Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

.Ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου Δημότη Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Με ιδιαίτερη  λαμπρότητα και συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των δικαστικών αρχών, πραγματοποιήθηκε στο Ξυλόκαστρο, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, κατά την εορτή του Πολιούχου της πόλης  Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, η τελετή ανακηρύξεως  της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  προσήλθε –συνοδεία της συζύγου
του κας Βλασίας Παυλοπούλου- αποδεχόμενος την πρόσκληση που απεύθυνε ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος, προκειμένου να παραστεί στην τελετή ανακηρύξεως του σε επίτιμο δημότη του Δήμου και παραλλήλως να συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της ημέρας.

Κατά την άφιξή του στον ιστορικό  Ι.Ν. του Αγ. Βλασίου, τον  Πρόεδρο υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος,  ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης,  και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ενώ απέδωσαν τιμές αγήματα του Στρατού και της Αεροπορίας.


Ακολούθησε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ  και συνλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσόστομου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστό-μου, Σύρου κ. Δωρόθεου  και του Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας,  του  Υφυπουργού  κ. Τ. Κουίκ,  του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη, των Βουλευτών του Νομού κ.κ. Γ.Ψυχογιού, Μ. Θελερίτη, Γ. Τσόγκα και Χρ. Δήμα, του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ν. Σακελλαρίου, του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Π. Καλλίρη, των Δημάρχων του Νομού κ.κ. Αλ. Πνευματικού, Γ. Γκιώνη, Σπ. Σταματόπουλου και Κ. Καλαντζή, των  Υποστρατήγων κ. Σ. Τσερπέ – Επιτελάρχη Α.Σ.Δ.Υ.Σ. ως εκπροσώπου Γ.Ε.ΕΘ.Α. και κ. Δ. Τριγώνη -Αστυνομικού Διευθυντή Πελοποννήσου, καθώς και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Τη  Θ. Λειτουργία ακολούθησε  Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στους δρόμους της πόλης και αφού ολοκληρώθηκε, ο Εξοχότατος κ. Πρόεδρος μετέβη  στο Δημαρχείο της πόλης, όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Νιάρρος.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαν προς το Δημοτικό θέατρο «ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ», όπου είχε ήδη φθάσει το σύνολο των προσκεκλημένων, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δικαστικές και τοπικές αρχές,  εκπρόσωποι της Εκκλησίας και πλήθος κόσμου.

Μεταξύ αυτών, και εκτός των προαναφερόμενων, σημαντικές παρουσίες ήταν αυτές του Επιτίμου Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Χ. Γεωργακόπουλου, του Γενικού Γραμματέα κ. Χ.Κασσίμη, του Προέδρου του Ε.Λ.Γ.Α. κ. Φ. Κουρεμπέ, της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων κ. Ελ. Τσαλδάρη και των Ταξίαρχων κ.κ. Μ. Παπαδάκη- Διοικητή της Σχολής Μηχανικού, Γ. Υφαντή-Διοικητή ΔΙ.ΚΕ. Πελοποννήσου και Ευάγγ. Φωτόπουλου- Αστυν. Διευθυντή Κορινθίας.

Κατά την προσφώνηση της Α.Ε. του Προέδρου, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παυλόπουλο για την εξαίρετη τιμή που έκανε στην πόλη,  εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος και την πολυσχιδή πολιτική, ακαδημαϊκή και κοινωνική δράση του.

Ο Πρόεδρος στην αντιφώνησή του, αναφέρθηκε «στη σπουδαία αποστολή εκείνων που διαχειρίζονται τις τύχες της τοπικής αυτοδιοίκησης» και δήλωσε ότι σε αυτήν την αποστολή θα είναι στο πλευρό του Δήμου. «Όχι μόνον για λόγους συναισθηματικούς, οι οποίοι ούτως ή άλλως εμπνέουν όποιον επισκέπτεται το δήμο σας, αλλά και για τους λόγους που, όπως διευκρίνισα ευθύς εξ αρχής, απορρέουν από την ανακήρυξή μου σ' επίτιμο δημότη του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης». 

Έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στην ιστορία του Ξυλοκάστρου, τονίζοντας ότι «αναδίδει μία έντονη, κυριολεκτικώς ιστορική, θρησκευτική πνευματικότητα, με κυρίαρχο το "άρωμα" της Ορθοδοξίας».

Προσέθεσε δε, όσον αφορά το αρχοντικό των Νοταράδων, την εξοχική κατοικία του Άγγελου Σικελιανού και την κατοικία του Καρυωτάκη, ότι θα είναι ένθερμος συμπαραστάτης και αρωγός στο εγχείρημα οριστικής διάσωσής τους.
Επεσήμανε ότι, τα στοιχεία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, ενώ τόνισε απευθυνόμενος στους εταίρους της χώρας ότι «Πρέπει να καταλάβουν, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την αλληλεγγύη τους».

Για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας  δήλωσε με έμφαση: «η Ελλάδα δεν οραματίζεται το μέλλον της έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέλλον και προοπτική, υπό όρους πολιτισμού και Δημοκρατίας, δίχως να έχει στους κόλπους της, και μάλιστα ως πυρήνα της, την Ελλάδα, την ιστορία της, τον πολιτισμό της και την Δημοκρατία της».

Κατά το εθιμοτυπικό της τελετής, αποδόθηκαν στον Πρόεδρο το αργυρό κλειδί της πόλης και ένα αντίγραφο νομίσματος της Αρχαίας Πελλήνης, της περιόδου 370-322 π.Χ.

Μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε επίσημο γεύμα από τη Δημοτική Αρχή και ακολούθως πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη στην παλαιά και ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Βλασίου, στα Άνω Τρίκαλα, όπου τον Πρόεδρο υποδέχθηκε η Καθηγουμένη της Ι. Μονής, Φιλοθέη Μοναχή. 

Ο Πρόεδρος και η συνοδεία του αναχώρησαν από την πόλη αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία της Δημοτικής Αρχής και των τοπικών αρχών, αλλά και από την προσήνεια και εγκαρδιότητα των κατοίκων. 


Γραφείο Τύπου Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνη