Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Έρχεται καύσωνας τύπου… 2007 με 43 βαθμούς

http://media1.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/06/paralia-kafsonas-1000.jpg
Τετραήμερος ισχυρός καύσωνας, που ανάλογό της έχει να δει η χώρα από τον Ιούνιο του 2007, έρχεται από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή.
Σταθερά πάνω από 40 βαθμούς θα κυμαίνεται η θερμοκρασία για το τετραήμερο αυτό και τοπικά θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε
η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Τρία 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι… άγριες διαθέσεις του καιρού, η ΕΜΥ εφιστά την προσοχή των πολιτών για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το έκτακτο δελτίο της ξεκινά από την Τετάρτη που ο υδράργυρος θα βρίσκεται στους 39οC.
Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 42οC, ωστόσο, τοπικά πιθανώς θα αγγίξει και τους 43οC. Οπως εξηγεί, κατά τόπους επηρεάζουν διάφορα συστήματα του καιρού, όπως ο αέρας, και ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Αργους την Κυριακή και ενώ η γενική εικόνα ήταν στους 36οC, το θερμόμετρο ανέβηκε στους 38οC έπειτα από την «επέλαση» βορειοδυτικού ανέμου.
Οι περιοχές στις οποίες θα χτυπήσει κόκκινο η θερμοκρασία, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, το εσωτερικό της Πελοποννήσου, από την Τρίπολη και ανατολικότερα, καθώς και ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως είναι οι Σέρρες. Σε αυτές τις περιοχές το θερμόμετρο την Πέμπτη και την Παρασκευή θα δείξει ακόμη και 43οC.
Το θετικό στοιχείο, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, είναι ότι τις ημέρες που οι θερμοκρασίες θα είναι μεταξύ 40οC και 42οC, η υγρασία θα είναι σχετικά χαμηλή, δηλαδή στο 25% – 30%. Αυτό σημαίνει ότι η αίσθηση της ζέστης θα είναι πάνω κάτω το ίδιο με την τιμή που θα γράφει το θερμόμετρο. Εάν η υγρασία ήταν στο 40%, όπως έγινε στη Βόρεια Ευρώπη, η αίσθηση της ζέστης θα ήταν μεγαλύτερη των 40οC και των 42οC.
Το κύμα καύσωνα πάντως που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό είναι μέρος του καύσωνα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οπως εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς, έχει κάπως διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, ωστόσο, πρόκειται για την ίδια θερμή εισβολή στην Ευρώπη, η οποία κινήθηκε ανατολικότερα και φτάνει στην Ελλάδα.

Ανάλογες ζέστες για το μήνα Ιούνιο έχει να ζήσει η χώρα μας εδώ και 10 χρόνια, από το 2007. Τον Ιούνιο του 2007 στο Θησείο η θερμοκρασία είχε αγγίξει τους… 44οC.
Η Κυριακή, κατά την οποία, επίσης, θα σημειωθούν 40άρια, είναι και η τελευταία ημέρα του καύσωνα, καθώς από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα πέσει στους 34οC με 36οC....

eleftherostypos.gr