Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Όλα τα είχαμε, η επαναφορά του Δουβλίνου μας έλειπε

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Στη συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε κάτι που επιμελώς είχε αποκρύψει: Ότι τελικά έχει επανέλθει η εφαρμογή της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες που φθάνουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα επιστρέφουν στην πρώτη
χώρα εισόδου τους μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8/12/2016), με την οποία είναι πλέον εφικτή, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, η επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα.

Λόγω της μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης, η συμφωνία είχε ανασταλεί για την Ελλάδα ήδη από το 2011 και η αναστολή επαναβεβαιώθηκε επί της κυβέρνησης Σαμαρά.

Επί κυβέρνησης Τσίπρα, όμως, η συμφωνία επανήλθε σε ισχύ και πλέον η Ελλάδα δέχεται επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό οι ροές έχουν αυξηθεί, ενώ τα βόρεια σύνορά μας παραμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο κλειστά – με ευθύνη και απόφαση της ΕΕ, την οποία προφανώς έχει συνυπογράψει και η Αθήνα, χωρίς να προβάλει κανένα βέτο.

«Πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε μικρό αριθμό επιστροφών προσφύγων από τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου. Οι γερμανικές και ελληνικές αρχές ασύλου έχουν αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας. Υπήρχε πίεση από χώρες της ΕΕ να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και πάλι επαναπροωθήσεις. Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι κάνουν κάτι. Γι’ αυτό θέλω να τις βοηθήσω», είπε ο κ. Μουζάλας στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το γερμανικό κανάλι στις 7 Αυγούστου.

Η επαναπροώθηση αφορά άτομα που συνέχισαν το ταξίδι τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ μετά το Μάρτιο του 2017.

«Μέχρι τις 31/7/2017 κατατέθηκαν στις ελληνικές αρχές συνολικά 392 αιτήσεις. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες επαναπροώθησης στην Ελλάδα εξαρτώνται από τις ελληνικές αρχές».

Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου υποτάσσεται χωρίς την παραμικρή αντίσταση σε αποφάσεις που βλάπτουν τη χώρα – είτε στο οικονομικό πεδίο, είτε στο μεταναστευτικό. Απλώς κρύβουν κάθε φορά την αλήθεια.
Και δεν εννοούν να υψώσουν το ανάστημά τους και να πουν στους Ευρωπαίους ότι δεν θα δεχθούν ούτε έναν πρόσφυγα αν δεν ανοίξουν τα ταπεινωτικά κλειστά βόρεια σύνορα.
Διότι, ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν προβλέπει να κλείνουν τα σύνορα, άρα δεν μπορεί να εφαρμόζεται τμηματικά.
Οι επαναπροωθήσεις ξεκίνησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή και πληροφορηθήκαμε την είδηση επειδή ο κόσμος τόχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι – με μια συνέντευξη δηλαδή του υπουργού σε ξένο μέσο ενημέρωσης.
Την επομένη, βέβαια, ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στον Σκάι, αναφέρθηκε σε μικρό συμβολικό αριθμό.
Πλην, όμως, ο ίδιος ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Σπήγκελ στις 26 Μαρτίου, είχε δηλώσει πως «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω. Κάνω έκκληση στη νοημοσύνη της Ευρώπης»!
Στο ερώτημα του γερμανικού περιοδικού αν αποκλείει κατηγορηματικά την επιστροφή της εφαρμογής των κανόνων του Δουβλίνου, είχε απαντήσει: «Ναι, δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τους κανόνες του Δουβλίνου. Θέλω να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι δεν έχει να κάνει με πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους ή ότι δεν εκτιμούμε δεόντως τη βοήθεια της Γερμανίας. Απλώς, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην άφιξη άλλων προσφύγων. Μόλις σηκωθήκαμε. Μη μας κάνετε να σκοντάψουμε πάλι».

Είχε, ωστόσο, αφήσει ένα ανοιχτό παράθυρο, μιλώντας και τότε για «μια μικρή ομάδα, ως σύμβολο ότι δεν απορρίπτουμε τους κανόνες του Δουβλίνου εξ ολοκλήρου».
Συγγνώμη, αλλά σε ποιον και γιατί απολογείται;
Πολύ περισσότερο που η Ευρώπη έχει καθίσει πάνω στη συμφωνία με την Τουρκία (που η ίδια και πάλι ερήμην της Ελλάδας έχει συνάψει) και δεν επιτρέπει την αποσυμφόρηση των νησιών, των οποίων ο τουρισμός καταστρέφεται.
Στη συνέντευξη στο Σπήγκελ, ο κ. Μουζάλας το είχε ομολογήσει: «Έχουμε απευθύνει παράκληση προς την ΕΕ να μας επιτρέψει να απαλλάξουμε από κάποιο βάρος τα νησιά και να μεταφέρουμε περισσότερους πρόσφυγες σε κλειστές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Επ’ αυτού όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση».
Δηλαδή, η Ευρώπη απαξιοί να απαντήσει και αντ’ αυτού μας στέλνει και άλλους!
Ως γνωστόν, η απόφαση για επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016.
Επίσης τον Δεκέμβριο του 2016 (συνέντευξη στην «Αυγή της Κυριακής», 24 Δεκεμβρίου), ο κ. Μουζάλας είχε υποσχεθεί πως από τον Απρίλιο θα αρχίσει η αποσυμφόρηση των νησιών και η απομάκρυνση των προσφύγων με βάση τα νομικά δικαιώματά τους, ενώ παράλληλα θα ξεκινούσε και η εφαρμογή του πλάνου που προβλέπει 2.000 με 2.500 μετεγκαταστάσεις το μήνα σε χώρες της ΕΕ.
Μάλιστα!
Ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, ο κ. Μουζάλας παρουσίασε στη Βουλή το σχέδιο για την εξομάλυνση της κατάστασης στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από τους μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών – τότε για πρώτη φορά είχε παραδεχθεί πως ενώ πριν είχαμε 80% προσφυγικό, τώρα έχουμε 80% μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με εκείνο το σχέδιο (που έχει μείνει στα χαρτιά κοντά ένα χρόνο) θα γινόταν διαχωρισμός των στοιχείων με παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά από τους πρόσφυγες που είναι φιλειρηνικοί και φιλήσυχοι.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως είχαν περιγραφεί από τον υπουργό ήταν οι εξής:

- Τα νησιά θα εκκενωθούν από τους έχοντες «τρίπτυχα», δηλαδή εκείνους που δεν πρόκειται να πάνε στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους είναι ευάλωτοι, π.χ. Σύροι πρόσφυγες.

- Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα ανήλικα να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα.

- Θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στα νησιά, προκειμένου να εγκατασταθούν αλλού οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» (σ.σ. κατά δήλωση του κ. Μουζάλα) από τους παραβάτες-κακοποιούς που θα πρέπει να απομονωθούν σε κλειστούς χώρους. Όπως τόνισε, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα hot spots για τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού. Αντιθέτως, «διαιρεί» τον πληθυσμό για την αποτροπή εγκληματικών φαινομένων σε βάρος των φιλήσυχων προσφύγων.

- Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά.

- Θα ενισχυθεί η δύναμη της EASO.

- Θα ενισχυθούν οι επιτροπές προσφυγών με δικαστές

Ξαναμάλιστα!

Μας είχε μάλιστα πει ο κ. Μουζάλας ότι η κυβέρνηση κινείται με προγραμματισμό να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες 150 επιστροφές ημερησίως.

Μάλιστα, μάλιστα!

Στις 28 Δεκεμβρίου 2016, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην σύσταση της Επιτροπής για επαναπροωθήσεις, αποκαλώντας τη «ισορροπημένη». Όπως είχε πει, υπήρξε παρέμβαση στην Επιτροπή για να κοπούν διαθέσεις τύπου Ουγγαρίας που ήθελε, λέει, να μας επιστρέψει 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Και συνέχισε:

«Η Ε.Ε. είπε ότι για όποιον περάσει από την Τουρκία, ή από οπουδήποτε στην Ελλάδα μετά τις 15 Μάρτη και μετά περάσει στην Ευρώπη, αυτός υπό προϋποθέσεις επιστρέφεται. Αυτό έχει μια ισορροπία μέσα του. Είναι ένα κίνητρο να ανταποκριθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε στις υποχρεώσεις μας».

Έτσι κάνουν πάντα. Μετά από μια ήττα αναζητούν και προβάλλουν αυτό που κατά τη γνώμη τους είναι η «καλή πλευρά»!

Στο μεταξύ, από την 1η ως την 7η Αυγούστου στα νησιά του Αιγαίου πέρασαν 456 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ μόνο στις 28 Ιουλίου είχαμε 341 νέες αφίξεις, στις 26 Ιουλίου 112, στις 20 Ιουλίου 103, στις 18 Ιουλίου 251, στις 3 Ιουνίου 107 και ανάλογες ήσαν οι ροές και τον Μάιο και τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο έφτασαν 1.995 πρόσφυγες και μετανάστες (534 στη Λέσβο, 948 στη Χίο και 513 στη Σάμο) όταν τον Ιανουάριο ήρθαν 1.012 (456 στη Λέσβο, 324 στη Χίο και 232 στη Σάμο), τον Φεβρουάριο 699 (252 στη Λέσβο, 275 στη Χίο και 172 στη Σάμο), τον Μάρτιο 1.407 (336 στη Λέσβο, 824 στη Χίο και 247 στη Σάμο) και τον Απρίλιο 1.029 (281 στη Λέσβο, 505 στη Χίο και 243 στη Σάμο).

Σημειώστε τέλος ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έγιναν μόνο 35 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Κατόπιν όλων αυτών οι «συμβολικοί» λόγοι για την μη εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου ισχύουν αντιστρόφως.

Για να συνεννοούμαστε…

elzoni,gr