Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας

 
Σόφια, 20 Οκτωβρίου 2017
«Η ελληνοβουλγαρική φιλία αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι, ακόμα και στα πολύπαθα Βαλκάνια, η υπέρβαση των εθνικισμών και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, συνεργασίας και φιλίας είναι δυνατή, όταν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας, σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη γειτονική χώρα, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, κ. Ντιμίτερ Γκλάβτσεβ.

Ο κ. Βούτσης επισήμανε πως μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., για την οποία η Ελλάδα εργάστηκε εντατικά, ξεκίνησε μια νέα φάση στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, οι οποίες πλέον «αποτελούν την κινητήρια δύναμη όχι μόνο της ενδοβαλκανικής συνεργασίας, αλλά και της κοινής προσπάθειάς μας να τοποθετήσουμε και πάλι τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τόνισε δε ότι πρέπει «να εργαστούμε από κοινού για να μη μετασχηματιστεί η Ε.Ε. σε τυπική ένωση ομόκεντρων κύκλων ή περιφερειακών ενώσεων κρατών ως ειδικές ‘‘οικονομικές ζώνες’’ με μόνιμες ανισότητες και κοινωνικές αποκλίσεις».
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι κοινός στόχος των δύο χωρών είναι «να συνεργαστούν στενά για κοινά αναπτυξιακά έργα σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι μεταφορές και η ενέργεια». «Έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB, ο κάθετος διάδρομος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις θα είναι αμοιβαία ευεργετικά για τις οικονομίες των χωρών μας και θα ενισχύσουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών μας» τόνισε ο κ. Βούτσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την άσκηση της οποίας –όπως διαβεβαίωσε– η Ελλάδα και οι Έλληνες βουλευτές θα σταθούν αρωγοί στο πλευρό της Βουλγαρίας, παρέχοντας κάθε δυνατή στήριξη.
Ακολούθησε συνάντηση του Προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας, κ. Ντιμίτερ Γκλάβτσεβ.
Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας, κ. Τζέμα Γκροζντάνοβα, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Ελλάδας-Βουλγαρίας και Βουλγαρίας-Ελλάδας, κ. κ. Παναγιώτα Δριτσέλη και Ντανιέλα Σαβεκλίεβα, η κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος, Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, καθώς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, κ. Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης. 
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ξεναγήθηκε στο Ναό-Μνημείο Αλεξάνδρου Νιέφσκι.
Εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ. Ρούμεν Ράντεβ, και με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Τομισλάβ Ντόντσεβ.
Εξάλλου, χθες βράδυ, ο κ. Βούτσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στην ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία ο Πρέσβης της χώρας μας στη Σόφια...