Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο και την Ελλάδα του αύριο μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής στην εκδήλωση της ΟΚΕ

Εμφάνιση 14022018     OKE  zappeio    040A9207.JPG
«Προτεραιότητά μας αποτελεί “η Ελλάδα μετά”, μετά την τυπική έξοδο από την κρίση, που έχει δρομολογηθεί από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, μέσω του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με την κοινωνία όρθια. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε “την Ελλάδα του πριν” που οδήγησε στην “Ελλάδα του τώρα”» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, στην εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος (ΟΚΕ), που
πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Έχουμε την υποχρέωση να ξεφύγουμε, μέσα από αυτή την επώδυνη εμπειρία που ζούμε τα τελευταία χρόνια, από το μοντέλο που οδήγησε εκεί όπου οδήγησε» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας πως «είναι κοινό μας μέλημα να προσεγγίσουμε όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο και μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και παραγωγικές διαστάσεις σε αυτή την προσπάθεια». 
Όπως επισήμανε, «μιλώντας για “την Ελλάδα μετά” όλοι αναφερόμαστε στην Ελλάδα που βγαίνει από το 3ο μνημονιακό, επί της ουσίας, πρόγραμμα, μετά από την τρίτη συμφωνία με τους δανειστές εταίρους, μετά από μια άτυπη –αλλά στα όρια της τυπικής– χρεοκοπία της χώρας, άρα πρέπει να δούμε με ποια “προίκα” βγαίνει η χώρα, με ποιες δεσμεύσεις, με ποιους εξορθολογισμούς ή μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, αλλά και με ποια σοβαρά τραύματα που πρέπει να επουλωθούν στο κοινωνικό σώμα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «μιλώντας για την Ελλάδα του τώρα, δεν μπορεί παρά στο στόχαστρο μιας ψύχραιμης αλλά ουσιαστικής συζήτησης από όλες τις πλευρές να μπαίνει και η Ελλάδα του πριν, με όλα τα προβλήματα που μας οδήγησαν εδώ. Έρχονται με αδρό τρόπο στην επιφάνεια πολλές σοβαρές πλευρές, όπως, για παράδειγμα, το ζήτημα της διαχρονικής φοροδιαφυγής, φοροαπαλλαγής, εισφοροδιαφυγής και όλων των προβλημάτων που έφεραν τα ταμεία και τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε αυτή την κατάσταση. Όπως, επίσης, τα ζητήματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και τα πολύ μεγάλα προβλήματα αδιαφάνειας και διαπλοκής στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας, όπου κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν υπήρξαν σκάνδαλα. Μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς που τα κρίσιμα χρόνια πριν και μετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. επιβάρυναν, καταλήστεψαν, καταδυνάστευσαν, χρεοκόπησαν τη χώρα».
O κ. Βούτσης υπογράμμισε, τέλος, πως «η συζήτησή μας δεν μπορεί να είναι έξω από το μέλλον της Ευρώπης, έξω από τα θέματα που έχουν ανοίξει για την οικονομική αναπτυξιακή πολιτική σε ευρωπαϊκή κλίμακα, στην παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης και για πολλά άλλα ζητήματα τα οποία έχουν επίσης σοβαρό αντίκτυπο επί των πολιτικών εξελίξεων, διεργασιών και συσχετισμών σε όλες τις μεγάλες και μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες και βεβαίως συναποτελούν το μεγάλο κάδρο μέσα στο οποίο εγγράφεται και η δικιά μας οκτάχρονη περιπέτεια, η οποία υπάρχει πλέον κοινή συνείδηση και άποψη ότι βαίνει, επιτέλους, προς το τέλος της».