Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Α’ ΑΘΗΝΩΝ)

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο

 
Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2018

ΘΕΜΑ: Έλλειψη οδηγού στο Κέντρο Υγείας Εχίνου Ξάνθης – Κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Π.Ε. Ξάνθης, διαπίστωσα ότι στο Κέντρο Υγείας Εχίνου υπηρετεί μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου, ο οποίος εργάζεται καθημερινά επί 8ωρο, με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας να μην υπάρχει οδηγός για τη μεταφορά ασθενών προς το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Εχίνου εξυπηρετεί τον ορεινό Δήμο Μύκης, με 62 οικισμούς και 16.000 κατοίκους. Πολλά χωριά είναι απομακρυσμένα και λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής πολλοί κάτοικοι χρειάζονται πάνω από 1 ώρα για να φτάσουν στην Ξάνθη.

Η έλλειψη οδηγού συνεπάγεται τη μεταφορά επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο (έγκυοι, καρδιοπαθείς κλπ) με ιδιωτικά αυτοκίνητα, χωρίς ιατρική υποστήριξη.


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα καλυφθεί η κενή θέση του δεύτερου οδηγού στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, για να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω της αδυναμίας μεταφοράς ασθενών στο Νοσοκομείο Ξάνθης;

 

Η ερωτώσα βουλευτής


             
                  Ντόρα Μπακογιάννη


 


 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη
 
Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2018
ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση στην παράδοση καυσόξυλων στους δικαιούχους κατοίκους των ορεινών περιοχών της χώρας

Κάθε χρόνο, τα Δασαρχεία της χώρας προμηθεύουν με καυσόξυλα, έναντι χαμηλού τιμήματος, συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (ασφαλισμένοι ΟΓΑ, ανάπηροι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι) που κατοικούν σε ορεινές περιοχές  με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Μάλιστα, στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, όπου το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα συρρικνώνεται συνεχώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της απουσίας αναπτυξιακής πολιτικής, η κυβέρνηση μειώνει σταθερά τον αριθμό των δικαιούχων.

Επιπλέον, λόγω της μείωσης των πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, φέτος θα δοθούν μόνο 5 χωρικά κυβικά μέτρα ανά δικαιούχο, σε λιγότερους πολίτες. Αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί για να αντεπεξέλθουν τα φτωχά νοικοκυριά στις δύσκολες καιρικές συνθήκες των ορεινών και δύσβατων περιοχών της χώρας. Επιπλέον, στις ορεινές περιοχές της Σταυρούπολης και της Μύκης στην Ξάνθη, μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ακόμα καυσόξυλα οι δικαιούχοι άνεργοι, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσο του χειμώνα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση των σχετικών πιστώσεων, ώστε να αυξηθούν οι ωφελούμενοι από τη χορήγηση καυσόξυλων με χαμηλό τίμημα; Θα αυξήσει την ποσότητα των καυσόξυλων που χορηγούνται ανά οικογένεια;
  2. Πότε θα ολοκληρωθεί η παράδοση των καυσόξυλων στους δικαιούχους κατοίκους των ορεινών περιοχών;
 
Η ερωτώσα βουλευτής
            
                  Ντόρα Μπακογιάννη