Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Καρναβάλι στο Δερβένι…είμαστε εδώ, υπάρχουμε …! αγωνιζόμαστε στην πόλη που αγαπάμε



Φωτογραφία του Tairidis Panagiotis.

Της Γιώτας Μπάγκα


Το Δερβένι είναι η δυτικότερη πόλη του Νομού μας. Είναι μια πανέμορφη, παραδοσιακή κωμόπολη που συνδυάζει  παραθαλάσσιο και ορεινό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Την Κυριακή οι άνθρωποι του Δερβενίου παρουσίασαν το καρναβάλι τους υπό την αιγίδα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στον οποίο και ανήκουν.

Ήταν η Τρίτη συνεχή χρονιά που παρακολούθησα το καρναβάλι στο Δερβένι. Φέτος όμως ήταν πιο άρτια οργανωμένο, με περισσότερα θέματα και άρματα, περισσότερους επισκέπτες, περισσότερο κέφι, περισσότερο χρώμα. Στα μεγάφωνα μουσική –όχι μόνο κλασικά καρναβαλική – αλλά και γνωστά τραγούδια ντίσκο σκόρπισαν το κέφι και ο κόσμος γίνηκε ένα με τους καρναβαλιστές χορεύοντας, διασκεδάζοντας και ξεφεύγοντας για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
 Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν οι γιορτές και οι αργίες: για να παίρνουμε μια μικρή ανάσα από το μόχθο της καθημερινότητας, συλλογικά από τα αρχαία χρόνια…
Το καρναβάλι στο Δερβένι είχε τα πάντα: Ντι Τζέι, εξαιρετικούς παρουσιαστές 
( ειλικρινά με εντυπωσίασε ο κ. Κορδούλης και η κ. Ζιοζώκου οι οποίοι – αν και ερασιτέχνες- επέδειξαν επαγγελματική αρτιότητα ) , φωτορυθμικά, κομφετί, μουσική, χορό, τραγούδι, βεγγαλικά, κέφι. 

Φωτογραφία της Christine Georgantopoulou.Από τα άρματα ξεχώρισα αυτό με θέμα τις τσούχτρες του Κορινθιακού , αλλά και το άρμα από τον Πύργο. Ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια που είμαι σίγουρη ότι θα είναι ακόμα καλύτερη του χρόνου. Θα είχα βέβαια να προτείνω να γίνεται μόνο ένα καρναβάλι στο Δήμο με συμμετοχή αρμάτων από όλες τις περιοχές, συνεργασία του Δήμου με τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους Συλλόγους των εκπαιδευτικών των  σχολείων , ώστε να συμμετέχουν οργανωμένα τα παιδιά σε μια πάνδημη γιορτή στην οποία θα μπορούσαν να στείλουν το μήνυμά τους, συμμετοχή των σχολών χορού της περιοχής και ευρύτερα των πολιτιστικών συλλόγων, αξιοποίηση των ντόπιων καλλιτεχνών για συναυλία…
Το αποκριάτικο δρώμενο ολοκληρώθηκε στο χωριό Άνω Γυαλός με μεγάλη φωτιά, χορό γύρω από αυτήν , εδέσματα και κρασί που προσέφερε ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος και πραγματικά παραδοσιακή ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Φωτογραφία της Christine Georgantopoulou.
Αυτό όμως που διαισθάνθηκα, πέρα από τη φιέστα ήταν βαθύτερο, ουσιαστικότερο , συγκλονιστικότερο: ήταν η ανάγκη των ανθρώπων  του Δερβενίου να πουν σε όλους εμάς στην υπόλοιπη Κορινθία: είμαστε εδώ, υπάρχουμε, αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τις ζωές μας στην πόλη μας που αγαπάμε. Ένιωσα την απελπισία τους και την αίσθηση της εγκατάλειψης από το κράτος και τους  αρμόδιους. Η πρόεδρος της κοινότητας, η πολύ αγαπητή στο Δερβένι κ. Διαμάντω Δενδρινέλλη περιέγραψε πως έχουν κλείσει όλες οι Υπηρεσίες της περιοχής:ΙΚΑ, Εφορία, Αστυνομία, Ειρηνοδικείο, Κτηνιατρείο, Εθνική Τράπεζα ( άφησαν μόνο ένα ΑΤΜ), πως θα φύγει οσονούπω το Υποθηκοφυλακείο και η Τράπεζα Πειραιώς. Περιέγραψε με πόνο καρδιάς πως θα έφευγαν και τα Αγροτικά Ιατρεία αν δεν τους είχε παραχωρηθεί το γραφείο της Προέδρου με απόφαση τοπικού συμβουλίου….