Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Προεδρικές εκλογές Κύπρου: Αναστασιάδης και Μαλάς στον δεύτερο γύρο

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/01/kypros-pro_1-500.jpg
Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς θα βρεθούν αντιμέτωποι στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε 35,50%, με τον Σταύρο Μαλά να ακολουθεί με ποσοστό 30.25%.

Τα τελικά αποτελέσματα (550.876 ψηφοφόροι/ 0, 87% Λευκά/ 1,48% Άκυρα):

Νίκος Αναστασιάδης 35,50%
Σταύρος Μαλάς 30.25%
Νικόλας Παπαδόπουλος 25,73%
Χρίστος Χρίστου 5.65%
Γιώργος Λιλλήκας 2.18%
Ανδρέας Ευστρατίου 0,22%
Χάρης Αριστείδου 0.19%
Μιχαήλ Μηνά 0.17%
Χριστάκης Καπηλιώτης 0.10%

Το επιτελείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη δεν είναι ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Κύπρο, τόσο γιατί το ποσοστό δεν άγγιξε το 40% όπως θα ήθελαν και εκτιμούσαν, ενώ η απόσταση με τον Σταύρο Μαλά (5%) δεν θεωρείται απόσταση ασφαλείας.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρέθηκε εκτός δεύτερου γύρου παρά το ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να περνάει με άνεση στη τελική φάση των εκλογών. Παραμένει ωστόσο ρυθμιστής καθώς η συνεργασία του με τον Νίκο Αναστασιάδη ή τον Σταύρο Μαλά ενδεχομένως να κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα την άλλη Κυριακή.
Iκανοποιημένος εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Το ΑΚΕΛ υποστήριξε την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Εκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ευχαριστούμε τις δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ αλλά και όσους άλλους ανένταχτους ή από άλλους πολιτικούς χώρους εμπιστεύτηκαν και στήριξαν τον Σταύρο Μαλά. Στηρίξαμε μια υποψηφιότητα με κρυστάλλινα χαρακτηριστικά που ο κυπριακός λαός επιβράβευσε σήμερα ανοίγοντας τον δρόμο σε μία πραγματική και δημιουργική αλλαγή. Μαζί, αλλά και με άλλους που δεν ψήφισαν τον Σταύρο Μαλά θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από μερικούς μήνες για να φέρουμε την αληθινή αλλαγή στον τόπο.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται να συστρατευτούμε όλοι όσοι επιθυμούμε και επιδιώκουμε την πραγματική αλλαγή στον τόπο. Για να επιδιώξουμε με συνέπεια λύση του Κυπριακού στη βάση των συμφωνημένων αρχών. Για να πετύχουμε λύση που να τερματίζει την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τη δυνατότητα επέμβασης στο εσωτερικό μας. Που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει το λαό μας.
Για να ανορθώσουμε την οικονομία με τρόπο που θα στηρίζεται  πάνω σε γερές βάσεις, για να πετύχουμε ανάπτυξη για όλους και δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.
Για να επανοικοδομήσουμε το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια υγεία και την παιδεία. Για να στηρίξουμε τον απλό άνθρωπο, τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους. Για να πατάξουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ανθίσει ξανά ο πολιτισμός και να προάγουμε το σεβασμό στο περιβάλλον. Για να γίνουν πράξη η  αξιοκρατία, η διαφάνεια και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Για να χτίσουμε μια νέα σχέση της Πολιτείας με τους πολίτες. Μια σχέση ειλικρίνειας, σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Χωρίς πολλά λόγια και υποσχέσεις, αλλά με πολλή δουλειά για την κοινωνία, την οικονομία και τον τόπο μας.
Αυτοί οι στόχοι, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των θέσεων του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά, συναντούν τις προσδοκίες της κοινωνίας, της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.
Το αποτέλεσμα του Α’ Γύρου αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την απαλλαγή  του τόπου από την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη και την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Αποδεικνύει ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί αν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αν όλοι σταθούμε συνεπείς σ’ αυτό που καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία διακηρύσσαμε: ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Ο Σταύρος Μαλάς πιστεύει στην ενότητα, έχει αξιοπιστία, είναι μετριοπαθής και έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις.
Έχουμε την πεποίθηση ότι το αύριο μας ενώνει στον κοινό στόχο της αλλαγής. Έχουμε την πεποίθηση ότι το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά παρέχει την ισχυρή βάση πάνω στην οποία οι πολίτες αλλά και πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την διακυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη μπορούν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Ως ΑΚΕΛ θα συμβάλουμε για την υλοποίηση αυτού του στόχου.
Θα ήθελα τελειώνοντας να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των ΑΚΕΛιστών, αλλά και όσων άλλων εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχίσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή για να πετύχουμε τον στόχο μας».