Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Σε βαρύ κλίμα... Αγιαξ VS Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον τίτλο του Europa (21:45)

http://www.newsit.gr/files/Image/2017/05/23/resized/UNITED_AJAX_621_355.jpg
 Δύο από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κοντράρονται απόψε στις 21:45 (EΡΤ1/COSMOTESPORTS1) στον τελικό του Europa League, σε βαρύ πάντως κλίμα ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ.
Ο Αγιαξ των οκτώ ευρωπαϊκών τίτλων αντιμετωπίζει ως τυπικά γηπεδούχος τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των πέντε ευρωπαϊκών τίτλων στο «Friends Arena» της Στοκχόλμης. Πριν από την αναμέτρηση θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των «θυμάτων» της επίθεσης στη βρετανική πόλη.



Ο Αγιαξ βρέθηκε για τελευταία φορά στην κορυφή της Ευρώπης τη δεκαετία του 1990 και φιλοδοξεί να επιστρέψει στηριζόμενος στη συνταγή που τον έκανε διάσημο στον πλανήτη: στα θαυματουργά πιτσιρίκια του!

Θα τα καταφέρει άραγε η πιο νεανική ομάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

Μεγάλος απόντας του τελικού είναι ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς της Γιουνάιτεντ. Μάλιστα όταν ο Σουηδός στέφθηκε πρωταθλητής Ολλανδίας με τον Αγιαξ το 2002, σχεδόν όλοι οι παίκτες του «Αίαντα» που θα αγωνιστούν στον τελικό δεν είχαν πάει ακόμα σχολείο ή ήταν μαθητές δημοτικού!

Παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 1993 έως το 1999 με... βετεράνο τον 31χρονο Λάσε Σένε. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις διάσημες ακαδημίες του συλλόγου, όχι όμως και ο Αντρέ Ονανά. Ο βασικός γκολκίπερ του Αγιαξ και αντικαταστάτης του Κάσπερ Σίλεσεν είναι μόλις 21 ετών, όμως αποκτήθηκε στα 20 από τη Μπαρτσελόνα, με την οποία διέπρεψε στο Youth League, αλλά φαίνεται πως δεν υπήρχε χώρος στην πρώτη ομάδα.

Η Γιουνάιτεντ έχει το δικό της «φυντάνι», τον Μάρκους Ράσφορντ που εμφανίστηκε πέρυσι από το... πουθενά και θεωρείται πλέον βασικός. Απόντος του Ιμπραϊμοβιτς, ο 19χρονος επιθετικός θεωρείται μάλιστα «αιχμή του δόρατος» από τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος θέλει να πανηγυρίσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής των «Κόκκινων Διαβόλων».

 Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη επιστροφή, ενώ σε πρακτικό επίπεδο θα επαναφέρει τη Γιουνάιτεντ στα «σαλόνια» του Champions League. Ο νικητής κερδίσει μια θέση στη διοργάνωση των πρωταθλητών, κάτι που χρειάζεται επειγόντως η Μάντσεστερ που κατετάγη μόλις 6η στην Premier League.

Αντίθετα, ο Αγιαξ θα συμμετάσχει στους προκριματικούς ως δεύτερος του πρωταθλήματος Ολλανδίας. Πρώτος τελικός για τον τεχνικό του Αγιαξ, Πίτερ Μπος, ο οποίος αναζητά την πρώτη διάκριση της προπονητικής του καριέρας! Εως τώρα έχει να επιδείξει μόνο ένα πρωτάθλημα ερασιτεχνών (!) με την Απελντόορν το 2002.

Εκτός από τον τραυματία Ζλάταν, θα απουσιάσουν ακόμα οι Ρόχο, Γιανγκ, Σο από τη Γιουνάιτεντ, ενώ μοναδικός τιμωρημένος είναι ο Φίερχεφερ. Ετσι, ο Αγιαξ χάνει τον έναν από τους δύο γεννηθέντες τη δεκαετία του 1980 που υπολογίζονται ως βασικοί! Ο έτερος είναι ο Λάσε Σένε. Ολοι οι υπόλοιποι έχουν γεννηθεί από το 1992 και μετά!

Το «Friends Arena»

Πανέμορφο και υπερσύγχρονο στάδιο, που αποπερατώθηκε το 2012 και στις 25 Οκτωβρίου η Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας έκοψε την κορδέλα. Η χωρητικότητά του είναι 50.000 θεατές, αλλά ξεπερνά τους 70.000 σε συναυλίες καθώς από την αρένα του έχουν περάσει ο Μπρους Σπρίνγκστιν, οι AC/DC και μόλις πριν από 2 εβδομάδες οι Depeche Mode.

Η τοποθεσία του είναι ειδυλλιακή, ακριβώς δίπλα στη λίμνη Rastasjon. Είναι έδρα της ΑΪΚ Στοκχόλμης (με μέσο όρο 21.000 εισιτηρίων!) και της εθνικής Σουηδίας. Διαθέτει πάρκινγκ για 300 πούλμαν και 4.000 αυτοκίνητα, παρότι στα 700 μέτρα υπάρχει σταθμός του τρένου.

Γύρω από το γήπεδο έχουν κατασκευαστεί πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, γραφεία και συνεδριακά κέντρα, ενώ από το 2015 λειτουργεί το μεγαλύτερο Mall της Σουηδίας με 240 καταστήματα.

Τέλος ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα είναι ο «άρχοντας» του τελικού. Για τον 41χρονο Σλοβένο από το Κόπερ αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, αφού δεν έχει διευθύνει ποτέ τελικό εκτός από έναν στο Ευρωπαϊκό Ελπίδων πριν από 10 χρόνια (Ολλανδία-Σερβία 4-1).

Η χρυσή βίβλος του Europa League
2010 Αμβούργο : ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Φούλαμ 1-1 (2-1 στην παράταση)

2011 Δουβλίνο : ΠΟΡΤΟ-Μπράγκα 1-0

2012 Βουκουρέστι: ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Αθ.Μπιλμπάο 3-0

2013 Αμστερνταμ : ΤΣΕΛΣΙ-Μπενφίκα 2-1

2014 Τορίνο : ΣΕΒΙΛΗ-Μπενφίκα 0-0 (4-2 στα πέναλτι)

2015 Βαρσοβία : ΣΕΒΙΛΗ-Ντνίπρο 3-2

2016 Βασιλεία : ΣΕΒΙΛΗ-Λίβερπουλ 3-1

2017 Στοκχόλμη : Αγιαξ-Μάντσεστερ Γ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ