Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Οι ΗΠΑ «τράβηξαν το αυτί» της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

Φωτογραφία του Xristos Lalos.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου ποια είναι η άποψη της Ουάσινγκτον για την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας και το κατανοούμε και το σεβόμαστε. Οπότε ζητάμε από την
τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της».
«Αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, για πολλές θρησκείες. Γι’ αυτό θα ενθαρρύναμε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει», πρόσθεσε η Νάουερτ.
Να θυμίσουμε πως για ακόμα μια φορά η Τουρκία έγινε προκλητική καθώς προχθες προχώρησε σε μουσουλμανική προσευχή, παρουσία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίαςη οποία μάλιστα μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της χώρας.
Το περιστατικό καταδίκασε απερίφραστα με ανακοίνωσή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η απόπειρα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος προσβάλει τη διεθνή κοινότητα η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο:
«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.
Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.
Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».