Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΔΡΑΣΗ: Ανακοίνωση για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς




10.01.2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Η Τουρκία είναι χώρα στην οποία δεκάδες χιλιάδες πολίτες και δημόσιοι λειτουργοί διώκονται χωρίς να διασφαλίζονται στοιχειωδώς τα δικαιώματά τους. Υπάρχουν αξιόπιστες καταγγελίες για βασανιστήρια και ανεξήγητους θανάτους στις φυλακές της και δημόσια λιντσαρίσματα προσώπων που απλώς έχουν διαφορετική άποψη. Εδώ και πολλούς μήνες, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αναστολή βασικών ελευθεριών, ενώ η ίδια συνοχή της κοινωνίας της δοκιμάζεται από πολλές και σκληρές αντιπαραθέσεις.

Με δεδομένα αυτά κινδυνεύει η ζωή των οκτώ διωκόμενων αξιωματικών, που η έκδοσή τους έχει ζητηθεί από την Τουρκία, και μάλιστα με τρόπο άκομψο και προσβλητικό των διεθνών και εσωτερικών δικονομικών κανόνων. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν είναι σε θέση, ακόμη κι αν το θέλει, να εγγυηθεί στους ανθρώπους αυτούς τον σεβασμό του “habeas corpus” και την δίκαιη δίκη τους. Αντίθετα, όλα όσα έχουν συμβεί συνηγορούν για το ακριβώς αντίθετο.

Για τους λόγους αυτούς, πιστεύουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αποδείξει ότι ανήκει στον πολιτισμένο και δικαιοκρατούμενο κόσμο και να αρνηθεί την έκδοση στην Τουρκία των διωκόμενων αξιωματικών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχει συμπράξει σε ιστορικό ανοσιούργημα οδηγούμενη σε αυτοταπείνωση και κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την διεθνή αποδοκιμασία και κατακραυγή.

Η Δράση καλεί την Ελληνική Πολιτεία, στην ολότητά της, και κάθε αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο αυτής, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων