Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ παρουσίασαν χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και ο Αν. Υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης. Η χρηματοδότηση, που σε βάθος πενταετίας αναμένεται να φτάσει συνολικά έως και τα 2 δισ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί κυρίως για έργα υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, δίκτυο), για τη δημιουργία παιδικών χαρών και για την ανέγερση δημοτικών κτιρίων.
Τα προγράμματα αυτά συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ),
καθώς και από  το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και η υλοποίησή τους θα ξεκινήσει εντός του 2018, με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την χρηματοδότηση έργων στους Δήμους και τις Περιφέρειες, με έμφαση στους πρώτους, και αφορά τους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας. Το δεύτερο πρόγραμμα προορίζεται για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτιρίων.
Αξίζει να τονίσουμε ότι ενώ πρόκειται για προγράμματα δανεισμού, αυτά δεν θα επιβαρύνουν καθόλου τους Δήμους, καθώς ο δανεισμός αυτός θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το βασικό κλειδί όλης αυτής της προσπάθειας, είναι να μπορέσουν οι Δήμοι να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους, να δανειοδοτηθούν από αυτό το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν από την αποπληρωμή του δανείου.  Με αυτόν τον τρόπο ο δανεισμός δεν αθροίζεται και δεν εντάσσεται στους υφιστάμενους περιορισμούς των
Δήμων σε σχέση με τα όρια δανειοδότησής τους και τη σχέση τους με τα έσοδά τους.
Τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία σε συνδυασμό και με νέα εργαλεία παροχής τεχνικής θεσμικής υποστήριξης όπως αυτό της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της ΕΕΤΑΑ για την υποστήριξη της διαδικασία ωρίμανσης και υλοποίησης σημαντικών έργων, αλλάζει την συνολική εικόνα των Δήμων προς όφελος τους.
Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο η θέση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των θεσμικών τους εκπροσώπων, των Δήμων, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μετά τη βαθιά κρίση των τελευταίων οκτώ ετών.
Κόρινθος, 28 Νοεμβρίου 2017
Γραφείο Τύπου ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας