Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Αλβανία - Εκλογές: Αποχή ρεκόρ στην μετά - Χότζα εποχή!

http://media1.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/11/edi-rama-oxi-stin-megali-alvania-1300-e1498413469927.jpg
Ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ, τοπική ώρα, η ψηφοφορία στις σημερινές εκλογές στην Αλβανία, που σημαδεύτηκαν από το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων. Η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει κατά μία ώρα την ψηφοφορία επικαλούμενη την αφόρητη ζέστη αλλά και την εορτή του μπαϊραμιού για τους μουσουλμάνους.
Ωστόσο ούτε αυτό φαίνεται να
βοήθησε στην προσέλευση των ψηφοφόρων καθώς όπως ανακοινώθηκε το βράδυ από την εφορευτική επιτροπή, το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 44%, το μικρότερο σε εκλογές στην μετά Χότζα Αλβανία.
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα τον Εντι Ράμα εμφανίζεται ως ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, καθώς προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει μεταξύ 45-49% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IPR Marketing. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδέχεται να έχει κερδίσει περισσότερες από 71 έδρες (εκ των συνολικά 140 εδρών του κοινοβουλίου), ωστόσο πρόκειται για μια έρευνα γνώμης κι όχι επίσημο αποτέλεσμα» επισήμανε εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Αντόνιο Νότο.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας προβλέπεται να συγκεντρώσει έως και 34% των ψήφων.
Στο μεταξύ, τα στελέχη της ελληνικής μειονότητας κατήγγειλαν κλίμα τρομοκρατίας και έκαναν λόγο για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τηλεοπτικό κανάλι της Αλβανίας, μετέδωσε την καταγγελία ότι ψηφοφόροι δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα στα κινητά τους προκειμένου να ψηφίσουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι τα μηνύματα αυτά φέρονται να έχουν αποσταλεί από εταιρεία στην Αθήνα.
Στο μεταξύ, αιματηρό επεισόδιο με έναν τραυματία από πυροβόλο όπλο, σημειώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Λέζα βορείως των Τιράνων ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία. Ένοπλοι πυροβόλησαν πολίτη, μέλος του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης»,  σε επεισόδιο που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.
Σε δηλώσεις του ο ιδρυτής του κόμματος  Ιλίρ Μέτα, ο οποίος έχει εκλεγεί από το κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατήγγειλε όσον αφορά στους δράστες ότι πρόκειται για τις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών, που όπως είπε ανήκουν, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα με τον οποίο πάντως το κόμμα του και ο ίδιος συγκυβέρνησαν την τελευταία θητεία.