiles/76f33141-2c60-4977-b1dd-0ee3da3ab524/Banner%20teliko.jpg
Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία, με έντονο ενδιαφέρον από την αγορά, την ακαδημαϊκή κοινότητα και ευρύτερα τον χώρο των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, η πρώτη ημέρα του τριήμερου 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Σκυροδέματος, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται με πολλές και ενδιαφέρουσες συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια που διοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – (ΤΕΕ - Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος), το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) από στις 29 ως 31 Μαρτίου 2018, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην
 Αθήνα, με θέμα «Αειφόρος κατασκευή από σκυρόδεμα και η συμβολή της τεχνολογίας του στην προστασία του περιβάλλοντος».

«Η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τους μηχανικούς αλλά και οι μηχανικοί δεν μπορούν να προκόψουν αν δεν αναπτυχθεί η χώρα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας έναν «ολοκληρωμένο οδικό χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης»,  κατά την εναρκτήρια ομιλία του, στις τριήμερες εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Σκυροδέματος.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός παρουσίασε τον «ολοκληρωμένο οδικό χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης» παρουσία των επίσης ομιλητών κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου Στρατή Ζαφείρη Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, εκ μέρους της κυβέρνησης, Ιωάννη Γκόλια, Πρύτανη ΕΜΠ, Ε. Μακρυκώστα Προέδρου ΕΤΣ, Στ. Αχνιώτη Προέδρου ΕΤΕΚ, Αντωνίας Μοροπούλου Προέδρου Επιστημονικής Επιτροπής, των κορυφαίων επιστημόνων Θ. Τάσιου, Γ. Πενέλη, Μ Φαρδή, που ανέπτυξαν ειδικές θεματικές εισηγήσεις, των ειδικών και διακεκριμένων επιστημόνων εισηγητών στα θέματα της τεχνολογίας και καινοτομίας του σκυροδέματος και  ενός πολυπληθέστατου ακροατηρίου μηχανικών όλων των γενεών, με έντονη την παρουσία των νέων.

Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του ΤΕΕ και προτάσεις προς την Πολιτεία
Στους άξονες του  «ολοκληρωμένου οδικού χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προέταξε τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει και προωθεί το ΤΕΕ. Ταυτοχρόνως ο Γιώργος Στασινός παρουσίασε αναλυτικά και συγκεκριμένα τις πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις του ΤΕΕ προς την πολιτεία, ώστε να αξιοποιηθεί το υψηλού επιπέδου τεχνικό δυναμικό της χώρας, να καταπολεμηθούν οι παθογένειες της αναποτελεσματικότητας, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να απελευθερωθούν οι πολύτιμοι πόροι, που θα οδηγήσουν την χώρα στην πραγματική ανάπτυξη. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «ζητάμε εφαρμόσιμες και πρακτικές πρωτοβουλίες. Χορτάσαμε όλοι από λόγια. Για να το πω απλά: χρειάζεται δουλειά, ώστε να δημιουργηθούν δουλειές. Όμως χρειάζεται δουλειά με σχέδιο, με πρόγραμμα, με χρονοδιάγραμμα, με γνώση των συνθηκών, με ρεαλιστικούς στόχους αλλά με φιλοδοξία και συνεχή προσπάθεια», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός  παρουσίασε τον «οδικό χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης», με την  ευκαιρία επανεκκίνησης, καθώς είχε ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια , του Πανελλήνιου Συνεδρίου Σκυροδέματος, που αποτελεί ιστορικό θεσμό διεθνούς εμβέλειας για τον τεχνικό επιστημονικό κόσμο, στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας, όσον αφορά στην τεχνολογία  του σκυροδέματος, στο σχεδιασμό, στη μελέτη και στην κατασκευή έργων από σκυρόδεμα.
Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης ONEclickLIS του ΤΕΕ
Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών,  που προωθεί το ΤΕΕ ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης ONEclickLIS του ΤΕΕ, ως αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, με δική μας εθνική πρωτοβουλία. Σημείωσε  ότι « κυρίαρχο θέμα σε αυτά που πρέπει να λύσουμε άμεσα, σε άμεση συνάρτηση με την πρότασή μας για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, είναι τα θέματα επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αδειοδότησης, διευκόλυνσης των επενδυτών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε  αναλυτικά για  τις ψηφιακές πρωτοβουλίες του ΤΕΕ, που είναι έτοιμες, ζητώντας την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας και των αρμοδίων υπουργών για να  ενεργοποιηθούν οι λειτουργίες: 
·                  της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών,
·                  του συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου,
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα 
·                  η Ηλεκτρονική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, όπως συμφώνησαν δημόσια πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και
·                  οι Ηλεκτρονικές Διαδικασίες και τα Μητρώα των έργων και μελετών του κατασκευαστικού τομέα.
«Αναμένω από τον συνάδελφο Υπουργό Υποδομών, που έχει διατελέσει και Πρόεδρος του ΤΕΕ, να προχωρήσει γρήγορα στην ενεργοποίηση των σχετικών προβλέψεων για ηλεκτρονικές διαδικασίες και μητρώα, με τη συμβολή του ΤΕΕ, όπως έχει υποσχεθεί», είπε ο Γιώργος Στασινός αναφερόμενος  στον Χρήστο Σπίρτζη.
·                  Η ηλεκτρονική αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων
«Το ΤΕΕ ξέρει και μπορεί να υλοποιήσει αυτά τα έργα» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί αν γίνει χωρίς επιπλέον πόρους, και το «χρειάζεται βούληση από την Πολιτεία» αναφέροντας ως απόδειξη και χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι το ΤΕΕ σε συνεργασία  με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων προχωρά και σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων.
Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτός ο ψηφιακός δρόμος που έχουμε ανοίξει με σειρά προτάσεων και συστήματα που είτε λειτουργούν είτε αναμένεται σύντομα να λειτουργήσουν, πρέπει να οδηγήσει και σε κάτι ακόμη σημαντικό που θα λύσει τα χέρια όσων ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα και θα βελτιώσει το επάγγελμα του μηχανικού» παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις ανάθεσης από το κράτος στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς τόσο εργασιών υποστήριξης στις ωριμάνσεις και επιβλέψεις έργων (πχ σε μικρούς δήμους) όσο και ελεγκτικών και αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων.
Ολοκλήρωση Χωροταξικού Σχεδιασμού
Παράλληλα ο Γιώργος Στασινός έθεσε σε γραμμή πρώτης προτεραιότητας την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η καρδιά του λεγόμενου επιτελικού ρόλου του κράτους, ο σχεδιασμό του χώρου» και αποτύπωσε το πλέγμα των αναπτυξιακών προτάσεων και μεταρρυθμίσεων που προτείνει το ΤΕΕ σε ένα πρακτικό και ολοκληρωμένο παράδειγμα ως εξής:
«Σκεφθείτε το λίγο, συνδυάστε τις προτάσεις που μόλις σας ανέφερα είπε ο Γιώργος  Στασινός και συνέχισε: Ηλεκτρονικά θα βρίσκεις σε ποιο σημείο της χώρας μπορείς να κάνεις την επένδυση, το έργο που θέλεις. Θα ξέρεις εκ των προτέρων τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο ακίνητο που σε ενδιαφέρει. Θα εκδίδεις ηλεκτρονικά την άδεια δόμησης, ή θα μαθαίνεις όλα τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου που αγοράζεις. Θα αδειοδοτείσαι για τη λειτουργία της επιχείρησης ηλεκτρονικά. Θα ελέγχεσαι μετά την έναρξη αμερόληπτα από έναν εξωτερικό ελεγκτή. Πόσο διαφορετική θα ήταν η χώρα αν τα είχαμε ήδη κάνει. Πόσο εύκολο θα ήταν να γίνουν έργα. Πόσοι πόροι, οικονομικοί και ανθρώπινοι, θα απελευθερώνονταν και θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τα πιο σημαντικά: τον ορθό σχεδιασμό, την αποτελεσματική υλοποίηση, την καινοτομία και γιατί όχι, την έρευνα».
Επενδυτικά Κίνητρα και Χρηματοδοτικά Εργαλεία
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη των μηχανικών για την οικονομία και την κοινωνία, προς όφελος της επιστήμης», αναφέρθηκε με έμφαση στις επενδυτικές προτάσεις που διατυπώνει το ΤΕΕ αλλά και στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τις επενδύσεις. Συγκεκριμένα παρουσίασε τις προτάσεις του ΤΕΕ, που προβλέπουν να αξιοποιηθούν  σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία:
·                  στους οδικούς άξονες με χρήση μελλοντικών εσόδων, και 
·                  για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου με δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με προεξόφληση των ροών του Πράσινου Ταμείου.
Επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι  πρέπει να δοθούν επενδυτικά κίνητρα:
·                  σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας όπως η χορήγηση visa, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας,
·                  για  αγοράς κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.
Επίσης ο Γ. Στασινός ζήτησε:
·                  Να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή της Τράπεζας Γης, μέσω ενός αντικειμενικού, ηλεκτρονικού συστήματος, για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών,  και τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων.
·                  Να δοθούν κίνητρα χρηματοδότησης από επενδυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών, με έμφαση στον αειφόρο και βιοκλιματικό σχεδιασμό και στη χρήση πράσινων και καινοτόμων υλικών στις νέες αυτές πολεοδομήσεις.
·                  Να προχωρήσει η αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων για τη δημιουργίας πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις, μέσω της Τράπεζας Γης και της μεταφοράς συντελεστή εκτάσεων παλαιών στρατοπέδων σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού.
«Αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές, θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε ένα καθοδικό οικονομικό σπιράλ που συνεχίζεται επί χρόνια», είπε ο Γιώργος Στασινός και τόνισε:  «Όλα αυτά δεν κοστίζουν πολλά. Τουλάχιστον όχι όσο οι φορολογικές και ασφαλιστικές αλλαγές που προτείνουμε.  Όμως αν προχωρήσουν έστω οι άλλες αλλαγές, οι θεσμικές που ανέλυσα, θα υπάρξει βελτίωση και ορατό αποτέλεσμα ακόμη και με αυτή τη βαριά επιβάρυνση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Και δεν είναι ούτε πολλά αυτά που προτείνουμε, ούτε δύσκολο να γίνουν, Τις γνώσεις τις έχουμε. Τον στόχο επίσης τον έχουμε. Χρειάζεται μόνο σχέδιο, επιμονή, χρονοδιάγραμμα, δουλειά και αποτελεσματικότητα. Το ΤΕΕ μπορεί. Με τη δύναμη που του δίνετε εσείς, το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας και οι χιλιάδες έμπειροι και ικανοί επαγγελματίες μηχανικοί».

Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρ. Ζαφείρης
Μιλώντας στο 18ο Συνέδριο Σκυροδέματος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση αλλά όντας και ο ίδιος Χημικός Μηχανικός με πολυετή δραστηριοποίηση στο ΤΕΕ, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, σημείωσε με έμφαση ότι είναι μεγάλη ανάγκη να διασυνδέσουμε την έρευνα και την καινοτομία με την παραγωγή και τη διακίνηση των προϊόντων (ειδικά ο τελευταίος τομέας συνεισφέρει κατά 11% στην οικονομία), δημιουργώντας αλυσίδες αξίας. Τόνισε ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι απαραίτητο για τη χώρα να εστιάσει σε τομείς αιχμής και να παράγει προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε ότι ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας σημείωσε καθίζηση στα χρόνια της κρίσης, ότι έχουμε τεράστιο και ανεκμετάλλευτο κτιριακό απόθεμα (που αυτή τη στιγμή αρχίζει μέσω Airbnb να αξιοποιείται), ενώ υπογράμμισε πως μπορεί να γίνει αξιοποίηση της τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού και στην κατασκευή ποιοτικών κτιρίων.
Πέρα όμως από το ειδικό μέρος των κατασκευών, ο Στρατής Ζαφείρης σημείωσε την ανάγκη μεγάλων αλλαγών, σημειώνοντας ότι στην εποχή της κρίσης υπάρχουν πράγματα που δεν έχουμε πλέον περιθώρια να μην γίνουν, προκειμένου να βγούμε από το τούνελ. Έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη αλλαγής απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου σε τεχνικά ζητήματα από τις δεκαετίες του 1920 και 1930 ακόμη, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένδειξη μίας χρόνιας παθογένειας που δείχνει ότι η δημόσια διοίκηση ήταν εχθρός της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας και σημείωσε ότι αυτό είναι διαχρονικό φαινόμενο. Υπογράμμισε όμως ότι το πρόβλημα αυτό της χώρας, αποτελεί ταυτόχρονα και τη μεγάλη ευκαιρία για σύγχρονες αλλαγές!
Περαιτέρω, ο γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του ΥΠΟΙΑΝ εξήγησε ότι πέρα από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, ο ίδιος ο μηχανικός είναι φορέας ανάπτυξης, παράγει αξία και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ο κ. Ζαφείρης συνεχάρη το ΤΕΕ για την άψογη διοργάνωση, τη μεγάλη συμμετοχή και τη πλούσια θεματολογία του συνεδρίου σκυροδέματος, το πρώτο από την έναρξη της μεγάλης κρίσης που μαστίζει τη χώρα και τόνισε πως ο τόπος έχει ανάγκη ένα ενεργό Τεχνικό Επιμελητήριο. Απηύθυνε μάλιστα πρόσκληση για έναρξη συνεργασίας, καθώς και συνομιλίας σε θέματα που άπτονται του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανάπτυξης, καθώς ο ίδιος είναι επικεφαλής σχετικής κυβερνητικής επιτροπής και η Πολιτεία χρειάζεται δίπλα της τον Τεχνικό της Σύμβουλο.

Η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Α. Μοροπούλου
Στην εισαγωγή της καινοτομίας και της έρευνας στη βιομηχανία, και ειδικότερα της νέας τεχνολογίας παραγωγής τσιμέντου και της νέας τεχνολογίας σκυροδέματος, έτσι ώστε να ενισχύσει την αειφόρο κατεύθυνση της βιομηχανίας, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, καθηγήτρια του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αντωνία Μοροπούλου. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν είναι μόνο η βιομηχανία το πεδίο στο οποίο κρίνεται η αειφορία του σκυροδέματος και των κατασκευών από σκυρόδεμα. Είναι και οι ίδιες οι κατασκευές. Η αειφορία της κατασκευής δεν συνδέεται μόνο με το σχεδιασμό της και στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά να προσφέρουμε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση και το σχεδιασμό τής κατασκευής και κυρίως στην προστασία της από το μεγάλο σεισμικό κίνδυνο». Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ο διαρκής κίνδυνος στη διάρκεια του χρόνου, από το περιβάλλον, να μειωθεί η ανθεκτικότητα του σκυροδέματος και συνεπώς και η αντοχή της κατασκευής και σήμερα βρισκόμαστε σε μια εποχή που χωρίς κανείς να χρειαστεί να κινδυνολογεί για να δώσει έμφαση στο αντικείμενο, μπορούμε να πούμε ότι το μεταπολεμικό αστικό περιβάλλον, δηλαδή το μείζον μέρος του δομημένου περιβάλλοντος που οικοδομήθηκε μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, διανύει την οριακή φάση, δηλαδή το τέλος του χρόνου της ζωής του. Ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, όπου είναι γνωστό ότι η επίδραση του θαλασσινού περιβάλλοντος σε ακτίνα σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς 50 χιλιομέτρων και σύμφωνα τους Αμερικάνικους, 500 χιλιομέτρων από τις ακτές, απειλεί στα 70 χρόνια το τέλος του χρόνου ζωής του οπλισμού του σκυροδέματος και βεβαίως αποδυναμώνει τις ανθεκτικότητες και την αντοχή του ίδιου του σκυροδέματος.
Στην περίοδο αυτή, η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην κατασκευή, η ανάλυσή τους, ο σχεδιασμός των επεμβάσεων ενίσχυσης, αποκατάστασης και συντήρησης, αποτελούν ένα μείζον θέμα που δίνει έμφαση τόσο στους κανονισμούς, όσο όμως και στη μη καταστροφική τεχνική και μεθοδολογία ελέγχου των υφιστάμενων κατασκευών, του υφιστάμενου δομικού περιβάλλοντος». Όπως ανέφερε η κα Μοροπούλου, «η συνύπαρξη στο 18ο Συνέδριο Σκυροδέματος, αλλά και στο πλαίσιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τόσο των ηγετικών ιδρυμάτων, όπως των Πολυτεχνείων της χώρας, αλλά και των ίδιων των μηχανικών της πράξης πεδίο αυτό, θα παίξει ένα καθοριστικό ρόλο, μόνο που για να υποστηριχθεί, απαιτεί την ενίσχυση της πολιτείας στη δημιουργία νέων δομών. Νέες δομές του τύπου, διεπιστημονικών κινητών εργαστηρίων αποτίμησης της ανθεκτικότητας και της αντοχής των κατασκευών στις σύγχρονες πόλεις και η Αθήνα είναι στο επίκεντρο, όπως και η Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα του συνδυασμού αυτών των δομών με τη δραστηριότητα επί τούτου μηχανικών, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν προτάσεις για τον ανασχεδιασμό». Καταλήγοντας η κ. Μοροπούλου δήλωσε: «Ο νέος ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τη σύνδεση της έρευνας, της καινοτομίας με τις δράσεις της ανάπτυξης της βιομηχανίας, της κατασκευής, της χρήσης και της χωροθέτησης της κατασκευής και της διατήρησής της, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμος, αποφασιστικός και απαιτεί τη συμβολή όλων και απαιτεί και μία οργανωμένη σύνδεση ανάμεσα στο Επιμελητήριο, τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και την πολιτεία».

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ι. Γκόλιας
«Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ηγείται στην εκπαίδευση και έρευνα για το σκυρόδεμα σε όλες τις φάσεις που αφορούν στην παραγωγή του, στο σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή έργων από σκυρόδεμα, αλλά και στην ανάλυση και αποτίμηση της συμπεριφοράς των υλικών και των κατασκευών από σκυρόδεμα, με έμφαση στον αντισεισμικό σχεδιασμό, τον έλεγχο και την αποκατάστασή τους», επεσήμανε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Γκόλιας, κατά την έναρξη του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σκυροδέματος, που συνδιοργανώνει το ΕΜΠ. Και συνεχίζοντας είπε πως «η τεχνολογία του σκυροδέματος και του τσιμέντου αφορά τόσο σε σύνθετα και προηγμένα υλικά, σε ειδικά σκυροδέματα, όσο και σε ιστορικά και παραδοσιακά κονιάματα και σκυροδέματα που αφορούν σε κατασκευές από τοιχοποιία. Τα παραπάνω καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνικής του σκυροδέματος και των κατασκευών από αυτό, όπως και η ανθεκτικότητα του υπό την πίεση των παραγόντων του περιβάλλοντος και των φυσικών καταστροφών, αποτελούν ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, όπου συντίθενται, διεπιστημονικά, οι επιστήμες του Πολιτικού Μηχανικού, Χημικού Μηχναικού, Μεταλλειολόγου Μεταλλουργού Μηχανικού. Επίσης, ο σχεδιασμός των κατασκευών από σκυρόδεμα, όπως και η ενίσχυση και αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων και μνημείων συνδέονται άρρηκτα, με την Αρχιτεκτονική και την επιστήμη των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών». Ο κ. Γκόλιας ανέφερε ακόμη, ότι το ΕΜΠ μετέχει σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν σε πρότυπα, μηχανισμούς, οδηγίες που σχετίζονται τόσο με την εφαρμογή όσο και με τον έλεγχο ποιότητας. Καθοριστική είναι επίσης η συμβολή του ΕΜΠ στην καινοτομία που εισάγει ο μη καταστρεπτικός και ενόργανος έλεγχος παρακολούθησης της συμπεριφοράς υλικών και κατασκευών από σκυρόδεμα. Επίσης, στο επίπεδο έργων πρότυπων για την αειφόρο συμπεριφορά τους, το ΕΜΠ έχει καθοριστικό ρόλο σε πολλά μεγάλα έργα, που αφορούν είτε σύγχρονες υποδομές και κατασκευές, είτε αποκαταστάσεις, ενισχύσεις και συντηρήσεις ιστορικών κατασκευών και μνημείων.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στ. Αχνιώτης
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου – ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως, το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί κύριο επιστημονικό γεγονός σταθμό για τα επιστημονικά και ακαδημαϊκά δρώμενα, όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και του διεθνούς χώρου. Αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία του ΕΤΕΚ με το ΤΕΕ και στις μεταξύ τους σχέσεις που βασίστηκαν στην αμοιβαία υποστήριξη και αναπτύχθηκαν με την ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εμπειριών. «Η θεματολογία του συνεδρίου δημιουργεί μια συνεχή ροή καινούργιας γνώσης, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, και δεν αφορά μόνο την ασφάλεια, την οικονομία και την ανθεκτικότητα των κατασκευών, αλλά και την αισθητική τους και το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον. Το κάθε στάδιο εξέλιξης στην τεχνολογία του σκυροδέματος και η βελτίωση στους τομείς της μελέτης και της κατασκευής έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία». Και ο κ. Αχνιώτης επεσήμανε: «Ως μηχανικοί έχουμε ελάχιστοι χρέος προς τον τόπο μας, να επικεντρωθούμε στην επιτακτική ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών μας. Ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου ανάπτυξης, βιώσιμης και αειφόρου με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, στην πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση και ένα τρόπο σκέψης διαφορετικό από αυτό του παρελθόντος. Οι μηχανικοί μπορούν και πρέπει να ηγηθούν μιας προσπάθειας της οποίας το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από την οικονομική ευμάρεια».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Σκυροδέματος Ε. Μακρυκώστας
Μιλώντας εκ μέρους του Ελληνικού Τμήματος Σκυροδέματος του ΤΕΕ και της οργανωτικής επιτροπής, ο πρόεδρος του ΕΤΣ, Ευάγγελος Μακρυκώστας, σημείωσε ότι με μία ιστορία 45 ετών, το Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των μηχανικών ως ένας φορέας με σημαντική συμβολή στη διάδοση της γνώσης και ενημέρωσης και στη συνεχή επιμόρφωση των μηχανικών στον τομέα του οπλισμένου σκυροδέματος. «Το Τεχνικό Επιμελητήριο υπέστη σημαντική απώλεια πόρων, αλλά και έμψυχου υλικού, τόνισε. Οι υπηρεσίες του αποδυναμώθηκαν. Οι συνάδελφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με οξύτατα επαγγελματικά προβλήματα και ασφαλιστική και φορολογική ασφυξία. Είχε παγιωθεί μια αρνητική κατάσταση οικονομικά και ψυχολογικά. Η διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου σκυροδέματος, κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν πρόκληση και καθήκον, γιατί πιστεύουμε πως σε κάθε περίπτωση το επιστημονικό δυναμικό της χώρας έχει δικαίωμα στη συνεχιζόμενη ενημέρωση και πληροφόρηση και ανεξάρτητα δυσχερειών, πρέπει να διατηρήσει το υψηλό του επίπεδο, συμβαδίζοντας με τους συναδέλφους στον διεθνή χώρο». Ακόμη ο κ. Μακρυκώστας υπογράμμισε ότι «σήμερα διαθέτουμε πολύ πιο εξελιγμένα υπολογιστικά εργαλεία, που μας δίνουν τη δυνατότητα πιο εκλεπτυσμένης ανάλυσης. Έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής σκυροδεμάτων υπερ-υψηλής αντοχής, αυτοσυμπηκνούμενα σκυροδέματα, ινοπλισμένα, χρήση μη μεταλλικών οπλισμών, ειδικές τεχνολογίες, και πρόσμεικτα που αυξάνουν την ανθεκτικότητα, παραγωγή τσιμέντων φιλικών προς το περιβάλλον. Παράλληλα, και η κοινωνία απαιτεί έργα όχι μόνον ασφαλή, αλλά και με αυξημένη διάρκεια χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκας
Χαιρετίζοντας το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκυροδέματος ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στα 35 χρόνια προσφοράς του οργανισμού στον μηχανικό και στον Έλληνα πολίτη, στη συνεισφορά του στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας, στη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων και στη θεσμοθέτηση κωδίκων, καθώς και στην άμεση παρέμβαση του δυναμικού του σε περιπτώσεις καταστροφικών σεισμών.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, αμέσως μετά τους επισήμους, απηύθυναν ομιλίες προς τους συμμετέχοντες, σηματοδοτώντας την έναρξη του επιστημονικού προβληματισμού του τριημέρου, τρεις λαμπροί και διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες με μεγάλη και πολυετή προσφορά στον τεχνικό κόσμο της χώρας: οι κκ. Θ. Τάσιος Γ. Πενέλης Μ. Φαρδής. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με πληθώρα επιστημονικών παρουσιάσεων και συζητήσεων.

Λίγα λόγια για το συνέδριο
Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται τακτικά με πρωτοβουλία του Ελληνικού Τμήματος Σκυροδέματος του ΤΕΕ εδώ και 40 χρόνια, απευθύνεται στον Τεχνικό Κόσμο της Χώρας, στη Βιομηχανία, στις Εταιρείες Μελετών, Κατασκευών και Εφαρμογών, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε Δημόσιους Φορείς, όπως στις Υπηρεσίες και στους Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας όσον αφορά στην τεχνολογία του σκυροδέματος, στο σχεδιασμό, στη μελέτη και στην κατασκευή έργων από σκυρόδεμα.
 Το Συνέδριο Σκυροδέματος αποτελεί το βήμα, από το οποίο παρουσιάζονται οι εξελίξεις στην έρευνα και στην καινοτομία, στη μελέτη και στην κατασκευή έργων από σκυρόδεμα, ενώ οι διπλωματούχοι μηχανικοί συνθέτουν τις απόψεις τους διεπιστημονικά για την επίλυση προβλημάτων και υποστηρίζουν επιστημονικά τη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς της παραγωγής και της διοίκησης.
Η Θεματολογία του Συνεδρίου είναι:
·         Ανάλυση και σχεδιασμός κατασκευών
·         Ανάλυση/αποτίμηση συμπεριφοράς υλικών/κατασκευών
·         Αντισεισμικός σχεδιασμός, έλεγχος και αποκατάσταση
·         Μη καταστροφικός και ενόργανος έλεγχος παρακολούθησης της συμπεριφοράς υλικών και κατασκευών από σκυρόδεμα
·         Περιβάλλον και κατασκευές από σκυρόδεμα – Επιπτώσεις των υλικών και κατασκευών από σκυρόδεμα στο περιβάλλον – Επιπτώσεις του περιβάλλοντος στα υλικά και τις κατασκευές από σκυρόδεμα
·         Ενίσχυση – Επισκευή – Συντήρηση
·         Προκατασκευή – Σύμμεικτες κατασκευές
·         Ιστορικά και παραδοσιακά Κονιάματα και Σκυροδέματα – Κατασκευές από τοιχοποιία
·         Έρευνα και Καινοτομία – Στην τεχνολογία σκυροδέματος και τσιμέντου – Στην τεχνολογία χαλύβων οπλισμού Σκυροδέματος – Στα ειδικά Σκυροδέματα – Στα Σύνθετα και Προηγμένα Υλικά και
·         Πρότυπα – Κανονισμοί – Οδηγίες – Έλεγχος Ποιότητας
·         Παρουσίαση Προτύπων Εργων στην αειφόρο συμπεριφορά τους
– Χαρακτηριστικά – Υποδειγματικά Έργα – Ειδικά Εργα

Την Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή του συνέδριου μπορείτε να τη βρείτε εδώ:

Αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, στις συνεδρίες και τα στρογγυλά τραπέζια κατά θέμα, τους προσκεκλημένους ομιλητές και τα προεδρεία μπορείτε να δείτε εδώ:

Περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο, τις παρουσιάσεις, τις εγγραφές, την έκθεση των χορηγών που διοργανώνεται στο χώρο κλπ μπορείτε να βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.skyrodema2018.gr 

Γραφείο Τύπου ΤΕΕ- Χριστίνα Ντζόιδου