Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Μνημόνιο Συνεργασίας των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Σερβίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας


final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
Αθήνα, 10 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το άριστο επίπεδο στις σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και τη βούληση περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των Κοινοβουλίων των δύο χωρών επαναβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Maja Gojkovic. Κατά τη συνάντηση υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η σύσταση κοινής διακοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η Πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας
ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, σε ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψής του στο Βελιγράδι, στα τέλη του 2016. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης στην Αθήνα μετά τη θεσμοθέτηση του πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος στη Σερβία, όπως η κ. Gojkovic τόνισε.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σερβίας κ. Μαρία Τριανταφύλλου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στη χώρα μας κ. Dusan Spasojevic.
Καλωσορίζοντας την κ. Gojkovic, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που έχουμε κοντά μας την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, διότι, πραγματικά, μας συνδέει μια πολύ ισχυρή σχέση ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια, όπως και ανάμεσα στις δύο χώρες, μια σχέση που αναβαθμίζεται συνεχώς, σε όλα τα επίπεδα. 
Σήμερα, θα υπογράψουμε ένα Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια.
Βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Σερβίας, στην ενταξιακή της διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε πάρα πολύ να είμαστε από κοινού οι δύο χώρες, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μέσα σε αυτή την υπερεθνική ένωση, έτσι ώστε να εργαστούμε για να έχει μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπάρξει ένας νέος συσχετισμός δυνάμεων, ώστε να είναι λαμπρό αυτό το μέλλον». 
 
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας δήλωσε: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Πρόεδρε, για τα ωραία σας λόγια και το καλωσόρισμά σας. Χαίρομαι πάρα πολύ που η πρόσκλησή σας μπόρεσε να υλοποιηθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από τη δική σας επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Σερβίας. Και αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι υπάρχει κοινή επιθυμία και από τις δύο πλευρές για μια καλή και συνεχή συνεργασία. Και φυσικά σημαντικός είναι ο ρόλος των δύο Κοινοβουλίων τα οποία εκπροσωπούν τους πολίτες μας.
Στη συνάντησή μας στο Βελιγράδι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε και ν’ αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Το 2012, άλλωστε, υπογράψαμε τη Συμφωνία Φιλίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα θα υπογράψουμε μια Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων. Θα συσταθεί μια κοινή επιτροπή που θα ασχολείται με τα θέματα στα οποία θα συνεργάζονται τα δύο Κοινοβούλια σε όλους τους τομείς.
Με τη σημερινή μας συνάντηση η διμερής συνεργασία παίρνει μια πιο συγκεκριμένη μορφή, διότι η καλή συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων αποτελεί συνέχεια αυτής μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, όπως άλλωστε έχει υπογραμμίσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του. Όπως γνωρίζετε, κατά την επίσκεψη αυτή αποφασίστηκε η ίδρυση Ανώτερου  Συμβουλίου Συνεργασίας και μάλιστα η πρώτη συνεδρίασή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.    
Η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας δίνει την ευκαιρία στα Κοινοβούλια, τα οποία εκπροσωπούν τους πολίτες τους, να μπορούν να παρακολουθούν τη συνεργασία των Κυβερνήσεων τους και να δουλέψουν από κοινού σε όλους τους τομείς με σκοπό να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των χωρών τους.
Η επίσκεψή μου έχει και μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς είναι η πρώτη συνάντηση Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας στην Ελλάδα - λαμβάνοντας υπόψη ότι η τελευταία επίσκεψη ήταν το 1991- από τότε δηλαδή που στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας υπάρχει το πολυκομματικό σύστημα. Πραγματικά, η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας είναι ιστορική, άλλωστε φέτος είναι η επέτειος των 35 χρόνων από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας».
 
Το απόγευμα η κ. Maja Gojkovic θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σερβίας και με εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, σε αίθουσα του κτηρίου της Βουλής.
Η κ. Gojkovic θα παραστεί αύριο το πρωί στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Γερουσίας, ενώ θα παραστεί επίσης στην έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής το μεσημέρι.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα, η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ αύριο θα ξεναγηθεί και στο Βυζαντινό-Χριστιανικό Μουσείο.