Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Πολιτική ακαδημία της ΝΔ: Στα θρανία 750 «γαλάζια» στελέχη

http://media2.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/06/nd-politiki-akadimia-stelexon-1000.jpg
Η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών αποτελεί έναν καινοτόμο θεσμό στο χώρο της Ν.Δ., ο οποίος συμπληρώνει οκτώ μήνες λειτουργίας στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποσκοπεί στη διαρκή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος.
Στο διάστημα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί 11 και πλέον κύκλοι σεμιναρίων, στο πλαίσιο των οποίων έχουν επιμορφωθεί περισσότερα από 750 στελέχη σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πεποίθηση του ίδιου του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι μέσα από τη λειτουργία της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών «διαμορφώνεται ένα ισχυρό πολιτικό δυναμικό» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μια ομάδα στελεχών, ικανή να συνδράμει ουσιαστικά στη διεύρυνση της απήχησης του ιδεολογικού στίγματος και του προγραμματικού λόγου της παράταξής μας», όπως είχε επισημάνει ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε τον περασμένο Ιανουάριο με τους καθηγητές της Πολιτικής Ακαδημίας, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους και συζήτησε μαζί τους για την πρόοδο, αλλά και για τους στόχους του εγχειρήματος.
Η διαβεβαίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει κατηγορηματική σε ό,τι αφορά το κόμμα του: «Οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ανάδειξης και επιμόρφωσης στελεχών δεν θα σταματήσουν». Διότι, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «όλοι μας οφείλουμε να εργαστούμε για να φέρουμε μια νέα εποχή στην πολιτική ζωή του τόπου».
Η λειτουργία της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών συνδέεται με την έμφαση που δίνει η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνεχή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού και στην ποιοτική ενίσχυση του δημόσιου λόγου των στελεχών του κόμματος.
Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν στην έως σήμερα συμμετοχή, η απήχηση είναι πολύ σημαντική. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 11 κύκλοι (3 στην Αθήνα, 2 στο Ηράκλειο, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, στη Λαμία, στη Λάρισα, στην Πάτρα, στην Καλαμάτα και στην Κομοτηνή), στους οποίους συμμετείχαν περισσότερα από 750 στελέχη.
politiki-akadimia-nd-1-1 Πολιτική ακαδημία της ΝΔ: Στα θρανία 750 «γαλάζια» στελέχηΗ δράση θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του καλοκαιριού οπότε προγραμματίζεται η διεξαγωγή ενός διημέρου στην Αθήνα, εκτός των γραφείων του κόμματος, στα πρότυπα των summer school, αλλά και στην Κρήτη.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια στο πλαίσιο της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με τα κυρίαρχα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας. Οι κύριες θεματικές ενότητες αφορούν στα εξής πεδία:
● Ιδεολογία – Η πρόταση διακυβέρνησης της Ν.Δ.
● Οικονομία – Ανάπτυξη – Επιχειρηματικότητα.
● Εξωτερική πολιτική – Εθνικά θέματα – Ε.Ε. – Διεθνές περιβάλλον.
● Δημόσια Διοίκηση – Αυτοδιοίκηση.
● Παιδεία – Υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη – Εργασία – Περιβάλλον – Αγροτικός τομέας.
● Ηγεσία – Λήψη αποφάσεων – Διαχείριση κρίσεων.
● Πολιτική επικοινωνία και στρατηγική – Τεχνικές πολιτικής επικοινωνίας.

«Η Ν.Δ. διαμορφώνει πολιτικά στελέχη τα οποία θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν πειστικά και αποτελεσματικά τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του κόμματος στο κεντρικό και σε επιμέρους περιβάλλοντα (επιστημονικό, επαγγελματικό, παραγωγικό, συνδικαλιστικό κ.λπ.).
Αλλά και πολιτικό δυναμικό το οποίο θα συνεπικουρεί αποτελεσματικά και πειστικά για τη διεύρυνση της απήχησης του ιδεολογικού στίγματος και του προγραμματικού λόγου της παράταξης», επισημαίνουν αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες, δίνοντας το στίγμα των στοχεύσεων της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών.
Σκοπός της είναι να παρέχει στο στελεχικό δυναμικό υψηλού επιπέδου επιμόρφωση. «Να διαμορφώσει στελέχη υψηλής εξειδίκευσης, να εμπλουτίσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων σε ζητήματα που σχετίζονται με το σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις κατάλληλες θεωρητικές και πρακτικές μεθόδους προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό το περιβάλλον και να συμβάλει στην ομοιογένεια του πολιτικού λόγου των στελεχών που εκφράζουν τις θέσεις του κόμματος σε οποιοδήποτε επίπεδο», προσθέτουν στην Πειραιώς.
Σημειώνεται πως η Πολιτική Ακαδημία απευθύνεται όχι μόνο σε κομματικά στελέχη αλλά και σε πρόσωπα μη ενταγμένα αμιγώς στην κομματική οργάνωση, που ενεργοποιούνται πολιτικά, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό της απαρτίζεται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, πανεπιστημιακούς καθηγητές, ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες με υψηλού επιπέδου τεχνοκρατική κατάρτιση και εμπειρία σε τομείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Το επόμενο στάδιο λειτουργίας της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών προβλέπει τη διεύρυνση της συνεργασίας της με τους τομείς και τις γραμματείες του κόμματος, με επιστημονικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη νεολαία, ενώ θα διοργανώνει κάθε χρόνο σεμινάρια, ημερίδες και επιστημονικές διαλέξεις, με σκοπό τη διαρκή κατάρτιση, εκπαίδευση και ενημέρωση των συμμετεχόντων.
Η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και λειτουργεί υπό την εποπτεία του γραμματέα της Π.Ε. Λευτέρη Αυγενάκη και την ευθύνη του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Χρήστου Ταραντίλη.
akadimia-ND-2 Πολιτική ακαδημία της ΝΔ: Στα θρανία 750 «γαλάζια» στελέχη

ZWRAS-130x140 Πολιτική ακαδημία της ΝΔ: Στα θρανία 750 «γαλάζια» στελέχηΟδυσσέας Ζώρρας*: «Πολύ σηµαντική προσπάθεια»

«Η σειρά αυτή των µαθηµάτων της Ν.∆. έχει ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα προς ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο την έχει αγκαλιάσει µε µεγάλη επιτυχία. Είναι µια πολύ σηµαντική προσπάθεια και µακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες. Είµαι ιδιαίτερα χαρούµενος που έχω  συµβάλει κι εγώ στην επιτυχία της». * Πρύτανης Πανεπιστηµίου Κρήτης

Λευτέρης Αυγενάκης*: «Προτεραιότητα η επιμόρφωση»

«Η επιμόρφωση των στελεχών μας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για εμάς. Η Ν.Δ., ως ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κόμμα, αντιλαμβανόμενη την πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις της εποχής λειτουργεί την Πολιτική Ακαδημία Στελεχών με στόχο την επιμόρφωση του πολιτικού-στελεχικού δυναμικού ούτως ώστε να αποκτήσει υψηλό βαθμό εξειδίκευσης στα κυρίαρχα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, αλλά και ως εργαλείο που θα ενισχύσει ποιοτικά το δημόσιο λόγο των στελεχών του κόμματος και θα βοηθήσει στην εμβάθυνση της σκέψης τους». * Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου

Χρήστος Ταραντίλης*: «Στρατηγικός στόχος για εμάς»

TARANTILHS-130x140 Πολιτική ακαδημία της ΝΔ: Στα θρανία 750 «γαλάζια» στελέχη«Η Πολιτική Ακαδημία λειτουργεί με σκοπό την επίτευξη ενός από τους σημαντικότερους στρατηγικούς στόχους της Ν.Δ., τη συνεχή ανάπτυξη των στελεχών της μέσω της εκπαίδευσής τους. Τα στελέχη αποτελούν τον πολυτιμότερο πόρο της, την πηγή δημιουργίας μοναδικών ικανοτήτων και πλεονεκτημάτων της έναντι των πολιτικών ανταγωνιστών». * Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Συστημάτων Λήψης Αποφάσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δρ. Μιχάλης Αργυρού*: «Καινοτόμος δράση»

ARGYROY-130x140 Πολιτική ακαδημία της ΝΔ: Στα θρανία 750 «γαλάζια» στελέχη«Η Πολιτική Ακαδημία είναι μια πρωτοποριακή, καινοτόμος δράση που εμπλουτίζει τις γνώσεις και τον πολιτικό λόγο των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με αντικειμενικά δεδομένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Ταυτόχρονα, αποτελεί άμεσο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του κόμματος της Ν.Δ. και της κοινωνίας των πολιτών, που βοηθά σημαντικά στην κατανόηση των κοινωνικών συνθηκών, απόψεων και προτεραιοτήτων υπό τις οποίες ασκείται η πολιτική δραστηριότητα σήμερα στην Ελλάδα. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η Πολιτική Ακαδημία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού διοργανώθηκε σε πολλά μέρη της Ελλάδας προσελκύοντας πάντοτε μεγάλη συμμετοχή. Η συμμετοχή μου στην Ακαδημία αποτελεί ξεχωριστή και ιδιαίτερα τιμητική εμπειρία». * Αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών, Cardiff University

Βασίλειος Φεύγας*: «Απαραίτητο βήμα για όλα τα κόμματα»

FEYGAS-130x140 Πολιτική ακαδημία της ΝΔ: Στα θρανία 750 «γαλάζια» στελέχη«Η εκπαίδευση των πολιτικών στελεχών είναι το απαραίτητο βήμα ώστε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να μετασχηματιστούν σε σύγχρονα και ευρωπαϊκά. Συνεπώς, είναι θετικό γεγονός η δημιουργία της Πολιτικής Ακαδημίας στη Νέα Δημοκρατία, η οποία τελεί και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως επίσης είναι θετικό το γεγονός ότι σε κάθε πόλη όπου έχει διεξαχθεί η Πολιτική Ακαδημία βρίσκεις νέα πρόσωπα, τα οποία θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της ανανέωσης της πολιτικής ζωής και έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στον τόπο σε μια περίοδο κρίσιμη και δύσκολη για την Ελλάδα.»
* Πολιτικός Επιστήμονας – Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας
Οδυσσέας Ζώρας*: «Πολύ σημαντική προσπάθεια»

«Η σειρά αυτή των μαθημάτων της Ν.Δ. έχει ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα προς ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο την έχει αγκαλιάσει με μεγάλη επιτυχία. Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχω συμβάλει κι εγώ στην επιτυχία της». * Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης

Γιάννης Οικονόμου*: «Έμφαση στην αξία του ανθρώπινου δυναμικού»

OIKONOMOY-130x140 Πολιτική ακαδημία της ΝΔ: Στα θρανία 750 «γαλάζια» στελέχη«Δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αξία του ανθρώπινου δυναμικού προχωρήσαμε στην ίδρυση της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας η οποία λειτουργεί με επιτυχία από τον περασμένο Νοέμβριο. Στην εποχή μας η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού είναι μια πάγια πρακτική και εφαρμόζεται παντού στην αγορά, τις επιχειρήσεις, τις οργανώσεις πολιτών. Είναι αυτονόητο για ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα να φροντίζει για τη συνεχή και διαρκή επιμόρφωση των στελεχών του. Η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενίσχυσης γνώσεων και βοηθάει ουσιαστικά τα στελέχη στην υποστήριξη του πολιτικού και προγραμματικού λόγου της παράταξης τόσο στα ΜΜΕ όσο και σε επιμέρους περιβάλλοντα επιστημονικά, κοινωνικά και επαγγελματικά». * Πρώην γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας

Μηνάς Παπαδάκης*: «Πρωτοποριακή κίνηση»

PAPADAKHS-130x140 Πολιτική ακαδημία της ΝΔ: Στα θρανία 750 «γαλάζια» στελέχη«Η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών της Ν.Δ. αποτελεί μία πρωτοποριακή κίνηση στον τομέα της επιμόρφωσης και της ανάπτυξης αξιόμαχων κομματικών στελεχών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η διαδικασία τελεί υπό την άμεση εποπτεία του προέδρου του κόμματος. Τα αποτελέσματα από τις πρώτες διοργανώσεις είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Η αποδοχή από τα στελέχη της Ν.Δ. ήταν εντυπωσιακή, όπως αποδεικνύεται από την αθρόα προσέλευση αλλά και την ενεργό συμμετοχή των στελεχών στη διαδικασία. Το επίπεδο των σεμιναρίων επίσης ήταν πάρα πολύ υψηλό, με άριστους εισηγητές, τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από την αγορά. Παράλληλα η θεματολογία κάλυπτε όλα τα σημαίνοντα τρέχοντα ζητήματα. Ευελπιστούμε ότι ο θεσμός αυτός θα καθιερωθεί και θα επεκταθεί γεωγραφικά σε όλες τις μεγάλες πόλεις, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη δημιουργία ικανών και ποιοτικών στελεχών». * Χρηματιστής, MBA, DIC.

Δρ. Σωτήρης Σέρμπος*: «Στοχευμένο πολυεργαλείο»

sERMPOS-130x140 Πολιτική ακαδημία της ΝΔ: Στα θρανία 750 «γαλάζια» στελέχη«Σε μία εποχή όπου οι δυνάμεις της αλλαγής είναι πιο έντονες από τις δυνάμεις της συνέχειας, η ίδρυση και η λειτουργία της Πολιτικής Ακαδημίας συμβάλλει δημιουργικά στην κατεύθυνση συστηματικής αλληλοτροφοδότησης με το στελεχικό δυναμικό της παράταξης. Περί του σκέλους της εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ άλλων, η Ακαδημία συνεισφέρει στην αποτύπωση της ψύχραιμης και ρεαλιστικής ανάγνωσης της πραγματικότητας. Αναδεικνύοντας πως ένα πολύ μεγάλο μέρος της δουλειάς που αφορά στο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής, σχετίζεται και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαχείριση της δυνατότητας που έχει η κάθε χώρα στο εσωτερικό της προκειμένου να διαμορφώσει μια πολιτική. Ως πολιτικός οργανισμός με εθνικά χαρακτηριστικά, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να αναζωογονεί και το τι είναι αλλά και το τι μπορεί να κάνει. Επ’ ωφελεία του τόπου και των εθνικών του συμφερόντων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Πολιτική Ακαδημία θα συνεχίσει να αποτελεί ένα στοχευμένο πολυεργαλείο για τη διαρκή κατάρτιση και επιμόρφωση του πλέον πολύτιμου συστατικού της παράταξης, του ανθρώπινου κεφαλαίου της». *Επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής ΔΠΘ.
Απόστολος Χονδρόπουλος
achondropoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής