Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής.

Εχει τραγουδήσει μεγάλες επιτυχίες που έχουν αγαπηθεί από το κοινό, τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται μέχρι σήμερα στο ρεπερτόριο λαϊκών σχημάτων. «Παραμυθάκι μου», «Παποράκι του Μπουρνόβα», «Δελφίνι δελφινάκι», «Ενας πλάι στον άλλο», «Η γοργόνα», «Η δουλειά κάνει τους άντρες», «Ο Κουταλιανός», «Το παλιό ρολόι».
Ο Γιάννης Καλατζής, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές, πρώτο όνομα στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943 και εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι ως μέλος του γκρουπ Τρίο Μορένο. Λίγα χρόνια μετά ήρθε στην Αθήνα και αρχικά συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιώργο Μητσάκη.

Μετά τον Μητσάκη, ακολούθησαν συνεργασίες με τους πιο σημαντικούς λαϊκούς συνθέτες της εποχής. Τον Απόστολο Καλδάρα, τον Μπάμπη Μπακάλη, τον Κώστα Καπλάνη και τον Θόδωρο Δερβενιώτη, που του δίνει να ερμηνεύσει το τραγούδι «Τα χρυσά κλειδιά» σε στίχους του Κώστα Βίρβου.
Από το 1968-69 και μετά και μέχρι το 1976-77 συνεργάστηκε δισκογραφικά με τον Μάνο Λοΐζο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Γιώργο Κατσαρό και τον Πυθαγόρα, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, με τραγούδια κυρίως σε στίχους της Σώτιας Τσώτου αλλά και των Γιάννη Σπανού και Βασίλη Δημητρίου. Από το 1976 έως το 1981 τραγούδησε συνθέσεις του Νίκου Καρβέλα και του Τόλη Βοσκόπουλου, ενώ το 1985 συμμετείχε στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα για τον Μάνο Λοΐζο στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Από τότε μέχρι το 2003 επέλεξε συνειδητά την αποχή από τη δισκογραφία. Εκείνη τη χρονιά, όμως, επανήλθε με το διπλό cd με τίτλο «Τα αυθεντικά», ξανατραγουδώντας δικά του τραγούδια, καθώς και κάποια που είχαν περάσει στη δισκογραφία με άλλες φωνές.
Πολλές ήταν και οι συνεργασίες του με τραγουδιστές όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Πάριος, Λίτσα Διαμάντη κ.ά.
Η κηδεία του Γιάννη Καλατζή θα γίνει το Σάββατο 15 Ιουλίου στις 10.30 στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.