Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Σοβαρότητα στην Κύπρο, προπαγάνδα στην Ελλάδα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Παρ’ όλα τα προβλήματα και τις εμπλοκές στο εθνικό θέμα – που πάντως στο εσωτερικό μέτωπο και παρά τις επιμέρους διαφωνίες των κομμάτων δεν αντιμετωπίζονται με ύβρεις, όπως χωρίς αμφιβολία θα συνέβαινε στην Ελλάδα – η Κύπρος έχει πλέον περάσει για τα καλά στην ανάπτυξη.
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα – με την ελληνική κυβέρνηση να ποιεί την νήσσαν – ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην πολύπαθη νήσο εκτιμάται θετικότερος του αναμενόμενου το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς υπολογίζεται στο 3,3%.
Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του
2017 είναι θετικός και υπολογίζεται σε +3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο +3,3%.
Όπως επίσης έγινε γνωστό η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», «Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο», «Κατασκευές» και «Μεταποίηση».
Μάλιστα, η πρόβλεψη του 3,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνά τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, καθώς το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου βλέπει για το 2017 ανάπτυξη της τάξεως του 3,1%, ενώ η Κομισιόν στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%.
Η κυπριακή πολιτική ηγεσία αντιμετώπισε με σοβαρότητα την κατάσταση, έδειξε αξιοπιστία και εργάστηκε για την ανόρθωση της Οικονομίας.
Μπορούν να πουν το ίδιο οι δικοί μας «κυβερνώντες» που κάθε τόσο «διαπραγματεύονται σκληρά» και πανηγυρίζουν για τις «νίκες» τους;
Προφανώς όχι, αν κρίνουμε τα από καταβυθισμένα στοιχεία της Οικονομίας μας – ακόμη και στον τουρισμό.
Αντίθετα, το μόνο που κάνουν είναι να παρουσιάζουν ψευδή στοιχεία και με αποσπασματικό τρόπο.
Και το κυριότερο: Δεν αισθάνονται καμιά ανάγκη να απολογηθούν για την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εξαιτίας των ψεμάτων, της προπαγάνδας και της ανικανότητάς τους.

elzoni.gr