Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Νικολάου Βούτση με την πρώην Πρόεδρο της Αργεντινής Cristina Fernandez de Kirchner

Εμφάνιση 040A7680.jpg

Τα κοινά ιστορικά βιώματα στους αγώνες για δημοκρατία και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τις δύο χώρες, καθώς και τους δεσμούς φιλίας και συναντίληψης μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αργεντινής, επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής κυρία Cristina Fernandez de Kirchner, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο
Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Αργεντινής κ.κ. Γεώργιος Ντζιμάνης και Γεώργιος Ουρσουνίδης, αντίστοιχα, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου.
Ο κ. Βούτσης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία της κυρίας Kirchner στην Ελληνική Βουλή, διότι για αρκετά χρόνια μέχρι πρόσφατα, ως Πρόεδρος της Αργεντινής, «είχε μια σημαντική παρουσία τόσο στις διεθνείς εξελίξεις όσο και στα μέτωπα των κοινωνικών αγώνων στην ίδια τη χώρα της». Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, οι δύο χώρες και οι λαοί τους «έχουν για δεκαετίες ισχυρότατους δεσμούς φιλίας και συναντίληψης και για τη διεθνή κατάσταση και για την ειρήνη και για την πρόοδο των λαών. Η Αργεντινή είναι μια μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με μεγάλο οικονομικό βάθος, η οποία συμμετέχει και στους G20. Υπήρξε επίσης μια χώρα, όπως και η Ελλάδα, που βίωσε τη δραματική εμπειρία της δικτατορίας, όπως επίσης και τη δραματική εμπειρία επαναλαμβανόμενων καταστάσεων χρεοκοπίας σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η χώρα μας, με το γεωστρατηγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται, υπήρξε θύμα μιας επτάχρονης δικτατορικής κυριαρχίας πριν από 50 χρόνια και επίσης πρόσφατα για οκτώ χρόνια, ήδη, είναι σε μια κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας και άρα οι εμπειρίες των δύο χωρών είναι και σε αυτά τα ζητήματα παραπλήσιες και συγγενικές».
Υποδεχόμενος την κυρία Kirchner, σε πιο προσωπικό τόνο, ο κ. Βούτσης την ευχαρίστησε «για τη χθεσινή παρουσία της σε ένα από τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας ως προς αυτό το ζήτημα». Παράλληλα της έκανε γνωστό ότι ο ίδιος συμμετείχε πριν από αρκετά χρόνια, ως επικεφαλής της νεολαίας του κόμματός του, «στη διαδήλωση που είχε γίνει μπροστά στο Χίλτον με ένα μεγάλο happening, την ώρα που εξελισσόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή το ’78, όπου ντυμένοι άλλοι στρατιωτικά κι άλλοι ως ποδοσφαιριστές, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, τότε, για αλληλεγγύη και δημοκρατία στην Αργεντινή».
Η κυρία Cristina Fernandez de Kirchner, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και όλους τους παρευρισκόμενους οι οποίοι εκπροσωπούν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η τελευταία φράση του κ. Βούτση τη «σημάδεψε στην καρδιά, διότι ήταν πολύ σημαντική η υποστήριξη προς τον λαό της κατά της δικτατορίας με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978». Επίσης γνωστοποίησε ότι λίγες μέρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής με μια απόφαση, η οποία πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα, πήγε τη χώρα της αρκετά χρόνια πίσω.
Όπως ανέφερε: «Το Ανώτατο Δικαστήριο στη χώρα μου πήρε ακριβώς μια απόφαση που παραβιάζει το Σύνταγμα. Παραβιάζει όλες τις δημοκρατικές αρχές και με αυτήν την απόφαση θέτει σε ελευθερία πάνω από επτακόσια άτομα, πρωταίτιους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οι οποίοι βασάνισαν άτομα, παραβίασαν νόμους, παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό πρέπει να το ξέρει η Διεθνής Κοινότητα. Και επίσης να ξέρει ότι η δικτατορία, η οποία ξεκίνησε το 1976 στη χώρα μου, δεν έπληξε μόνο τον λαό μου, αλλά έπληξε και ανθρώπους από άλλες χώρες, όπως Γαλλίδες καλόγριες, Ιταλούς και άτομα άλλων εθνικοτήτων. Και επαναλαμβάνω ότι είναι κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια απόφαση η οποία στρέφεται κατά της ίδιας της ανθρωπότητας, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ούτε δεξιών ούτε αριστερών, αλλά για όλους τους ανθρώπους». 
Μιλώντας για τις ομοιότητες που έχουν οι δύο χώρες, τη δικτατορία και την οικονομική χρεοκοπία, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Βούτσης, προσέθεσε και το βίωμα της Αργεντινής, το 1982, τον πόλεμο στις Guerra de las Malvinas (Νήσους Φώκλαντ), που ουσιαστικά οδήγησε στην πιο γρήγορη πτώση της δικτατορίας στη χώρα της, όπως είπε, αλλά άφησε πολλούς αγνοούμενους, πολλά θύματα και βεβαίως αμέσως μετά, το 2001, είχαν τη χρεοκοπία.
Ακόμη, αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψή της σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών: «Χθες, εδώ στην Ελλάδα, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω μια άλλη ανθρώπινη τραγωδία, μια άλλη ανθρώπινη καταστροφή, την οποία δεν βιώσαμε στην Αργεντινή, στη Ν. Αμερική. Είδα πρόσφυγες. Τους επισκέφθηκα ως μια μαρτυρία απέναντι σε όλον τον κόσμο και επίσης για να μπορέσω να δείξω τον ρόλο που έχει η Ελλάδα υπέρ των προσφύγων, τον ρόλο που έχει η Ελλάδα υποδεχόμενη και βοηθώντας τους ανθρώπους αυτούς. Η Ελλάδα, παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα, και προσπαθώντας να ανασυγκροτηθεί οικονομικά, προσπαθεί να προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στους ανθρώπους αυτούς. Είναι χιλιάδες άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν τις χώρες τους, θύματα πολέμου, καθώς και θύματα θρησκευτικών αναταραχών».
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι δυστυχώς Ελλάδα και Αργεντινή μοιάζουν ιστορικά και στην τρίτη περίπτωση, του πολέμου στον οποίο αναφέρθηκε η κυρία Kirchner, «διότι στην Ελλάδα η δικτατορία έπεσε μετά από την τραγωδία της κατάληψης ενός μέρους της Κύπρου, το 1974, που ήταν το σημείο μετά από το οποίο δεν μπορούσε να κρατηθεί η δικτατορία στην εξουσία».
Όσον αφορά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «που είναι πάντοτε στην ατζέντα όλων των χωρών που ομνύουν στην ειρήνη και στη δημοκρατία», ο κ. Βούτσης υπογράμμισε «ότι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη και η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης κάθε λαού, είναι οργανικά στοιχεία στην καρδιά του αγώνα για τη δημοκρατία, κάθε στιγμή, τώρα και στο μέλλον».

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης