Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Γιορτινή εκδήλωση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα


                              Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσοι συνέβαλαν στην υποδοχή και τη φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, υποδεχόμενος τους μικρούς πρόσφυγες -περίπου εβδομήντα παιδιά- που βρέθηκαν ασυνόδευτα και απροστάτευτα μακριά από τις εστίες και τις πατρίδες τους, σε μια γιορτινή εκδήλωση φιλίας και αλληλεγγύης, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Βουλή των Ελλήνων.

Μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής στην υποδοχή των παιδιών παρέστη και χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ επίσης παρευρέθησαν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, μέλη του Προεδρείου της Βουλής και βουλευτές.
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι πρόθεση της Βουλής είναι, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία αλλά και μια σειρά δραστηριοτήτων, να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά τη ζεστασιά της οικογένειας που απαιτούν ιδιαίτερα οι γιορτινές ημέρες, προσφέροντας ωστόσο την αλληλεγγύη της και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, καλωσόρισε τα παιδιά λέγοντας: «Σας υποδεχόμαστε εδώ, στο ναό της Δημοκρατίας, και είναι ουσιαστική αλλά και συμβολική αυτή η υποδοχή. Είναι ουσιαστική, γιατί θέλουμε αυτές τις χρονιάρες μέρες να νιώσετε τη θαλπωρή της οικογένειας και συμβολική, γιατί εδώ σας υποδέχεται το σύνολο του ελληνικού λαού. Γιατί έτσι είναι ο ελληνικός λαός κι αυτή είναι η Ευρώπη, η Ευρώπη του ανθρωπισμού και του πολιτισμού, αυτή που βλέπετε εδώ στην Ελλάδα. Γιατί εμείς, η Ελλάδα, είμαστε η καρδιά της Ευρώπης, ανήκουμε σε αυτήν και θα αγωνιζόμαστε να ξαναγυρίσει στις ρίζες της. Η Ευρώπη είναι αυτό που συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες που υποδέχονται τον πρόσφυγα, τον άνθρωπο και τον προστατεύουν, δεν είναι η Ευρώπη των φοβικών κρατών που δεν έχουν καταλάβει ότι το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει όχι μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Την Ευρώπη λοιπόν να την προσλάβετε όπως ακριβώς τη βλέπετε εδώ στην Ελλάδα και μέσα σε αυτό τον χώρο. Εύχομαι το συντομότερο δυνατό να ξαναβρείτε τις οικογένειες και τις εστίες σας. Γιατί γνωρίζω -και το γνωρίζουμε όλοι- ότι αυτό που ποθείτε μέσα στην ψυχή σας είναι να ξαναγυρίσετε στον τόπο σας κι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβεί αυτό».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη Βουλή των Ελλήνων για την πρωτοβουλία της επισημαίνοντας: «Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος, η κρίση της προσφυγιάς δεν πρόκειται να λήξει. Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε μέσα στην Ευρώπη και όχι μόνο, ο πόλεμος αυτός να τελειώσει, γιατί αυτός ο πόλεμος έχει ως θύμα τον άνθρωπο και οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την περιοχή μας. Το έχουμε δει, το ζούμε αυτές τις μέρες ιδίως, και συμπαριστάμεθα στους εταίρους μας γι’ αυτό το οποίο τους συμβαίνει. Αλλά πρέπει όλοι να διδαχθούμε ότι στα θέματα της ειρήνης και της δημοκρατίας η Ευρώπη πρέπει να πρωταγωνιστήσει».
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία, ανέφερε: «Η σημερινή εκδήλωση στη Βουλή, συνέχεια της περσινής και μιας δουλειάς που γίνεται αφότου ξεκίνησε η μεταναστευτική, προσφυγική κρίση στη χώρα μας, με πολλή κούραση αλλά καλά αποτελέσματα, συμπίπτει με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη. Θα ήθελα να σας πω ότι τα τραγικά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη θα αντιμετωπιστούν με αύξηση της αστυνόμευσης, με αύξηση του δικτύου πληροφοριών, αλλά ο κύριος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι αυτός εδώ, αυτό που κάνει η Βουλή σήμερα. Είναι η φιλοξενία αυτών των παιδιών, τα οποία τα καλοδεχόμαστε, για τα οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουν τα τραύματά τους και να βρουν μια ζεστή αγκαλιά, σήμερα στην Ελλάδα, αύριο στην Ευρώπη. Αυτό που κάνει η Βουλή είναι μια σημαντική πράξη αλληλεγγύης και ευθύνης, προκειμένου να αισθανόμαστε όλοι, κι εμείς και τα παιδιά, ασφαλείς».
Τα προσφυγόπουλα υποδέχθηκαν με κάλαντα τα παιδιά του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Βουλής, ενώ στη συνέχεια στόλισαν τα Δέντρα των Ευχών όπου κρέμασαν τις ευχές τους. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουν μουσική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο.