Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Εκδήλωση τιμής για το Σίμωνα Καρά στη Νέα Φιγαλεία.

Ξεχωριστή εκδήλωση τιμής για το Σίμωνα Καρά
Πραγματικό ξεχωριστό, έτσι όπως θα ταίριαζε στον μεγαλύτερο έλληνα μουσικολόγο και μουσικοδιδάσκαλο Σίμωνα Καρά, ήταν το αφιέρωμα τιμής που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Φιγαλεία. Η εκδήλωση έγινε στο προαύλιο του Μοναστηριού της Παναγίας, το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ηλείας το Σάββατο 19 Αυγούστου και περιλάμβανε ομιλίες για το έργο του Σίμωνα Καρά,
παραδοσιακά ακούσματα που είχε καταγράψει ο ίδιος, ενώ χορευτές με παραδοσιακές στολές χόρεψαν σε ρυθμούς παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών που έχουν χάσει την αξία τους στους αιώνες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στις ενέργειες της κας.Ασημίνας Παπακυριακοπούλου - Κέκη και του Καθηγητή κ.Τάκη Σπυρόπουλου.
Κεντρικοί ομιλητές μεταξύ άλλων ήταν οι: Νίκος Κλέντος, μαθητής του Σίμων Καρά, Ζεάκης Ανδρέας-Γλυνιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Μουσικής, Μέλος Καλ/κης Επιτροπής του ΥΠΕΠΘ, Καθηγητής "Σύνθεσης", Καθηγητής "Διπλώματος Βυζαντινής" και "Ελληνικής Μουσικής καθώς και ο Τάκης Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος του Αρχείου Κουνάδη και καθηγητής.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν: ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και νυν Βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, ο Δήμαρχος Ζαχάρως - Φιγαλείας Νίκος Φάμελος, ο Α'Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας Κωνσταντίνος Σμυρνής, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του δήμου Κώστας Αλεξανδρόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Φιγαλεών Αθηνών - Πειραιώς Χρύσουλα Κάσσαρη.
karras3
Η συμμετοχή τμήματος της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και τμήμα του χορευτικού από το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου έδωσαν άλλο χρώμα στην εκδήλωση με ακούσματα που είχε καταγράψει αλλά και τραγουδήσει ο Σίμωνας Καράς.
Το «παρών» έδωσαν επίσης, η πρόεδρος του Δ.Δ Νέας Φιγαλείας κα.Κατσάμπουλα, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας Χρήστος Βλάχος, εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Δ.Ε Φιγαλείας αλλά και της Επαρχίας Ολυμπίας κ.α
Η εκδήλωση ήταν πραγματικά πολύ επιτυχημένη για την ποιότητά της και επίσης για την συμμετοχή, καθώς προσέλκυσε πολύ κόσμο από τη Νέα Φιγαλεία και άλλες περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τζαβάρα, τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν θεσμός στη περιοχή και να στηριχθούν όχι μόνο από την τοπική κοινωνία αλλά και από την Πολιτεία.


#ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24