Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Τα ακριβά φάρμακα προκαλούν περισσότερες παρενέργειες;

ASEDSDSDASDDASDASDASD.jpg
Τα ακριβά φάρμακα μπορεί να κάνουν τους ασθενείς να αισθάνονται περισσότερες παρενέργειες, σύμφωνα με νέα μελέτη αναφορικά με το φαινόμενο «nocebo».

Το nocebo είναι το αντίθετο του placebo: το δεύτερο είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένας ασθενής αισθάνεται καλύτερα με μια θεραπεία, λόγω προσδοκιών και όχι λόγω
της θεραπείας. Το φαινόμενο nocebo είναι η αρνητική προδιάθεση απέναντι σε μια θεραπεία, που κάνουν τον ασθενή να αισθάνεται χειρότερα (πάλι όχι λόγω της θεραπείας).

Στη νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf της Γερμανίας, οι ερευνητές χώρισαν σε 2 ομάδες 49 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να δοκιμάσουν μια κρέμα κατά της φαγούρας: η μία ομάδα πήρε ένα προϊόν σε εντυπωσιακή συσκευασία και ακριβή τιμή, η άλλη ομάδα έβαλε ένα φτηνό προϊόν. Οι επιστήμονες τους είπαν ότι η κρέμα μπορεί να εμφανίσει ως παρενέργεια ευαισθησία στον πόνο.

Στην πραγματικότητα, οι δύο κρέμες ήταν ίδιες και δεν περιείχαν δραστικά συστατικά.

Μετά την εφαρμογή, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ανοχής του πόνου από θερμότητα, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν χρησιμοποιήσει την υποτιθέμενη ακριβή κρέμα ήταν πιο ευαίσθητοι στον πόνο, ενώ όσοι εφάρμοσαν τη φτηνή κρέμα κατέγραψαν από ελάχιστη έως καθόλου δυσφορία.

Διαβάστε περισσότερα

stogiatro.gr