Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ο Ολυμπιακός στάθηκε όρθιος παρά την ήττα 3 - 1από την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός υποκλίθηκε στην κλάση της Μπαρτσελόνα

Από άλλο ποδοσφαιρικό κόσμο η Μπαρτσελόνα, νίκησε τον μαχητή Ολυμπιακό με σκορ 3-1 στο "Camp Nou" στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Champions League και έκανε το 3Χ3 στον όμιλο,. Το πάλεψαν οι "ερυθρόλευκοι", που είχαν αριθμητικό πλεονέκτημα από το 42', όταν αποβλήθηκε ο Ζεράρ Πικέ. με δεύτερη κίτρινη κάρτα 
Οι Μπλαουγκράνα επικράτησαν χάρη στο αυτογκόλ που σημείωσε στο 18' ο Νικολάου, την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μέσι (έφτασε τα 100 γκολ στη διοργάνωση) στο 62' και το διαγώνιο σουτ του Ντίνιε στο 65', ενώ για τον Ολυμπιακό μείωσε ο Νικολάου με κεφαλιά στο 90'. 


Ένα παιχνίδι με πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και πολιτικές προεκτάσεις για τους Καταλανούς .  Ένα ματς που ήταν το πρώτο που διεξήχθη με κόσμο στο "Camp Nou" μετά το δημοψήφισμα και τους κλυδωνισμούς που δημιούργησε στην Ισπανία, με προεκτάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη που σήκωσαν σχετικά πανό στο ματς.. Μια ματιά στην πόλη και καταλάβαινες τους ρυθμούς στους οποίους κινείται, με σημαίες της Καταλωνίας κρεμασμένες παντού.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, υπάρχουν δέκα παίκτες που στο παρελθόν έχουν φορέσει τη φανέλα των δύο ομάδων. Παίκτες όπως οι Ζιοβάνι, Ριβάλντο, Γιάγια Τουρέ ή πιο πρόσφατα ο Ιμπραχίμ Αφελάι. Ακόμη και ο Αλμπέρτο Μποτία που ακόμη φορά τα ερυθρόλευκα, προερχόμενος από τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα. 
 Αλλά και με ένα πρόσωπο που τις ενώνει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια.
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που ουδέποτε έκρυψε την επιρροή που είχε ο Ολυμπιακός στη ζωή και την καριέρα του, είναι ο άνθρωπος που καθοδηγεί τεχνικά την Μπαρτσελόνα και ποτέ δεν αρνείται τα συναισθήματα του όταν η κουβέντα φτάνει στα χρόνια που έμεινε στον πάγκο των Πειραιωτών. Ήταν μια καλή ευκαιρία για τον "Txingurri" να δει ξανά πρόσωπα γνωστά, να μιλήσει με ανθρώπους που ξέρει ότι τρέφουν τεράστια εκτίμηση και αγάπη για τον άνθρωπο και προπονητή Βαλβέρδε.
Με αμυντική διάταξη παρατάχθηκε ο Ολυμπιακός, χωρίς «καθαρόαιμο» φορ και με τον Οφόε να έχει καθήκοντα επιθετικού. Η Μπάρτσελόνα πήρε τα ηνία του αγώνα, κυριάρχησε με τον γνωστό τρόπο της και το παιχνίδι κατοχής, έκλεισε τον Ολυμπιακό στην περιοχή του, αλλά έφτασε στο πρώτο γκολ από... σπόντα. Στο 18' ο Ντεουλοφέου από δεξιά γύρισε την μπάλα και ο Νικολάου την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του, στην προσπάθειά του να διώξει.
Στο 24' ο Παουλίνιο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ενώ στο 33' και από μπαλιά του Μέσι, ο Σουάρες βρέθηκε απέναντι στον Προτό, αλλά νικήθηκε από τον Βέλγο τερματοφύλακα.
Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στο 36' με το δυνατό σουτ του Οφόε που πέρασε δίπλα από το δοκάρι.
Στο 42' ο Πικέ έσπρωξε με το χέρι την μπάλα στα δίχτυα, ο βοηθός του Κόλουμ το είδε και ο διεθνής αμυντικός δέχθηκε τη 2η κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε, αφήνοντας την Μπαρτσελόνα με δέκα παίκτες. 

Ένα ζήτημα για τον Ολυμπιακό ήταν να μην ενθουσιαστεί υπερβολικά και ένα δεύτερο να το πιστέψει ότι σε κάποια κόντρα θα μπορούσε να κάνει τη ζημιά. Από το 55' ο Λεμονής έριξε στο ματς τον Τζούρτζεβιτς, ένα λεπτό μετά δεν βρέθηκε "ερυθρόλευκος" στην πορεία της μπάλας μετά το παράλληλο γύρισμα του Κούτρη και στο 61' ένα φάουλ όμως του νεαρού Νικολάου στο ύψος του ημικύκλιου  έδωσε την ευκαιρία στον Μέσι να το εκτελέσει και να πετύχει το 2-0. Ήταν το 100ό του γκολ στη διοργάνωση (και μάλιστα το 1ο το είχε πετύχει κόντρα στον Παναθηναϊκό το 2005).
Mια ακόμη ενέργεια του Αργεντίνου τρία λεπτά αργότερα ήταν αρκετή να φέρει το τρίτο γκολ των γηπεδούχων δια ποδός Ντιν. Διπλή επέμβαση του Προτό στο 70' απέτρεψε το τέταρτο γκολ για την Μπαρτσελόνα. Το σκορ δεν απέτρεψε τους φίλους του Ολυμπιακού να φωνάξουν ρυθμικά το όνομα του Ερνέστο Βαλβέρδε, δείχνοντας ακόμη μια φορά την εκτίμηση που τρέφουν για τον 53χρονο τεχνικό.
Στο 89' σε κόρνερ του Φορτούνη, ο Νικολάου με εντυπωσιακό άλμα και κεφαλιά νίκησε τον Τερ Στέγκεν και έδωσε την ευκαιρία στους 2500 και πλέον χιλάδες εκδρομείς φίλους του Ολυμπιακού να πανηγυρίσουν. Ο 19χρονος στόπερ μείωσε για το 3-1, που ήταν και το τελικό σκορ στο "Camp Nou".
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Τερ Στέγκεν, Σέρτζι Ρομπέρτο, Πικέ, Ουμτιτί, Ντίνιε, Μπουσκέτς (80' Αντρέ Γκόμες), Ινιέστα (67' Ράκιτιτς), Ντεουλοφέου (46' Μασεράνο), Παουλίνιο, Μέσι, Σουάρες.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Μποτία, Νικολάου, Ρομαό, Ζιλέ (55' Τζούρτζεβιτς), Ζντιέλαρ, Ανδρούτσος, Καρσελά (65' Πάρντο), Οτζίτζα (72' Φορτούνης).